Det er ikke hver dag, man som journalist oplever at skulle vifte med Retsplejelovens § 172 om kildebeskyttelse. Det var ikke desto mindre det, der skete for kriminalreporter Morten Brandborg fra Bornholms Tidende, da han i går vidnede ved en domsmandsret ved retten på Bornholm.
Forsvarsadvokat Peter Paldan Sørensen bad om, at Morten Brandborg udleverede navnet på sin kilde, men det nægtede journalisten. Retsformanden tilkendegav, at kendelsen nok ville gå imod forsvarerens begæring, og herefter frafaldt forsvarsadvokaten sin begæring.
»Jeg fortalte, at hvis jeg blev pålagt at udlevere min kilde, ville vi ikke i fremtiden kunne lave de her afslørende historier, fordi kilderne ville være for bange for at stå frem. Det er en sejr for ytringsfriheden og vores mulighed for at dække de her sager,« siger Morten Brandborg.
Forsvarsadvokat: Som menneske forstår jeg det godt
Forsvarsadvokat Peter Paldan Sørensen forklarer, hvorfor han forsøgte at få Morten Brandborg til at afsløre sin kilde.
»Hvis du spørger mig som menneske, kan jeg godt forstå kildebeskyttelsen, men som forsvarer skal jeg på alle mulige måder prøve at varetage mine klienters interesse. Derfor kunne det have været interessant at finde ud af, hvordan denne her historie er opstået,« siger Peter Paldan Sørensen til Journalisten.
Retssagen, hvor Morten Brandborg i går skulle vidne, er imod et bornholmsk ægtepar, der er tiltalt for overtrædelse af udlændingeloven ved ikke at have søgt arbejdstilladelse for de to filippinske au pairs, de havde til at arbejde for sig. Ægteparret er derudover tiltalt efter straffelovens § 282 for åger:
"§ 282. For åger straffes den, som udnytter en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold til i et aftaleforhold at opnå eller betinge en ydelse, der står i væsentligt misforhold til modydelsen, eller som der ikke skal ydes vederlag for."
Et tip om at noget var helt galt
Sagen startede tilbage i marts 2014, hvor Morten Brandborg, som arbejder freelance som kriminalreporter for Bornholms Tidende, fik et tip fra en kilde om, at der var noget galt med forholdene for to filippinske au pairs, som arbejdede for et ægtepar, der driver Hasle Camping på Bornholm.
»Det første, jeg gjorde, var at undersøge kildens motiver, og da jeg ikke kunne finde noget tvivlsomt motiv, holdt jeg et møde med kilden,« siger han.
Sagen er endnu ikke afgjort ved retten, hvor der forventes dom fredag. Men ifølge Morten Brandborg fandt han ud af, at de to au pairs arbejdede meget mere og med helt andre ting, end de var ansat til. Det lykkedes Morten Brandborg at mødes med den mandlige, filippinske au pair, der arbejdede for familien.
»Han var meget bange for familien og meget skeptisk over for mig. Jeg brugte lang tid på at overbevise ham om, at jeg var en good guy,« siger Morten Brandborg.
I dag er det stadig kun Morten Brandborg og hans chefredaktør, der kender den oprindelige kildes identitet.
»Det vigtigste er, at vi kan skabe tillid til kilderne og bruge dem til at lave historier, vi ellers aldrig ville have kunnet få fat på,« siger Morten Brandborg.
Morten Brandborg har arbejdet 34 år i politiet og er nu freelancejournalist og fotograf. Han laver kriminalstof for Bornholms Tidende og leverer billeder til Scanpix, Berlingske og BT.
Rettet klokken 17.32: Journalisten havde ved en fejl bragt navnene på det ægtepar, der er anklaget for at have udnyttet deres au pairs. Navnene er nu fjernet. Artiklen kunne endvidere læses som, at skyldsspørgsmålet i sagen allerede er afgjort. Det er ikke korrekt, der er ikke faldet dom. Desuden havde Journalisten et sted skrevet "Bornholms Stiftstidende" og ikke "Bornholms Tidende". Journalisten beklager fejlene.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.