Derfor skjuler ufo-fotografer sig bag fælles byline

Fotograferne Peter Helles Eriksen, Tobias Selnæs Markussen og Sara Galbiati deler fotobyline på projekt om amerikanere, der tror på ufoer. »Det har været en fælles indsats,« lyder forklaringen fra fotograferne, der også udtaler sig kollektivt

For fotografer kan det være en ensom oplevelse at tage afsted alene på lange reportagerejser i udlandet. Det har fotograferne Peter Helles Eriksen, Tobias Selnæs Markussen og Sara Galbiati taget konsekvensen af med fotoprojektet 'Phenomena' om amerikanere, der tror fuldt og fast på ufoer.

De tre fotografer har nemlig været fælles om at researche, planlægge og fotografere alien believers i staterne New Mexico, Arizona og Nevada.

»Det har været uundværligt, at vi har haft hinanden at tale med, fordi der er så mange konspirationsteorier. Det er det vildeste mind fuck,« siger Phenomena.

De mødte for eksempel folk, der fuldt og fast mener, at de har været bortført af aliens. Nogle fortalte om the black program, der kan telepatere folk – og om den amerikanske regerings hemmelige samarbejder med aliens.

»De fleste kan sikkert gå med på, at vi måske ikke er alene i rummet. Men kan aliens også komme og besøge os? Og tror vi, at de interagerer med os? Hvis du hopper med på det første, er der ikke så langt til toeren eller treeren,« siger Phenomena.

Udtaler sig kollektivt

I projektets ånd udtaler de tre bag Phenomena sig kollektivt. Journalisten har interviewet en af de tre fotografer på vegne af gruppen, og på den betingelse, at vi citerer Phenomena kollektivt.

For Phenomena er det lige meget, hvem der har udtalt sig. Ligesom det er lige meget, hvem der trykkede på knappen. Det vigtigste er historien og det kollektiv, projektet er opstået ud af.

»Nogle gange har vi været to om at fotografere det samme. Nogle gange etablerede én på holdet kontakt til en kilde, som en anden fotograferede. Det har været en fælles indsats.«

Fælles byline

Derfor har alle billeder i bogen også samme kollektive fotobyline: 'Phenomena'.

Det er med andre ord ikke muligt at se, hvilke billeder henholdsvis Peter Helles Eriksen, Tobias Selnæs Markussen eller Sara Galbiati har taget.

»Vi synes det ville se dumt ud, hvis vi skulle pinpointe, hvilke billeder den enkelte har taget. Derfor har vi en fælles credit i fotobyline,« lyder forklaringen.

Faktisk aner Phenomenas talsperson ikke, hvor mange fotos de tre bidragydere hver især har med i bogen.

»Jeg kan kun huske mine egne billeder, men jeg er ikke sikker på, hvilke billeder den ene og den anden af de to andre har taget.«

Fotografen siger, at det er en sund øvelse at dæmpe det fotografiske ego. Men tilføjer:

»Der er da billeder, som jeg er pavestolt over. Dem ville jeg gerne have på min hjemmeside. Men nu har vi valgt det her koncept, og det holder vi fast i,« lyder meldingen.

Grace og Sirianna tror på ufoer

Phenomena tog billedet af de to piger Grace og Sirianna i floden en dag, de var ude at køre ved Sedona i Arizona.

»Vi hamrede bremserne i og løb nærmest ned til dem og fortalte, hvor fantastiske vi synes de så ud. Vi måtte bare have et billede af dem,« siger Phenomena.

De to veninder var overbeviste om, at ufoer findes.

»Det var ikke noget stort for dem,« siger Phenomena.

»Hvis de kom her, ville jeg ikke blive bange. Jeg tror, de kommer med fred,« sagde Grace, pigen til venstre.

Sirianna fandt det utænkeligt, at der ikke er liv andre steder i universet.

»I Wyoming så jeg engang noget lys, og det lignede faktisk en ufo,« fortalte hun.

Afvist af fotokonkurrencer

Phenomena har tilstræbt en balance, hvor projektet ikke er propaganda for ufo-folkene og heller ikke gør grin med deres overbevisning.

»Du må som læser selv beslutte, om du tror på det eller ej.«

Fotograferne har også sendt billederne ind til konkurrencer under navnet Phenomena. Det betød, at billederne blev afvist ved Årets Pressefoto i år, fordi man ikke må indsende som gruppe. Samme begrundelse brugte LUMIX Festival.

»Vi finder bare nogle andre og mere progressive konkurrencer, hvor man ser lidt bredere på, hvad fotografi er,« siger Phenomena.

 

Grace og Sirianna, Arizona. Foto: Phenomena

 

0 Kommentarer