Derfor sender freelancere julekort, chokolade og firmakuglepenne

Selvstændige mediefolk bruger både en god sjat tid og penge på at sende julekort og julegaver til kunderne. De sender blandt andet lommekalendere med firmalogo, reklamekuglepenne og æsker med god chokolade. Tre selvstændige fortæller her, hvad de gør og hvorfor

Her på Journalistens redaktionen spiser vi hvert år i december mere god chokolade, end vi plejer. Flere af de freelancefotografer, som vi benytter os af, sender os nemlig et julekort og en æske chokolade som tak for samarbejdet i året, der gik.

Og det er de ikke de eneste selvstændige mediefolk, der gør. 

Vi har spurgt en selvstændig kommunikationsrådgiver, en freelancefotograf og en grafiker, hvad de sender til deres kunder, og hvorfor de gør det. Læs her, hvordan de griber det an.

Majbritt Lund, selvstændig kommunikationsrådgiver

Foto: Anne Kring

Hvad  

»For tredje år i træk sender jeg håndskrevne julekort ud til stort set alle mine kunder og samarbejdspartnere. Jeg har mange små kunder, så jeg er på over 100 julekort, som en grafiker har lavet for mig med mit eget logo på. De får samtidig en reklamekuglepen fra mig i god kvalitet og et gavekort på en halv times gratis rådgivning, og nogle få udvalgte får to timer, som de er velkommen til at bruge selv eller give videre til andre.«

[quote:0]

Hvor meget

»Jeg tror, at mit budget i år for julekort, frimærker og reklamekuglepenne ligger på cirka 5.000 kroner, og så kommer min egen tid oveni. Jeg har vel samlet set brugt op mod to arbejdsdage på det. I år gik jeg dog ned til B-breve, hvilket blev noget billigere.«  

Hvorfor

»Det er jo et lille beløb i forhold til, hvad der potentielt kan komme tilbage. Jeg sætter ikke sådan noget i gang, hvis jeg ikke havde en tro på, at det vil gavne min forretning. Det er markedsføring og en mulighed for at få kontakt igen til nogle kunder, som jeg måske ikke har haft kontakt til i et stykke tid. Men det er ikke kun kold markedsføring. Det handler også om at høre, hvordan det går med deres hjemmeside eller give dem en venlig tanke med på vejen, hvis jeg ved, at de har haft et svært år. De bliver glade for påskønnelsen, og det giver også mig en særlig glæde at gå på posthuset hvert år med en stor stak julekort.«

Karina Reinsch, selvstændig grafisk designer

Foto: Andreas Mikkel Hansen 

Hvad

»Sidste år fik jeg trykt et fint julekort og en lommekalender med mit logo på, som jeg selv havde designet og sendte ud til de cirka 20 største kunder og samarbejdspartnere. Det havde jeg også store planer om i år, men jeg har simpelthen haft for travlt. Som grafisk designer kan jeg jo ikke stå inde for at sende det samme julekort som sidste år. Det skal være gennemført og gennemtænkt. Det er nærmest et pres hvert år, at jeg føler, at jeg skal lave et fedt julekort for at promovere mig selv.«  

[quote:1]

Hvor meget

»I år nøjes jeg med at aflevere gaver personligt hos nogle af mine større kunder. Jeg har ikke lyst til at sætte beløb på. Og det er svært at sige, hvor meget tid jeg har brugt på det, for jeg bruger en del tid på at tænke over på forhånd, hvilke gaver jeg skal give. Der er typisk noget kunsthåndværk, god lakrids eller chokolade. Som grafiker vil jeg gerne have, at indpakningen ser ordentlig ud, det er jo mit arbejde. Så jeg bruger en del krudt på at få det til at se præsentabelt ud. Jeg er ude at købe særlige gavebånd og pynte pakken med små fine julebjælder og et lækkert kort.«

Hvorfor

»Det er en måde at gøre opmærksom på mig selv og det, jeg kan, over for kunder og mulige kunder. Det er også for at sige tak for i år og vise en påskønnelse af, at de har valgt at lægge nogle store opgaver og dermed en stor tillid hos mig. Det er en måde at bevare en relation på. Da jeg selv var fastansat hos Bonnier, blev jeg også meget glad, når jeg fik et fint julekort eller en gave fra nogle af vores freelancere eller virksomheder, som sagde tak for samarbejdet i årets løb.« 

Andreas Bro, freelancefotograf

Foto: Ken Hermann

Hvad

»Jeg gør ikke så meget ud af det. Jeg har en kunde, som er rigtig stor, som jeg hvert år bytter julegave med. Jeg skulle til et møde derude alligevel, og så tog jeg gaven med. På den måde bliver det også lidt mere uhøjtideligt. I år fik jeg et fad af dem, og jeg giver typisk en æske chokolade eller noget andet spiseligt, som er let omsætteligt.«

[quote:2]

Hvor meget

»Jeg giver typisk min store kunde en gave for 250-300 kroner.«

Hvorfor

»Det er blot en lille tanke, der skal skabe god stemning og sige tak for i år. Det handler ikke om, at jeg så måske kan få flere opgaver for dem, for vi har i forvejen en fast aftale. Men det er en kunde, som jeg har et meget tæt forhold til, og derfor giver det mening for mig med en julegave. Jeg har overvejet at sende julekort ud til alle mine eksisterende kunder. Men jeg har det ikke så godt med at være udadvendt på den måde, hvor man uopfordret sender julekort til kunder eller potentielle kunder. Det fungerer måske for nogle, men det ligger bare ikke naturligt for mig.«    

1 Kommentar

Randi Kjær
4. JANUAR 2017
Det kommer til at fremstå som
Det kommer til at fremstå som en kvindeting. Måske er det. Måske er det værd at problematisere? Jørgen, har du gjort dig overvejelser om det?