Glostrups tidligere borgmester skal i fængsel, efter han misbrugte sin magt til at lække personfølsomme oplysninger om sin politiske modstander. Journalist Thomas Kokholm, der vandt en pris for sin dækning af sagen, advarer mod at komme for tæt på lokale magthavere.
I går blev Glostrups tidligere borgmester Søren Enemark dømt til 30 dages fængsel i Østre Landsret. Han misbrugte sin adgang til følsomme oplysninger om sin politiske modstander og lækkede dem til offentligheden.
Det lyder en smule bekendt. Og selvom proportionerne er mindre, er der også paralleller til skattesagen, forklarer Thomas Kokholm, der dækkede sagen for den lokale ugeavis Folkebladet.
»Magt kan korrumpere, og man kan blive så magtfuldkommen, at man kan blive blind for de faresignaler der er,« siger Thomas Kokholm, der er i dag arbejder for nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Lækagesagen i Glostrup startede efter kommunalvalget i 2009. Indtal da var Søren Enemark fra Socialdemokraterne borgmester med støtte fra SF. Efter valget skiftede SF'eren Charlotte Brangstrup dog side og støttede i stedets Venstres kandidat, der dermed havde flertal.
Derefter begyndte der at cirkulere historier om Charlotte Brangstrup i byen. En anonym pamplet mistænkeliggjorde private detaljer om hendes boligforhold, fortæller Thomas Kokholm. Han begyndte at stille spørgsmål, og en dag fik han en henvendelse fra Charlotte Brangstrup og kandidaten fra Venstre, John Engelhardt, der stod til at blive bormester.
»De fortalte, at nu var det ikke sjovt længere. Der var nogle oplysninger i de her pamfletter som kun kunne stamme fra personfølsomme oplysninger, så derfor ville de nu indgive en politianmeldelse,« fortæller Thomas Kokholm.
Da magtskiftet kom på rådhuset blev der sat yderligere undersøgelser i gang, og det endte med at KL's juridiske konsulenter konkluderende, at Søren Enemark havde bedt en medarbejder finde fortrolige oplysninger. Thomas Kokholm modtog Ugeavisernes Årspris for sin dækning af sagen. I begrundelsen kaldte juryen det for "ren watergate i Glostrup".
Læren af dem skattesagskommissionen har indtil videre været, at det går galt når journalister bliver for tætte med magthaverne. Thomas Kokholm giver efter dækningen af sagen i Glostrup samme råd videre til lokaljournalister. Undervejs havde han sin sammenstød med Søren Enemark, og det var nødvendigtat han kunne tage dem:
»Det er en mand, jeg kender og har snakket- og samarbejdet meget med. Jeg tror kunsten er ikke at ikke blive for gode venner med magthaverne,« siger Thomas Kokholm som tror, at det er et af lokaljournalistikkens problemer:
»Det er selvfølgelig vigtigt i al journalistik, men jeg tror især lokaljournalistikken lider under, at det er lidt nemmere at være gode venner med de lokale magthavere. Man er meget tæt på dem, og det er lidt op ad bakke, når borgmesteren ringer og skælder en hæder og ære fra. Det har jeg prøvet flere gange.«
For flere år tilbage havde han den samme oplevelse. Efter et tip kiggede han nærmere på det lokale fjernvarmeselskabs regnskab. Formanden var en kendt lokalpolitiker og han ringede og sagde at »Thomas, der er slet ikke nogen historie«. Det var der dog, og det endte med en kulegravning af alle landets fjernvarmeselskabers regnskaber.
»Det er et eksempel på at det vigtigt at holde fast i de sager som lokaljournalist. På længere sigt tror jeg også man vinder respekt ved det. Både blandt borgerne og hos de lokale magthavere,« fortæller Thomas Kokholm.
4