»Det er den mørkeste dag i mit professionelle liv«

Søndagsavisen har torsdag morgen fyret over en tredjedel af de redaktionelle medarbejdere som led i en større spareplan. »Der er mest af alt en stemning af chok,« siger Søndagsavisens tillidsrepræsentant

»Det er den mørkeste dag i mit professionelle liv. Og det har været en utrolig ubehagelig oplevelse.«

Så klar er meldingen fra Søndagsavisens tillidsrepræsentant Niels Philip Kjeldsen.

Søndagsavisen har her til morgen fyret seks ud af 15 redaktionelle medarbejdere som led i en større spareplan.

Og det har efterladt medarbejderne i en tilstand af chok, fortæller han til Journalisten.

»Jeg er selvfølgelig meget ked af det og også overrasket over, at omfanget er så stort, som det er. Det er en stor portion af den redaktionelle besætning, der skal forlade os,« siger Niels Philip Kjeldsen.

Er gået meget hurtigt

Han fortæller, at man nu må sige farvel til ”en række meget kompetente og vellidte medarbejdere, som vi er ekstremt glade for – også fordi de er gode kolleger."

»Det er selvfølgelig værst for dem, der er fyret, men det er samtidig et stort tab for dem, der sidder tilbage. En af dem har været her i ti år, så det er også folk, der virkelig ved, hvad Søndagsavisen er, og som har været et fast anker i mange år,« siger Niels Philip Kjeldsen.

Hvordan er stemningen lige nu blandt medarbejderne?

»Der er mest af alt en stemning af chok. Det hele er gået meget hurtigt, og det har været en chokerende oplevelse for os alle sammen. Folk har været bange for, hvad der skulle ske, og om de skulle fyres,« siger Niels Philip Kjeldsen.

»Vi har selvfølgelig haft en fornemmelse af, at det har været svært at få det til at hænge sammen de seneste år. Men at vi lige pludselig står i sådan en situation her, det havde ingen set komme.«

Du er lige blevet valgt som tillidsrepræsentant. Hvordan har det været for dig at stå midt i alt det her?

»Det har været et chok, og det har været en voldsom oplevelse. Jeg blev valgt halvanden time før, vi fik meddelelsen om, at der skulle fyres. Så det har selvfølgelig været ret vildt for mig.«

»Jeg har jo stået med et kæmpestort ansvar. Men det har betydet meget for mig og for mine kolleger, at Dansk Journalistforbund har bakket os så kraftigt op og været tilstede i hele processen. Claus Iwersen (forhandlingschef i Dansk Journalistforbund) har gjort et stort og vigtigt stykke arbejde,« siger Niels Philip Kjeldsen.

Ved ikke, hvad ny strategi indebærer

Et presset program har gjort forhandlingerne vanskelige, forklarer han.

»Noget af det sværeste har været, at vi har arbejdet under en ekstremt komprimeret tidsplan. Vi har selvfølgelig kæmpet og gjort alt, hvad vi kunne for at få reduceret antallet af stillinger, der skulle nedlægges.«

»Men vi stiller os selvfølgelig det spørgsmål, at hvis vi havde haft mere tid, kunne vi så have haft andre muligheder og andre veje, vi kunne gå ud af for at redde nogle job,« siger Niels Philip Kjeldsen.

Som et led i den nye strategi er der lagt op til, at Søndagsavisen skal fyldes med mere sponsoreret indhold end hidtil. Hvad siger medarbejderne til det?

»Vi står i en situation, hvor tingene er gået meget stærkt. Så vi ved dårligt nok, hvad den udmelding betyder.«

»Men umiddelbart er vi selvfølgelig kede af det, da det jo betyder en nedlæggelse af nogle af de funktioner, som vi har haft i dag. Når vi har sundet os, må vi så tage en snak med ledelsen om den nye linje og indgå i konstruktive samtaler, så Søndagsavisen fortsat kan udkomme og være en avis, som rigtig mange danskere sætter pris på at læse,« siger Niels Philip Kjeldsen.

0 Kommentarer