»Det er en meget meget ubehagelig situation«

»I morgen tidlig skal vi møde ind klokken 8.45 og være klar ved telefonerne. Så får vi at vide, om vi skal fyres eller ej,« siger kommentator Henrik Liniger, efter DR Sporten har nedlagt arbejdet. Resten af DR Nyheder nedlægger ikke arbejdet, fastslår tillidsrepræsentant (Opdateret 14.55: Elle Kindt tilføjet, 15.32: Morten Hausborg, 16.00: Anne Serlev)

»Det er en meget meget ubehagelig situation.«

Sådan siger journalist og kommentator på DR Sporten Henrik Liniger, da Journalisten får fat i ham. Han har netop forladt DR Byen, efter DR Sportens medarbejdere har nedlagt arbejdet i protest mod en fyringsrunde.

»I morgen tidlig skal vi møde ind klokken 8.45 og være klar ved telefonerne. Så får vi at vide, om vi skal fyres eller ej. Vi ved ikke, hvor mange, der bliver tale om, men vi ved, at der skal fyres fastansatte,« siger Henrik Liniger.

Medarbejderne på DR Sporten var i dag indkaldt til et møde, hvor de ifølge Henrik Liniger fik at vide, at fastansatte vil blive fyret. Umiddelbart efter var der et fagligt møde, hvor medarbejderne besluttede at nedlægge arbejdet.

»Da det stod klart, at der bliver en fyringsrunde i morgen, havde ingen af os lyst til at fortsætte dagens arbejde.«

Håndboldkommentator bliver hjemme

Kommentator-kollega Morten Hausborg skulle have dækket håndboldkampen mellem det danske landshold og Ungarn i Herning i aften. Nu bliver han hjemme.

»Jeg sidder i privatboligen i Randers nu – og her bliver jeg så siddende. Jeg skulle ellers have været på vej mod Herning nu for at dække kampen i aften. Men jeg er mere træt af, at vi risikerer at blive fyret i morgen, end at jeg ikke kommer over og ser en håndboldkamp,« siger han til Journalisten.

Når journalisterne nedlægger arbejdet, er det overladt til cheferne at finde ud af, hvordan sporten skal dækkes. Ud over landskampen i aften er der også en række basketkampe på DR3, der kommer til at mangle kommentatorer, ligesom der er sportsnyhederne resten af dagen.

Resten af DR Nyheder nedlægger ikke arbejdet

Resten af DR Nyheder har – efter DR Sporten nedlagde arbejdet – også holdt et medarbejdermøde. Her er det blevet besluttet ikke at nedlægge arbejdet.

»Vi har holdt et fagligt møde i DR Nyheder, og vi går ikke hjem. Vi tror, vi får mere ud af at blive. Der er stadig tid til forhandling. Vi har i stedet opfordret til, at der ikke kommer fyringer. Ledelsen har foreløbig sagt, at de vil indkalde Sportens medarbejdere til i morgen tidlig. Jeg satser på, at vi kan nå at forhandle. DR er et stort hus, så det bør kunne lade sig gøre at omplacere folk,« siger Elle Kindt, tillidsrepræsentant på Radioavisen og P3 Nyhederne, til Journalisten.

Henrik Liniger fortæller, at han blev meget overrasket, da medarbejderne i forrige uge fik at vide, at der skal nedlægges stillinger på DR Sporten.

»Det kom som et lyn fra en klar himmel. Vi sad på et helt almindeligt medarbejdermøde, da vi fik at vide, at der var så og så stort underskud, og at de ville løse det ved at afskedige medarbejdere,« siger han.

»Det kom meget bag på os. Der havde ikke været nogen indikationer på, at der var økonomiske vanskeligheder. Og så er vi stærkt fortørnede over, at noget, som vi betragter som et ledelsesansvar – som ledelsen også selv har erkendt – nu skal gå ud over medarbejderne.«

Ledelsen afviste kritik

DR-underdirektør Anders Boye Kern afviste i forrige uge kritikken fra medarbejderne.

»Det er altid uheldigt, når man skal spare, og især når det rammer medarbejderne. Men jeg har svært ved at se, at det er et svigt. Vi har været opmærksomme på udfordringen, vi har analyseret den – og nu må vi så handle. Det gør vi ikke for sjov, men af nødvendighed. Jeg synes, vi udviser rettidig omhu og respekt for medarbejderstaben ved ikke at melde noget ud, før vi er helt sikre,« sagde han.

Intern udtalelse

DR Sportens medarbejdere har forfattet en udtalelse på det faglige møde, der cirkulerer internt. Her forklarer de arbejdsnedlæggelsen:

“Medarbejderne på Sporten har her mandag kl 13:20 nedlagt arbejdet. Det sker, fordi vi i dag er blevet informeret om, at der i morgen tidlig skal fyres et endnu ukendt antal medarbejdere på Sporten. Fyringerne sker som en konsekvens af et underskud på knap 3 millioner kroner. Et underskud, der er opstået på grund af uansvarlig ledelse og økonomistyring,” lyder det blandt andet.

Du kan læse hele udtalelsen, der er cirkuleret internt i DR, her.

Tillidsrepræsentant: Vi forhandler stadig

Her til eftermiddag har Journalisten talt med fællestillidsrepræsentant i DR, Anne Serlev. Hun fortæller, at forhandlingerne stadig er i gang.

»Jeg er ikke sikker på, at fyringer kan undgås, og det er ledelsen jo heller ikke, når de indkalder til sindetmøde (hvor fyringer meldes ud, red.) klokken 9 i morgen. Men vi forhandler videre og er selvfølgelig ude efter at begrænse skaderne så meget som muligt,« siger Anne Serlev til Journalisten.

Hun fortæller, at medarbejderne er kommet med et udspil, som ledelsen nu ser på.

»Helt konkret har vi nu sendt ledelsen tilbage med nogle idéer, som de skal regne på. Og så mødes vi i morgen tidlig og ser, hvad de nået frem til,« siger hun.

Journalisten forsøger fortsat at indhente en kommentar fra DR’s ledelse.

Opdateret 14.55: Interview med Elle Kindt tilføjet.
Opdateret 15.32: Interview med Morten Hausborg tilføjet.
Opdateret 16.00: Interview med Anne Serlev tilføjet.

0 Kommentarer