Deres uddannelser er blevet lukket – nu vinder de KOM-prisen

Winni Johansen og Finn Frandsen har vundet KOM-prisen for deres arbejde med krisekommunikation gennem 20 år: ”Jeg vil sidde med K’et på skødet hele vejen hjem.” Men alle deres uddannelser er blevet lukket undervejs. ”Lukningen af uddannelserne viser, hvor skrøbeligt vores fag egentlig er”

Winni Johansen og Finn Frandsen er vindere af årets KOM-pris, der uddeles af Kforum og Dansk Journalistforbund.

De får prisen for deres arbejde og forskning som professorer i krisekommunikation på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet.

”Jeg har altid drømt om at få et K,” sagde Finn Frandsen ved prisoverrækkelsen ved Kom19 torsdag i Nordhavn i København.

”Og jeg vil sidde med K’et på skødet hele vejen hjem til det mørke Jylland.”

Selv om de to professorer har arbejdet med krisekommunikation i knap 20 år, kom det bag på dem, at de blev tildelt ”den største kommunikationspris”, som de selv kalder den.

”Vi vidste godt, at vi er kendt for at arbejde med kriseledelse. Men ikke, at det er så værdsat, som det tilsyneladende er,” siger Winni Johansen.

Prisen gives til personer, ”der ved en særlig indsats har sat fokus på eller styrket kommunikationsfagets udvikling”.

Fra optur til nedtur

Winni Johansen og Finn Frandsen udgav deres første artikel om krisekommunikation i Danmark i 2000. Året efter begyndte de at forske inden for krisekommunikation og virksomhedsledelse.

”Vi var tre, der startede, og så blev vi flere og flere. Vi havde et godt fællesskab omkring forskning. Det var sådan en optur,” siger Winni Johansen.

Men der er også malurt i bægeret. På et tidspunkt var Winni Johansen og Finn Frandsen involveret i fem forskellige uddannelser om virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet. I dag er alle uddannelserne blevet lukket.

Senest i forbindelse med Dansk Folkepartis politiske krav om at reducere antallet af internationale studerende på universiteterne.

”Paradoksalt nok valgte man os, selv om vi ingen internationale studerende havde. Men vores undervisning foregik på engelsk,” siger Winni Johansen.

”Det var uforståeligt og et stort chok for os.”

Fejring på færgen

Rapporten Fagenes Fremtid, som blev fremlagt i marts i år af en ekspertgruppe under Dansk Journalistforbund, sammenfattede kommunikationsfagenes fremtid med ordene ”medvind, vækst og erobring”.

”Jeg er glad for, at faget er nået langt de seneste 20 år. Men vi skal også huske på problemerne,” siger Finn Frandsen og bliver suppleret af Winni Johansen:

”Vi troede, at kommunikation havde fundet sin plads og berettigelse. Men lukningen af uddannelserne viser, hvor skrøbeligt vores fag egentlig er. Vi bliver taget for givet.”

Bekymringerne skal dog ikke overskygge det, de kalder glædens dag.

”Det skal fejres om bord på færgen. Vi kan nok finde ud af, hvor den rigtige udgang er. Eller også må vi sejle med tilbage,” siger Finn Frandsen og slår en stor latter op.

Winni Johansen og Finn Frandsen er begge uddannet inden for sprog fra handelshøjskolen i Aarhus.

0 Kommentarer

Læs også

KOM-pris gik til tv-journalistik

03. MAJ 2018

KOM-pris gik til tv-journalistik

03. MAJ 2018