Derfor nedlægger Berlingske-medarbejderne arbejdet

Medarbejderne på Berlingske og B.T. har skrevet et brev til Lisbeth Knudsen om, hvorfor de i dag har valgt at nedlægge arbejdet. "Der har ikke været et reelt forhandlingsforløb," lyder det blandt andet.

Medarbejderne på Berlingske og B.T. har skrevet et brev til Lisbeth Knudsen om, hvorfor de i dag har valgt at nedlægge arbejdet. "Der har ikke været et reelt forhandlingsforløb," lyder det blandt andet.

Medarbejderne på Berlingske, B.T. og Berlingske Nyhedsbureau har valgt at nedlægge arbejdet. Ledelsen har hurtigt meldt ud, at de er utilfredse med arbejdsnedlæggelsen, der er overenskomststridig.

Dansk Journalistforbund har også opfordret medarbejderne til at genoptage arbejdet.

Men medarbejderne har skrevet et brev, hvori de forklarer baggrunden for arbejdsnedlæggelsen. Brevet er stilet til koncernchef Lisbeth Knudsen.

Journalisten.dk er i besiddelse af brevet, hvoraf det blandt andet fremgår, at medarbejderne ikke mener, forhandlingsforløbet omkring Berlingske Medias omfattende spareplan har været i orden. 

I brevet lyder det:

"Vi er dybt utilfredse med forløbet omkring de aktuelle spareplaner. Der har ikke været et reelt forhandlingsforløb. Ledelsen har f.eks. stillet en jobbank til rådighed og modsat sine løfter ikke brugt den.
Vi står uforstående over for, at ikke alle frivillige fratrædelser er blevet imødekommet. Desuden er vi stærkt utilfredse med, at ikke alle frivillige fratrædelser bliver brugt til at begrænse antallet af fyringer. 
Endelig er vi utilfredse med, at man ikke tilgodeser de medarbejdere, der er truet af fyringer i forbindelse med besættelse af de stillinger, der er ledige."

Medarbejderne understreger i brevet, at de har forståelse for, at man kan være nødt til at skære ned, når regnskabstallene ser ud, som de gør i Berlingske Media. Men de mener, forløbet nu er for brutalt. 

"Medarbejderne på alle titler under BMF og B.T. har de seneste år strakt sig vidt for at være omstillingsparate under ledelsens skiftende strategier og satsninger. Vi har udvist stor fleksibilitet, og vi er fortsat parate til udvikle de fornødne kompetencer, der måtte være brug for. Men vi forventer også, at ledelsen også tager ansvar for at udvikle de kompetencer hos medarbejderne, som må være påkrævet," lyder det i brevet.

Medarbejderne henviser direkte til outsourcingen af Berlingskes boligtillæg, Boligen, som du kan læse mere om her. De frygter, at outsourcingen vil ramme kvaliteten.

Brevet afsluttes i øvrigt med, at de to medarbejderforeninger beklager over for både læsere og annoncører, at "det har været nødvendigt at tage dette skridt". 

6 Kommentarer

Jon Arskog
31. JANUAR 2012
Re: Derfor nedlægger Berlingske-medarbejderne arbejdet

Forstår ikke hvorfor sådanne idiotiske bemærkninger skal flyde. Har man et horn i siden på en journalist, Erik? Har hørt det argument om, at journalister er for højt lønnede så mange gange, men hvad bunder det i? Samme omgang udbud og efterspørgsel? Man kan vel også med garanti finde mindst lige så store lønforskelle indenfor andre uddannelsesgrupper. Hvorfor er det uretfærdigt, at journalister, der gerne skulle være uafhængige af økonomiske interesser og som i øvrigt er hårdt arbejdende, nødvendigvis skal være lavere lønnede? Får it-folket en løn der er rimelig i forhold til deres uddannelse og integritet? Hvad er økonomisk rimeligt?

Desværre er det, som du er inde på, den økonomiske virkelighed, der er skyld i fyringerne i Berlingske, men måske en virksomheds dårlige økonomi ikke kun skyldes lønudgiften? Måske var der nogle grådige handelsskoleuddannede, der ville ud at tjene kassen for lånte penge og derfor ikke havde pengene til at skabe forretningen, når det kom til stykket? Uanset hvad er det en tåbelig og utilstedelig kommentar du kommer med. Og når det sker i dette forum, er det vel kun for at provokere. Du fik mig! Men jeg fik også dig...  I dette tilfælde ville lidt sympati for de afskedigede være på sin plads i stedet for din hån.... Klaphat!

Erik Bagge Juul
30. JANUAR 2012
Re: Derfor nedlægger Berlingske-medarbejderne arbejdet
Et underligt rodsammen af halve teorier. Det er faktisk et meget mere simpelt princip, der gør sig gældende her: helt almindelig udbud og efterspørgsel. Hvis efterspørgslen efter en vare daler, kan der ske én af to ting. Enten falder prisen, eller også falder salget. Journalisterne vil ikke sænke prisen (lønnen), ergo køber Berlingske færre journalister. Simple as that.
Henning Sørensen
30. JANUAR 2012
Re: Derfor nedlægger Berlingske-medarbejderne arbejdet

Kære Erik Bagge Juul,

Enten har du ikke lært en hujende fis om økonomistyring på London School of Economics eller også er din uddannelse allerede forældet. Medarbejdere i produktionsafdelinger i de fleste seriøse danske virksomheder opnår i dag - udelukkende - bonusser ved at sikre, at der produceres nogenlunde den samme kvalitet trods løbende effektiviseringer. Dermed forsvinder - under alle omstændigheder - incitamentet til bibeholde mindre nyttige medarbejdere og dermed også din tese om at lønnedgang skulle kunne redde stillinger. Logikken bag ovennævnte er blandt andet, at det ikke giver mening, at præstationsbedømme eksempelvis journalistiske medarbejdere i forhold til salget af annoncer i annonceafdelingen eller faldende oplagstal, der primært kan henføres til eksterne faktorer og salgsafdelingen ihærdighed.    

Erik Bagge Juul
29. JANUAR 2012
Re: Derfor nedlægger Berlingske-medarbejderne arbejdet
London School of Economics, 1992-97. Og du?
Niels O. Hansen
28. JANUAR 2012
Re: Derfor nedlægger Berlingske-medarbejderne arbejdet
Øh, hvilken handelsskole har du gået på?

Flere