Det eneste jeg har villet

»Jeg vil være den første danske korrespondent, der kommer til at dække hele Mellemøsten, for det mener jeg ikke, vi har haft hidtil.«

»Jeg vil være den første danske korrespondent, der kommer til at dække hele Mellemøsten, for det mener jeg ikke, vi har haft hidtil.«

Helen Hajjaj, 29 år, skifter fra DR 2 Udland til freelancekorrespondent i Mellemøsten med base i Beirut den 1. juni 2010.
 
Hvorfor tager du til Beirut for at blive freelancer?
Jeg er blevet journalist for at blive korrespondent – og helt sikkert i Mellemøsten. Det er det eneste, jeg har villet.
 
Regner du med at komme tilbage?
Jeg har orlov fra DR til den første februar 2011, og så må jeg se, om det kan briste eller bære økonomisk, men også om jeg kan lide det. Det ved jeg jo ikke.
 
Hvad bliver den største udfordring?
Det bliver selvfølgelig at få overbevist de forskellige redaktører om, at der er mange andre historier fra Mellemøsten end Israel-Palæstina-konflikten. Jeg mener ikke, at Mellemøsten får for stor dækning, men jeg mener, at den konflikt får for stor dækning i forhold til, hvad der ellers foregår. Jeg vil være den første danske korrespondent, der kommer til at dække hele Mellemøsten, for det mener jeg ikke, vi har haft hidtil.
 
Hvilke historier vil du lave?
Det handler om at vise, at landene i Mellemøsten er lige så forskellige som i Europa. Nu tager jeg til Beirut, som har en utroligt stærk kulturscene. Det tror jeg for eksempel ikke, at mange danskere ved. Det kom heller ikke frem under Muhammed-krisen, at kristne arabere var lige så oprørte over tegningerne, som muslimer var.
 
Hvorfor lige Beirut?
Jeg er halvt libaneser, så det, at jeg allerede har et netværk, gør det nemt. Det er klart det sted i Mellemøsten med den frieste presse. Det betyder blandt andet, at de andre landes debatter kan foregå i de libanesiske aviser.
 
Hvordan kommer det til at præge din dækning, at du selv har en mellemøstlig baggrund?
Ville du have spurgt mig om det samme, hvis jeg var jøde? Mange jødiske korrespondenter er sikkert blevet spurgt om det samme. Men jeg er ikke sikker på, at de bliver spurgt om det som udgangspunkt. Jeg tror, at det vil præge min dækning, at jeg kommer fra en familie, hvor Mellemøsten er blevet diskuteret. Selvfølgelig har jeg holdninger, for ellers kan du ikke være en god mellemøstkorrespondent. Men fordi jeg har været på Reuters, har jeg lært ikke at lade min egne holdninger spille ind på min dækning. Reuters bruger for eksempel ikke ordet terror. De kalder ikke 11. september for et terrorangreb, men et flyangreb.
 
Hvordan var det at være vært?
I et program som DR 2 Udland præger reporterne programmet meget mere end værten, fordi det er så underbemandet et program, og fordi der er meget høje krav til det, der produceres. Det var selvfølgelig fedt at få lov at stå og interviewe. Og seertallene er ikke så høje, at man bliver genkendt på gaden.
 
Når man googler dig, dukker du op på en babeliste. Hvordan har du det med det?
Den der med, at man ikke må bruge sin kvindelighed, er jeg så langt fra, som man kan komme. De udsendelser, hvor jeg har klaret mig bedst og været mest skarp, er også dem, hvor jeg føler, at jeg ser bedst ud. Det kan godt være, at der er folk, der zapper igennem og stopper op, fordi der er en kraftig rød læbestift eller noget flot tøj. Det er helt fint, hvis bare de ser programmet.
 
CV: Blev ansat på DR 2 Deadline 17 i 2007 og var med til at starte DR 2 Udland. Vært på programmet fra december 2009 til midten af marts 2010. Er for tiden ved at lære at lave radio i DR. Tidligere Nyhedsavisens udlandsredaktion og inden da artikler til Information, som udløste 'The Euro-Med Journalist Prize for Cultural Diversity'. Praktik på Reuters. Derudover stringer for L.A. Times i Skandinavien.

13 Kommentarer

Jens Sillesen
10. AUGUST 2010
Re: Det eneste jeg har villet

Selvfølgelig har jeg holdninger, for ellers kan du ikke være en god mellemøstkorrespondent. Men fordi jeg har været på Reuters, har jeg lært ikke at lade min egne holdninger spille ind på min dækning. Reuters bruger for eksempel ikke ordet terror. De kalder ikke 11. september for et terrorangreb, men et flyangreb.

Det hun siger er, at Reuters har en politik, hvor de kalder det et "flyangreb". Hun kan så have en anden holdning, men må følge mediets sprogpolitik. Sådan er det også på danske medier. Helen Hajjaj har IKKE sagt, at hun mener, at 11. september angrebene ikke var et terrorangreb. Det er en fejllæsning, hvis man udleder det.

Karsten Andersen
9. AUGUST 2010
Re: Det eneste jeg har villet

Det sidste fristed for "åhh-islamkritik-er-så-forfærdeligt-halalhippievrøvl" er åbenbart væk. Suk.

Er det ikke tankevækkende at en veluddannet muslimsk pige i Danmark i ramme alvor snakker om 11/9 som værende ikke et terror-angreb. Det finder du ikke bare en anelse kontroversielt ?

Og det at et helt nyhedsbureau har besluttet at omtale det sådan. Er du sikker på at det ikke er det der i bund og grund er udtryk for islamofobi og racisme ?

Derudover naturligvis alle de øvrige tåbeligheder hun formår at fortælle på så kort plads. Åhh gud, hvor finder DR den slags folk.

 

Nels Sørensen
9. AUGUST 2010
Udseendet fremmer formidlingen … eller omvendt?

"De udsendelser, hvor jeg har klaret mig bedst og været mest skarp, er også dem, hvor jeg føler, at jeg ser bedst ud."

Jeg ville ellers forvente, at de situationer (udsendelser), hvor man klarer sig bedst og er mest skarp, ville fremkalde en følelse af … at være bedst og skarpest.

Nels Sørensen
9. AUGUST 2010
Eller hvad med
hendes egen kollega på DR (Orientering) Birgitte Vestermark?
Jens Bräuner
9. AUGUST 2010
Re: Det eneste jeg har villet

Det eneste der ikke har manglet fra mellemøsten  er journalister der er pro-arabiske.

Reelt er der vel kun Steffen Jensen der formår og har fornået objektiv journalistik.

Flere