Niels Kvale og Thomas K. Øvre blevet hu-hej sendt af sted til Italien for at dække skibskatastrofen. Sammen med resten af verdens medier indtog han og hans fotograf en lille italiensk ø, der slet ikke var gearet til medieinvasionen.
Når man kommer fra det italienske fastland og sejler ud mod øen Giglio, får man et indtryk af katastrofen. Skibet Costa Concordia, der forliste ved øen i fredags, ligger på siden og hviler på øens klippeskær.
»Skibet ligger lige ved indsejlingen til den lille havneby, og skibet er næsten større end byen,« siger DR-journalisten Niels Kvale, der søndag og mandag rapporterede fra katastrofen, til Journalisten.dk.
Costa Concordia kom fredag aften for tæt på den lille ø fredag aften og kæntrede. Redningshold har siden arbejdet i døgndrift for at redde de 4.200 passagerer i land – det er tre gange så mange mennesker, som der bor på øen Giglio. Øens indbyggertal på 1400 mennesker blev dog hurtigt forøget, da alverdens medier strømmede til.
Da Niels Kvale og fotografen Thomas K. Øvre ankommer til den lille ø søndag eftermiddag, har de store italienske medier været i gang i flere dage. Midt i sit flytterod var Kvale 24 timer tidligere blevet ringet op af sin chef og sendt af sted til katastrofen. Journalisten har tidligere boet i Italien og har brugt meget tid i området omkring øen Giglio.
Men den lille ø var ikke sig selv.
»Havnen, hvor færgen sejler til Giglio, var helt proppet med satellitvogne og sendebiler. Og ovre på øen var der sort af pressefolk. Øen er slet ikke gearet til det og er blevet totalt overbelastet,« siger Niels Kvale over telefonen fra Italien.
Det er ikke udsædvanligt, at de lokale begynder at tænke forretning og driver sine priser i vejret, når mediehæren kommer til et nyt sted. Men det er ikke sket på Giglio.
»Det hotel vi boede på gav gratis logi til mediefolk den første nat, og vi sov der et par nætter til stærkt reducerede priser, selvom næsten alting har været booket op,« siger Niels Kvale.
Mandag formiddag brugte de to DR-folk på at levere til stort set alle kanalens platforme. Radioavisen, dr.dk og DR Update fik alle et indslag – »jeg kan ikke huske præcis, hvilke udsendelser, jeg var med i. Der var simpelthen så mange« – men om eftermiddagen gik Kvale og Øvre i gang med at lave indslag til TV Avisen. De skaffede en lokal til at sejle dem ud til skibsvraget og prøvede at fortælle historien om, hvad der var sket i timerne inden forliset.
»Det er jo en oplagt tv-historie. Billederne af det gigantiske skib, der ligger der på siden klods op af den billedskønne ø, er jo helt absurde. Historien har rigtig meget fascination i sig,« siger Niels Kvale.
Som udsendt medarbejder er det dog utrolig svært rent faktisk at indsamle nyheder, medarbejderne i Danmark ikke allerede ved.
»Man kan være heldig at falde over noget, når man er så tæt på begivenheder. Men alle de officielle talspersoner med stjerner på skuldrene er jo mandsopdækket af de store bureauer. Vores opgave er at visualisere historien og ellers prøve at holde alle de ubekræftede spekulationer ud i strakt arm.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Da Niels Kvale og fotografen Thomas K. Øvre ankommer til den lille ø søndag eftermiddag, har de store italienske medier været i gang i flere dage."
Flere dage...?
Gribbene flokkes...