»Det er et sindssygt besværligt miljø at arbejde i som journalist«

Journalist Martin Kjær Jensen har brugt halvandet år på TV 2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' som han søndag vandt FUJ’s graverpris for sammen med redaktør Irene Thyrri. Muldvarpene i programmet blev fundet i udlandet. »Jeg talte med mange jorden rundt, før det lykkedes at finde egnede kandidater«

Der var stor glæde over anerkendelsen hos det private produktionsselskab Dokumentarkompagniet, som søndag aften vandt hovedprisen, da Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) uddelte sine priser på Fagfestival i Odense.  

Deres TV 2-dokumentar 'Moskeerne bag sløret' vandt hovedprisen med en følsom og kontroversiel programserie om, hvordan imamer i en række danske moskeer rådgiver deres menigheder. Herunder at kvinder skal straffes for utroskab, og at det kan være i orden at slå sine børn, selv om dansk lovgivning forbyder det.

»Det er en stor anerkendelse. Vi har løftet et meget vanskeligt og følsomt projekt. Der var alt muligt, som kunne være gået galt. FUJ er meget metodeorienteret og har siddet og gransket vores metoderapport. Jeg ser det som en blåstempling af, at vi har gjort tingene på en ordentlig, sober og grundig måde,« siger Martin Kjær Jensen.  

Han er journalist på Dokumentarkompagniet i Aarhus og har brugt halvandet år på projektet. Han mener, at mange medier har været tilbageholdende med at fortælle om problemstillinger blandt etniske minoriteter i Danmark.

»Det er mennesker, som gennemsnitsdanskeren måske har svært ved at identificere sig med, og derfor har mange medier herunder også TV 2 været tilbageholdende med at fortælle om deres liv og skæbne. Og denne dokumentar viser, at det kan betale sig at tage deres liv og problemer alvorligt,« siger Martin Kjær Jensen.

Inspirationen til dokumentaren kommer blandt andet fra lignende dokumentarer fra medier i Sverige og England, som Dokumentarkompagniet har besøgt.

En overset minoritet

Hans redaktør, Irene Thyrri, der også er vinder af prisen, mener også, at der i den undersøgende journalistik har været en tendens til, at der er grupper i samfundet, som man undgår at rapportere seriøst om.

»Det har ligget os rigtigt meget på sinde, at der her er en minoritet inden for en minoritet, som bliver undertrykt. Her taler vi særligt om kvinder og børn. Kvinderne har ikke lov til at leve det liv, de vil, og børnene ved ikke, at de har ret til ikke at blive slået. Hvis det havde været alle mulige andre grupper, så ville denne historie være fortalt mange gange før,« siger Irene Thyrri og tilføjer:

»Men det er den ikke for alvor, fordi man udsætter sig selv for beskyldninger om at ville generalisere og dømme en hel gruppe ude. Vi ønsker på ingen måde at dømme en hel gruppe, men vi svigter de her kvinder og børn tredobbelt, hvis man ikke vil fortælle om deres problemer, bare fordi de er del af en etnisk minoritet,« siger Irene Thyrri.

Besværligt miljø at arbejde i

»Det er ikke en historie om en konflikt mellem muslimer og det danske majoritetssamfund, men en historie om en konflikt mellem en gruppe muslimer, som gerne vil integrationen, og så en religiøs elite, som gerne vil presse deres idéer ned over hovedet på den moderate gruppe gennem social og religiøs kontrol,« siger Martin Kjær Jensen.  

»Det er et sindssygt besværligt miljø at arbejde i som journalist. Men når man kommer ind bagved, så gemmer der sig også en masse væsentlige historier både for den enkelte, men også i et samfundsperspektiv, som bør fortælles, men ikke bliver det i dag,« siger Martin Kjær Jensen.

Det lyder, som om der er flere historier på vej om det muslimske miljø i Danmark fra Dokumentarkompagniet?

»Vi har lyst til at lave mere om det her miljø, og uden at sige for meget så fortsætter vores research,« siger redaktør Irene Thyrri.

Brug af muldvarpe

'Moskeerne bag sløret' blev dokumenteret gennem to muldvarpe med muslimsk baggrund, som Martin Kjær Jensen har rekrutteret i udlandet.

»Det var talrige rundringninger i personlige netværk til journalister i ind- og udland, som jeg kender og stoler på. Kender I nogen, der har denne profil og lever op til vores krav. Jeg talte med mange jorden rundt, før det lykkedes at finde egnede kandidater,« siger Martin Kjær Jensen.

»De havde aldrig været i Danmark før, og de kommer formodentlig heller aldrig til Danmark igen. Af sikkerhedsgrunde, og på baggrund af erfaringerne fra Sverige og England, skulle vi have fat på nogle fra udlandet, som ikke var nødt til at blive her efterfølgende med risiko for at blive genkendt,« siger Martin Kjær Jensen.

'Moskeerne bag sløret' har i en række indslag hos blandt andet Radio24syv været kritiseret for at klippe nogle af imamerne på en måde, så deres udtalelser bliver vinklet for skarpt. Men den kritik har både TV 2 og holdet bag dokumentaren afvist.

»Vi har brugt ufatteligt mange kræfter på at sikre, at alt var klippet retfærdigt. Vi har haft syv forskellige journalister til at sammenholde de komplette udskrifter af samtaler med den redigerede version for at sikre, at vi har klippet på en fair måde. Og der er intet af det, som Radio24syv har bragt frem, som rokker ved vores billede af, at programmet er fuldstændigt fair klippet,« siger Martin Kjær Jensen. 

0 Kommentarer