Torsdag aften kunne de over 330.000 mennesker, der synes godt om DR Nyheder på Facebook, se et besynderligt interview med Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen om regeringen og Dansk Folkepartis nye pensionsaftale.
På seks forskellige spørgsmål i det lidt over to minutter lange klip – blandt andet spørgsmålene “hvad tænker du om, at DF har indgået denne aftale?” og “hvor stort et svigt er det?” – svarede Nicolai Wammen stort set det samme:
“Det, der ved nærmere eftertanke kan undre, er, at DF laver en aftale med regeringen, som mange lønmodtagere ikke får glæde af. Man skal huske på, at der jo er mange, der ikke lige har 50.000 kroner efter skat, som de kan putte ind i puljen her.”
Men kort efter havde DR slettet Facebook-opslaget, hvor de ellers selv undrede sig over Nicolai Wammens næsten enslydende svar.
Skulle ikke offentliggøres
Videoen med Nicolai Wammen skulle aldrig have været lagt ud, siger digital redaktionschef i DR, Christian Lindhardt.
“Klippet var et råbånd, som det ikke var meningen skulle offentliggøres,” siger Christian Lindhardt og tilføjer:
“Ligesom alle andre mediehuse producerer vi hver dag billeder, video, lydklip og noter som en del af vores research, som ikke skal offentliggøres. Hvis vi tager det og publicerer det, kan det meget hurtigt se dumt ud. Og det var en klar fejl her, at det ikke var markeret som råbånd i vores arkiv.”
“Pludselig er linket nu væk”
På Facebook undrede Berlingskes chefredaktør Tom Jensen sig først over Nicolai Wammens svar og siden, at DR fjernede opslaget uden at fortælle om det på deres Facebook-side.
“Pludselig er linket nu væk. Klippet forsvundet. Det undrer mig lidt. Hvem eller hvad er på spil her? Jeg kan heller ikke længere finde opslaget på DR Nyheders Facebook-side. Mystisk,” skrev Tom Jensen på Facebook.
Digital redaktionschef Christian Lindhardt fortæller, at DR har forsøgt at skrive i de tråde på Facebook, hvor folk undrede sig over opslaget.
“Vi er gået ind i forskellige tråde, hvor folk har spurgt til det og svaret, hvorfor vi har gjort det,” siger Christian Lindhardt.
Har I lavet et opslag på jeres egen Facebook, hvor I siger, at I har hevet ned?
“Nej, det har vi valgt ikke at gøre. Der, hvor vi har set, at folk spørger til det, prøver vi at ramme dem. Vi er slet ikke sikre på, at det rammer dem, hvis vi gør det på vores Facebook,” siger Christian Lindhardt.
“Der er lavet en aftale på forhånd”
Christian Lindhardt understreger, at det var “en klokkeklar fejl” at lægge råbåndet frem. Da journalisten, som havde lavet interviewet med Nicolai Wammen, gjorde opmærksom på Facebook-opslaget over for redaktionen, besluttede Christian Lindhardt at fjerne det igen.
“Vores journalist havde en aftale med Nicolai Wammen om, at der skulle bruges et enkelt klip, og vi vil gerne opføre os ordentligt over for vores kilder,” siger Christian Lindhardt.
Vil I overveje, om I skal deklarere det på jeres Facebook, hvis noget lignende sker igen?
“Det kunne man sagtens overveje. Det bør vi også overveje. I første omgang handlede det for os om at gøre skaden god igen.”
Hvorfor er der en aftale om, at det kun er ét klip, der skal bruges?
“Der er lavet en aftale på forhånd, da interviewet er aftalt, om at det er det her citat, som skal båndes. Og det er helt normalt, at man spørger til det samme citat flere gange på flere måder, så man får det så klart og tydeligt til den ramme, som det nu skal indgå i,” siger Christian Lindhardt og tilføjer:
“Det svarer til, at en avisjournalist redigerer et citat fra en kilde og redigerer æh og øh ud, så det står klart. Det kan du ikke på TV, så du er nødt til at spørge om det samme, så det fremstår klart.”
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
DR er og bliver stats-tv. De gør som de får besked på. De tør ikke andet, for der er udsigt til at licensen bliver beskåret og DR indskrænkes, hvis ikke de gør som politikerne vil have det.
Det er da en meget vidtgående og nærmest banebrydende service DR's journalister her har ydet Hr. Wammen. Mon det kommer til at gælde fremtidige interviews uanset politisk observans, at man sådan får mulighed for at tilpasse spørgsmål og svar indtil journalist - og offer - er tilfreds med resultatet. Håndholdt interview har fået en helt ny betydning.
Forklaringen om at det svarer til en avisjournalist der redigerer et citat fra en kilde er ikke helt korrekt og i hvert fald ikke dækkende. Der er ikke mange interviewede, der får lov til at gentage deres budskab så længe, at det sidder i skabet, tværtimod. Det bør ikke være journalisters opgave at medietræne politikere.