TV-Avisens erfarne korrespondent i Mellemøsten Steen Nørskov fik de dramatiske billeder af tortur i Syrien af en kvinde på grænsen mellem Libanon og Syrien. Journalisten.dk har forklaringen på miseren.
Mandag aften i TV-Avisen 21.00 kunne seerne opleve meget dramatiske billeder, der angiveligt viser, hvordan det syriske styre straffer unge og midaldrende mænd, der er en del af opstanden i landet.
Billederne er i dag fjernet fra TV-Avisens netplayer, men kan ses på Youtube. Billederne er i virkeligheden fra Irak og har intet med opstanden i Syrien at gøre.
Miseren er måske udtryk for, at det syriske styre forsøger at miskreditere den vestlige presse, som kæmper med at dække forholdene i landet.
»Vi har længe haft det grundlæggende problem, at vi ikke kan dække frit, og informationerne er meget sparsomme,« forklarer Thomas Falbe, redaktionschef, DR Nyheder, Udland.
Som alle andre medier slås TV-Avisen med at få en sammenhængende og troværdig historie stykket sammen af de mange øjenvidneberetninger, der udgør den primære informationsstrøm ud af Syrien. De kan primært indsamles på grænsen mellem Jordan og Syrien, hvor flygtninge strømmer til fra de byer i Syrien, hvor det går værst til.
TV-Avisens Steen Nørskov tog derfor til grænsen hen over weekenden.
»Vi blev enige om, at vores korrespondent skulle tage fra Beirut og nordpå i Libanon til Syriens grænse. Der er han i kontakt med mange mennesker, der er kommet ud fra Syrien. De bor hos venner og familie i Libanon. Men mange af dem vil af sikkerhedshensyn ikke filmes. De ved, at det syriske sikkerhedspoliti holder øje, og det kan give problemer for familien tilbage i Syrien. Det er en del af vores udfordring, at folk frygter for sikkerheden. Vi tager selvfølgelig den bekymring meget alvorligt,« forklarer Thomas Falbe.
Blandt de kilder, Steen Nørskov taler med, er en kvinde, der har en DVD med billeder, der angiveligt viser tortur i Syrien.
»Det er gruopvækkende billeder fra en skolegård. En masse yngre mænd er gennet sammen og bliver tæsket meget voldsomt med lange stokke af folk i uniform. Nogle bliver slået med køller med søm. Meget barske billeder,« forklarer Thomas Falbe.
»Billederne svarer meget nøjagtigt til de beskrivelser, vi har fået fra Syrien, især fra området Baniyas. Beretninger om unge mænd, der bliver gennet sammen på skoleområder og udsat for tortur i op til flere dage. Det er styrets forsøg på at holde lysten til optøjer nede.«
Steen Nørskov går i gang med at få billederne verificeret.
»Billederne er på en DVD, og vi får dem ved grænsen af en kilde, som vi taler med over lang tid. Det er ikke downloadet, og flere kilder siger til os, at kvinden, der giver os DVD'en, har en troværdig historie. Vi vender billederne med Human Right Watch, der samler dokumentation om, hvad der sker i Syrien. De bekræfter, at billederne svarer nøje til, hvad de har hørt.«
Ydermere findes der på billedernes ellers dårlige lydspor en sekvens, der synes at understøtte, at billederne er autentiske og fra Syrien.
»Lydkvaliteten er meget dårlig på optagelserne, men du kan høre en mand, der råber "skyd mig!". Han taler med en arabisk dialekt, som er fra Syrien. Det bekræfter arabisktalende for os.«
Men efter at TV-Avisen har bragt billederne mandag aften, opdager redaktionen, at noget er helt galt.
»Vi bliver kontaktet af en dansk-irakisk kvinde bosiddende i Danmark. Hun kender optagelserne, siger hun. Og hun forklarer, at de ikke er fra Syrien. Hun mener, det er nogle gamle optagelser, der florerer på DVD og er blevet omdelt tidligere. De stammer sandsynligvis fra Irak under Saddam Hussein og er fra før 2003. De er nok fra det syrisk/kurdiske område i det nordlige Irak,« siger Thomas Falbe.
»Jeg finder billederne på nettet i flere forskellige formater. Jeg kan se, at det ikke er friske billeder, og at de med al sandsynlighed ikke er fra Syrien.«
TV-Avisen ved i dag ikke, om kilden til billederne handlede i ond eller god tro.
»Der er en video- og mediekrig i gang. Det syriske styre har været gode til at lukke ned for medierne. Det er et meget bevidst træk. Og det at skabe misinformation og undergrave de internationale mediers troværdighed kan være en strategi. The Guardian, AFP og Reuter har også måttet trække historier tilbage,« siger Thomas Falbe, der dog ikke er i tvivl om, at substansen i historierne er god nok. Det er kun billedsiden, der mangler.
»Der er ikke nogen tvivl om, at syriske mænd udsættes for tortur. Men problemet er at dokumentere det med billeder. Det er meget svært. Vi har talt med kilder og menneskerettighedsorganisationer. Der er ingen tvivl om, at substansen i historien holder.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Enig med Caspar.
Nu så jeg indslaget i TVA - og her fastslog man netop, at man havde en klar dokumentation for, at disse fotos VAR ægte.
Jeg så også rettelsen to dage senere - den varede 10 sekunder.
»Der er ikke nogen tvivl om, at syriske mænd udsættes for tortur. Men problemet er at dokumentere det med billeder. Det er meget svært. Vi har talt med kilder og menneskerettighedsorganisationer. Der er ingen tvivl om, at substansen i historien holder.«
Prøv at udskifte "syriske mænd" med "Mærsk" og "udsættes for tortur" med "har indgået karteldannelse". Eller indsæt navnet på en tilfældig politiker og "tager imod bestikkelse".
Mon Thomas Falbe ville udtale sig lige så bombastisk om en historie, hvor DR hænger et selskab eller en person ud, der har muligheden for at tage til genmæle? Det er skræmmende, at Thomas Falbe ikke forstår at undskylde et indslag, hvor Syrien udokumenteret bliver beskyldt for at banke befolkningen med køller fyldt med søm.
Journalistik består jo netop i at frembringe dokumentation og ikke blindt videregive - og fastholde - informationer, man tror er de rigtige. Man skulle tro, at en redaktionschef på DR Nyheder, Udland, vidste bedre.
Mvh
Caspar Birk