Ét år, fem fotografer og 158 forskellige atleter, trænere og sportschefer fotograferet til vands, til lands og – næsten – i luften.
Det var en stor opgave, fotobureauet ’Büro Jantzen’ gik i gang med ved den her tid sidste år. Inden OL i Rio de Janeiro, som begynder i dag, skulle de for Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund skyde både portræt- og action-billeder af i alt cirka 135 danske OL-deltagere og deres trænere.
Det har krævet et Excel-ark at bevare overblikket undervejs, fortæller fotograf Emil Hornstrup Jakobsen. Han har været en af bureauets fem fotografer på opgaven:
»Logistisk har det været lidt af en mundfuld. Vi har nærmest været alle steder i Danmark for at tage billederne. Og ofte er atleterne kun hjemme i kort tid mellem træningspas og konkurrencer i udlandet, så vi har hele tiden skullet tilpasse os deres program,« fortæller han.
Han har udvalgt tre billeder, som fortæller en særlig historie om processen og tankerne bag.
Det bedste billede
Det første billede, Emil Hornstrup Jakobsen udpeger, er et billede, som hans kollega Kasper Kristoffersen har taget af bryderen Mark O. Madsen. Det er taget under en træning på Falster.
Kasper Kristoffersen, Büro Jantzen for DIF og Team Danmark
»Det er et af de billeder, vi er absolut mest glade for. Det er et sindssygt billede, fordi det er så roligt og harmonisk, på trods af at situationen jo er voldsom. Det er fotograferet med kort lukketid på en måde, så billedet ligesom er fastfrosset – de hænger bare stille og roligt der i luften,« siger han.
Netop renhed og harmoni har været et af de nøgleord, som Emil Hornstrup Jakobsen og hans kolleger har fotograferet de danske OL-atleter efter. Det var en del af deres oplæg til Team Danmark, fortæller han.
»Pitchet og mantraet har været harmoniske billeder med varme, god stemning og Rio-feeling. For at opnå det har vi lavet nogle regler for os selv. Vi har for eksempel kun brugt flash som absolut sidste udvej. Derudover er vi blevet enige om at skyde med en stor blændeåbning, der gør, at alt andet end det, der er i fokus, bliver meget uskarpt,« siger Emil Hornstrup Jakobsen.
Han fortæller, at de særligt i behandlingen af billederne har forsøgt at skabe lidt Rio-stemning:
»Vi har ikke prøvet at fake, at billederne er taget i Rio, men i redigeringen har vi knækket det lidt over i en varmere hvidbalance, som blandt andet gør hudtonerne lidt varmere,« siger han.
Det mest udfordrende shoot
Det næste billede har Emil Hornstrup Jakobsen udpeget, fordi det er et af de billeder, der er blevet til under de mest udfordrende omstændigheder. Billedet er af sejler-søstrene Anne-Julie og Maiken Foght Schütt i aktion på vandet.
Christoffer Campbell, Büro Jantzen for DIF og Team Danmark
Emil Hornstrup Jakobsen fortæller, at han og kollegerne – her Christoffer Campbell – var med sejlernes træner ude i en følgebåd for at fotografere dem, mens de trænede. Men faktisk var det ikke så besværligt, som det måske kan lyde.
»Fordi vi ikke har skullet bruge flash og opspejling og den slags udstyr, var det egentlig ikke så krævende at fotografere på vandet. Vores kameraer er nogenlunde vejrforseglede, og trænerne og sejlerne ligger tit meget tæt op ad hinanden derude, så de var rimelig cool med, at vi også sejlede tæt på for at få de rigtige vinkler,« siger han.
Den virkelige udfordring var logistikken:
»På én dag skulle vi både lave portrætter og action-billeder af alle de 18 danske sejlere, der var samlet til træning på Fyn den dag. Det var virkelig en logistisk udfordring. De havde jo i forvejen et stramt skema, så det var ekstremt presset at få lavet kvalitetsbilleder af alle de personer på én dag,« fortæller Emil Hornstrup Jakobsen.
Den sjoveste opgave
Det tredje billede fremhæver han som et eksempel på et af de billeder, det har været særligt sjovt at lave. Det forestiller BMX-rytter Simone Tetsche Christensen og er fotograferet af Emil Hornstrup Jakobsen selv.
Emil Hornstrup Jakobsen, Büro Jantzen for DIF og Team Danmark
Mens det med sejlerne handlede om at hægte sig på og få det bedste ud af det, var der mere tid til at fotografere Simone Tetsche Christensen, fortæller han.
»Jeg lå for eksempel i en underlig position og bad hende om at gentage det samme sving 20 gange for at få lige det billede, jeg gerne ville have i kassen. Det virker fjollet, når man gør det, men det giver bare bedre billeder,« siger han.
Alligevel har han udpeget et af de mindre action-prægede billeder af atleten.
»Jeg synes, hun har et dejligt udtryk på det billede. Man kommer ind og ser, hvem hun er her, og det ser man tit ikke i action-billederne, fordi hun for eksempel cykler med en kæmpe hjelm,« siger Emil Hornstrup Jakobsen og tilføjer:
»I det hele taget var det fedt at tage billeder af Simone, fordi hun bare er en lille sød pige fra Skanderborg, men når hun kommer op på en cykel, så smadrer hun simpelthen igennem de her bakker og sving på en måde, der ser helt vanvittig ud.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.