Medieaftale

”Det er godt nyt for vores branche”

Dansk Journalistforbund er glad for, at så mange partier står bag den nye medieaftale, som ifølge formand Tine Johansen rummer gode takter

Onsdag trådte kulturminister Jacob Engel-Schmidt og medieordførere fra partier hele vejen fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten med store smil frem og præsenterede en ny medieaftale.

Og hos Dansk Journalistforbund (DJ) deler formand Tine Johansen politikernes glæde. Særligt hæfter hun sig ved, at det er positivt, at der er bred politisk opbakning til den nye aftale.

”Det er godt nyt for vores branche, at så mange partier står bag aftalen, og at den rækker frem til 2026. For der er virkelig brug for tryghed om rammerne i en tid, hvor mange af de klassiske avishuse er meget pressede og derfor skærer ned og fyrer,” udtaler Tine Johansen i en nyhed på DJ’s hjemmeside.

Tilfreds trods farvel til mærkesag

Ligesom sidste års smalle medieforlig giver den nye medieaftale millioner til lokale og regionale medier. Til gengæld er indførelsen af en klausul, der skal sikre bedre arbejdsvilkår i virksomheder, der modtager mediestøtte, ikke en del af aftalen.

Kravet var ellers en mærkesag for DJ, og Tine Johansen erklærede sig ’pisseglad’ for idéen, da den forrige regering sidste år præsenterede sin medieaftale med netop sådan en klausul.

Men Tine Johansen er glad for, at der stadig tales om ordnede forhold i den nye medieaftale. Hun henviser til, at der i den nye aftaletekst står, at ”produktion for offentlige midler eller med offentlig støtte skal ske i respekt for, at Danmark bygger på ordnede forhold på arbejdsmarkedet og ved brug af det danske rettighedssystem”.

”Den formulering vil jeg gerne sige tak for. Den er ikke så markant som den tidligere, men det er en vigtig anerkendelse af, at der skal være ordentlige forhold og rettighedsbetaling,” udtaler Tine Johansen.

Gode takter

Samtidig er der ifølge Tine Johansen flere gode takter i den nye medieaftale. Hun peger blandt andet på støtte til udvikling og omstilling til lyd og digitale platforme, bred adgang til DR’s arkiver, samt fokus på techgiganternes rolle.

Og ikke mindst den nye streaming-afgift – det såkaldte kulturbidrag – der også var en del af sidste års smalle aftale, men som denne gang er med i en tilpasset version.

Ifølge den nye aftale bliver streamingtjenesterne pålagt at betale to procent af deres omsætning i streaming-afgift. Samtidig koster det yderligere tre procentpoint i streaming-afgift, hvis under fem procent af streamingtjenestens omsætning ligger i Danmark.

Med andre ord lyder den samlede streaming-afgift altså på fem procent, hvis ikke tilstrækkeligt meget indhold er produceret i Danmark. Det fik i går en positiv modtagelse fra Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov.

”Det giver streamingtjenesterne et meget klart incitament, som vi tror på betyder, at der vil blive produceret mere i Danmark,” sagde han i går til Journalisten.

 

0 Kommentarer