Sportsjournalistik

Derfor vil han ud: AIPS er for tæt på dem, de skal holde øje med

Play the Game-stifter Jens Sejer Andersen stemmer i eftermiddag for, at Danske Sportsjournalister skal forlade det internationale sportsjournalistforbund

Play the Game-stifter Jens Sejer Andersen er ikke i tvivl om, hvad han stemmer, når Danske Sportsjournalister klokken 15 i eftermiddag afholder ekstraordinær generalforsamling.

Han har afleveret en fuldmagt, hvor han stemmer for, at Danske Sportsjournalister skal forlade det udskældte internationale sportsjournalistforbund AIPS.

”Jeg synes, at AIPS i alt for mange år dels har holdt konferencer i lande uden det mindste hensyn til ytringsfrihed, og så er AIPS i hele sin forretningsmodel og selvforståelse for tæt knyttet til de internationale idrætsforbund og IOC. De er simpelthen ikke uafhængige af de organisationer, de skal holde vågent øje med,” siger Jens Sejer Andersen til Journalisten.

Play the Game blev i weekenden kastet ind i debatten om netop AIPS, da præsidenten for det internationale forbund sendte et brev til de danske medlemmer af organisationen.

Afviser dannelse af eliteorganisation

Som Journalisten beskrev i går, nævner AIPS-præsident Gianni Merlo blandt andet en teori om, at Danske Sportsjournalister i samarbejde med Play the Game er ude på at stifte en ny ”eliteorganisation”, der skal bestå af nordiske og vesteuropæiske lande.

Det afviste Danske Sportsjournalisters formand, Jimmy Bøjgaard, i går over for Journalisten.

Og ifølge Jens Sejer Andersen er der heller ikke fugls føde på teorien fra den italienske forbundspræsident.

“Vi har overhovedet ikke noget med dannelsen af en ny organisation at gøre. Det er rigtigt, at vi har sagt, at vi ved vores konference i juni gerne ville lægge lokaler til et møde, hvis nogen ville indkalde til det, men det skete altså ikke,” fortæller Jens Sejer Andersen.

Ved konferencen i juni deltog sportsjournalister og sportsaktører fra hele verden, og ifølge Jens Sejer Andersen var der flere uformelle møder på gangene.

”Der var en del kolleger fra andre lande, der også havde uformelle møder om AIPS, fordi Danske Sportsjournalister ikke er de eneste, der er stærkt utilfredse med dem,” fortæller Jens Sejer Andersen.

Vil forlade AIPS

Danske Sportsjournalisters bestyrelse har indstillet til at forlade AIPS på baggrund af en række ”tynde forklaringer” fra Gianni Merlo om, hvorfor AIPS havde valgt at placere en prisceremoni for den bedste sportsjournalistik på et udskældt stadion i netop Qatar.

For mange medlemmer af Danske Sportsjournalister har den berømte dråbe i bægeret i forhold til medlemskabet af AIPS været, at tre norske journalister fra avisen VG blev frataget muligheden for at vinde prisen, fordi de nægtede at deltage i AIPS-ceremonien, der blev afviklet på et af de stadioner, der er blevet kritiseret massivt for brug af gæstearbejdere, som har arbejdet under kummerlige forhold.

I et interview med Journalisten forsøgte Gianni Merlo i går at uddybe sit brev.

Journalisten forsøgte også at få AIPS-præsidenten til at forholde sig til den konkrete kritik af AIPS-arrangementer i Qatar. Her henviste han blandt andet til det ifølge ham hykleriske i, at man vil melde sig ud af AIPS, men at danske sportsjournalister rejser til Qatar for at dække VM, og at det internationale journalistforbund (IFJ) lige har afviklet en konference i Oman, som heller ikke er demokratisk eller kendt for pressefrihed. Sidstnævnte er også blevet omtalt i Journalisten.

Jens Sejer Andersen er for så vidt enig i, at det er kritisabelt, at det internationale journalistforbund (IFJ) afholdt et møde i Oman for nyligt.

”Men hvis han synes, det er trist, hvorfor holder han så en prisoverrækkelse i Qatar? Det ene dårlige valg gør vel ikke det andet godt.”

Danske Sportsjournalister mødes onsdag eftermiddag på Hotel Absalon i København, hvor der kun er tre emner på dagsordenen: Valg af dirigent, afstemning om fortsat medlemskab af AIPS og eventuelt.

0 Kommentarer