Panikdagen har udviklet sig til et sandt kødmarked. Medierne glemmer, at de studerende skal i praktik for at lære – og at praktikken er til for de studerende og ikke for medierne.
PRAKTIK. Panikdagen er vel overstået, og jeg kan sammen med mine studiekammerater fra SDU nu blot glæde mig til at komme ud i den virkelige verden.
Men faktisk var det ikke panikdagen, der var det værste. Det var snarere panikugerne op til. For åbent hus er jo ikke længere bare åbent hus, men snarere et kødmarked af folk, der vil ses og høres.
Desværre lader det til, at alle midt i panikræset glemmer, at vi kommer for at lære. Og det gør mig en smule forarget, for vi er jo ikke færdiguddannede journalister.
På SDU er grundholdningen blandt os studerende, at vi ikke spammer vores ønskepraktiksteder med CVer, hjemmesidelinks eller endda ansøgninger. Kun hvis praktikstederne forlanger et CV eller en hjemmeside, får de det, men så sender vi det i flok. Solidariteten hjælper: Vi klarede os godt igennem panikdagen, og næsten alle fik det, de kom efter.
Jeg har ingen kontakter i mediebranchen og kan derfor ikke nyde godt af nepotisme. Jeg har også kun haft et enkelt sabbatår, så mit CV er ikke just prangende. Det gør mig meget afhængig af, at systemet fungerer, som det skal, for jeg har ikke lyst til at snyde. Hvis jeg snyder, snyder jeg jo ikke blot DJHerne og RUCerne, men også mine egne kammerater på SDU.
Desværre lader det til, at alle kneb gælder i panikræset. Og det bliver ikke nemmere af, at der er forvirring over, hvad man må og ikke må. På SDU går rygtet om, at de studerende fra DJH har fået at vide, at det er helt okay at aflevere CVer de steder, det forlanges, men læser man Journalisten 07/07, lader det dog til, at Pia Færing har ændret mening og kalder det 'på kanten'. Man kan i denne sammenhæng spekulere over, hvorvidt det er gavnligt for alle, at praktik-koordinatoren er ansat på DJH og ikke hos forbundet? Praktikken er trods alt et led i vores uddannelse og til for vores skyld.
Og som nyhedschef Christian Jensen fra Berlingske Tidende på åbent hus-dagen sagde: »Der er talent nok til alle.«
»Desværre lader det til, at alle midt i panikræset glemmer, at vi kommer for at lære. Og det gør mig en smule forarget, for vi er jo ikke færdiguddannede journalister.«
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Lene og Bjørn,
det skal lige præciseres, at det ikke bliver forbudt at uddele cv'er i åbent hus ugen. Dét, Praktikudvalget kom frem til, var, at Pia Fæhring fremover slet ikke accepterer opslag med anmodning om cv'er. Og de tre praktikvejledere er enige om, at de ikke opfordrer de studerende til at tage dem med.
Hvis studerende deler cv'er ud, er der ingen sanktionsmuligheder. Men det er ikke usandsynligt, at det til efteråret er blevet mere ugleset at såvel udbyde som modtage cv'er.
Håkon
Glimrende initiativ fra KaJo, synes jeg. Men spørgsmålet er, om medierne vil rette sig efter forbuddet. Og hvad med de studerende? Hvor forbudt bliver det iøvrigt? Og hvad vil sanktionerne være? Som jeg skrev i Journalisten i forbindelse med sidste panikdag, var der flere medier, der direkte opfordrede de studerende til at tage CV med. Noget, de ikke mente var et problem.
Iøvrigt tror jeg, som Håkon, at det altid vil være studerende som medier, der vil være fremme i skoene. Problemet er ikke CVer. De er blot et symptom på et system, der ikke fungerer.
Se artkel om panik: http://www.journalisten.dk/panikdag-enhver-er-sig-selv-naermest
Bjørn
Kære Håkon,
Jeg har forstået på min medstuderende fra KaJO i praktikudvalget, at det nu bliver forbudt med cv'er. Det glæder mig.
Jeg håber på, at hvis vi i det mindste kan komme cv-ræset til livs, vil vi tage åbent hus-ugen lidt mere roligt.
Vi laver vores hjemmesider som et led i vores uddannelse - både fordi vi skal lære at udtænke et koncept for web, men selvfølgelig også fordi vi som studerende skal vise vores ansigt udadtil.
En hjemmeside er en slags kamufleret ansøgning, ja, og det er cv'er og andet også.
Men jeg mener, at hvis det bliver ved det med hjemmesiderne, så er det i det mindste praktikstederne, der aktivt skal gå ind og gøre noget - det er dem, der skal klikke sig ind på os, og ikke os, der skal lobbye os ind på dem.
På den måde håber jeg på, at vi kan starte ved os selv - for så snyder vi da i det mindste ikke. Og så kan man håbe, at praktikstederne i anden omgang også indser, at talenterne ikke nødvendigvis er dem, der råber højest i åbent hus-ugen.
Så derfor godt initiativ fra praktikudvalget!
Venlig hilsen
Lene
Kære Lene,
forårets cv-krig skyldes ikke et desperat århusiansk forsøg på at hamle op med jer øboere. Den bundede i uens udmeldinger fra de tre praktikvejledere.
På Praktikudvalgets møde den 24. maj blev det besluttet, at praktikopslagene fremover ikke må indeholde bestilling af cv'er. Og praktikvejlederne var enige om at fraråde de studerende at medbringe cv'er.
De studerende opfordres stadig til at lave personlige hjemmesider, der i praksis er ansøgninger og cv'er i forklædning(!).
Selv hvis man forbyder cv/hjemmesider og indfører maskepåbud til åbent hus, tror jeg, mange vil blive ansat inden ansøgningerne er åbnet. Og mange koblinger vil stadig ske på et spinkelt grundlag. For praktikansøger såvel som praktiktager har travlt på dagen.
Så din fortvivlelse over paniksystemet deler jeg. KaJ har inviteret KaJO (SDU) og JR (RUC) til at diskutere mulige forbedringer af systemet i løbet af sommeren. Jeg håber, du vil hive fat i din formand og tage med.
Bedste hilsner
Håkon Stolberg
Formand
Kredsen af Journaliststuderende
Danmarks Journalisthøjskole