Der er også lækagesager i Glostrup

Glostrups tidligere borgmester skal i fængsel, efter han misbrugte sin magt til at lække personfølsomme oplysninger om sin politiske modstander. Journalist Thomas Kokholm, der vandt en pris for sin dækning af sagen, advarer mod at komme for tæt på lokale magthavere.

Glostrups tidligere borgmester skal i fængsel, efter han misbrugte sin magt til at lække personfølsomme oplysninger om sin politiske modstander. Journalist Thomas Kokholm, der vandt en pris for sin dækning af sagen, advarer mod at komme for tæt på lokale magthavere.


I går blev Glostrups tidligere borgmester Søren Enemark dømt til 30 dages fængsel i Østre Landsret. Han misbrugte sin adgang til følsomme oplysninger om sin politiske modstander og lækkede dem til offentligheden.

Det lyder en smule bekendt. Og selvom proportionerne er mindre, er der også paralleller til skattesagen, forklarer Thomas Kokholm, der dækkede sagen for den lokale ugeavis Folkebladet.

»Magt kan korrumpere, og man kan blive så magtfuldkommen, at man kan blive blind for de faresignaler der er,« siger Thomas Kokholm, der er i dag arbejder for nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Lækagesagen i Glostrup startede efter kommunalvalget i 2009. Indtal da var Søren Enemark fra Socialdemokraterne borgmester med støtte fra SF. Efter valget skiftede SF'eren Charlotte Brangstrup dog side og støttede i stedets Venstres kandidat, der dermed havde flertal.

Derefter begyndte der at cirkulere historier om Charlotte Brangstrup i byen. En anonym pamplet mistænkeliggjorde private detaljer om hendes boligforhold, fortæller Thomas Kokholm. Han begyndte at stille spørgsmål, og en dag fik han en henvendelse fra Charlotte Brangstrup og kandidaten fra Venstre, John Engelhardt, der stod til at blive bormester.

»De fortalte, at nu var det ikke sjovt længere. Der var nogle oplysninger i de her pamfletter som kun kunne stamme fra personfølsomme oplysninger, så derfor ville de nu indgive en politianmeldelse,« fortæller Thomas Kokholm.

Da magtskiftet kom på rådhuset blev der sat yderligere undersøgelser i gang, og det endte med at KL's juridiske konsulenter konkluderende, at Søren Enemark havde bedt en medarbejder finde fortrolige oplysninger. Thomas Kokholm modtog Ugeavisernes Årspris for sin dækning af sagen. I begrundelsen kaldte juryen det for "ren watergate i Glostrup".

Læren af dem skattesagskommissionen har indtil videre været, at det går galt når journalister bliver for tætte med magthaverne. Thomas Kokholm giver efter dækningen af sagen i Glostrup samme råd videre til lokaljournalister. Undervejs havde han sin sammenstød med Søren Enemark, og det var nødvendigtat han kunne tage dem:

»Det er en mand, jeg kender og har snakket- og samarbejdet meget med. Jeg tror kunsten er ikke at ikke blive for gode venner med magthaverne,« siger Thomas Kokholm som tror, at det er et af lokaljournalistikkens problemer:

»Det er selvfølgelig vigtigt i al journalistik, men jeg tror især lokaljournalistikken lider under, at det er lidt nemmere at være gode venner med de lokale magthavere. Man er meget tæt på dem, og det er lidt op ad bakke, når borgmesteren ringer og skælder en hæder og ære fra. Det har jeg prøvet flere gange.«

For flere år tilbage havde han den samme oplevelse. Efter et tip kiggede han nærmere på det lokale fjernvarmeselskabs regnskab. Formanden var en kendt lokalpolitiker og han ringede og sagde at »Thomas, der er slet ikke nogen historie«. Det var der dog, og det endte med en kulegravning af alle landets fjernvarmeselskabers regnskaber.

»Det er et eksempel på at det vigtigt at holde fast i de sager som lokaljournalist. På længere sigt tror jeg også man vinder respekt ved det. Både blandt borgerne og hos de lokale magthavere,« fortæller Thomas Kokholm.

4 Kommentarer

Finn Justesen
12. MARTS 2016
Det er nok ikke blevet så
Det er nok ikke blevet så meget bedre, efter at John Engelhardt V og flertalsgruppen incl liste O, har taget over. Nu har vi sagen om Glostrup Park Hotels byggeri uden at sikre sig tilstrækkelige parkeringspladser. Så får man da bare Borgmesteren og flertallet til at "indvilje til at vælte halvdelen af husene på Clarasvej, til fordel for hotellets behov for parkeringspladser. FB bevar clarasvej.
Lisa Ahlqvist, Samfundspartiet Glostrup
23. FEBRUAR 2013
Det er vitterligt et meget
Det er vitterligt et meget alvorligt problem, at et enkelt parti, som Socialdemokraterne i Glostrup, havde haft magten i 81 ubrudte år. Det kan næsten ikke undgå andet end at blive til et aldeles egenrådigt og ufejlbarligt Enevælde. Hvilket resultatet også viste sig at være.

Bare den kynisme og magtfuldkommenhed, nu heldigvis meget tidligere eksborgmester, S. Enemark, altid har udvist i sit embede som byrod og borgmester for A, minder ikke så lidt om Hviderusland og Sovjet. Altså lige bortset fra sproget.

Spørgsmålet er så, om Sosserne i det hele taget har lært bare en lille smule, fra det selvgjorte morads, kaos og politiske mafiatilstande, de så let som bare at klø sig i rumpen gladeligt smurte sig selv ind i ved at true Charlotte, som var vi bare en del af Sicilien..

Hvis jeg skal spå om Sossernes opførsel vil ændre sig i fremtiden, pga af denne politiske chikane-og-trusselbande de etablerede sammen med deres røde frænder i SF, med eks-Betonkommunisten Mogens Mathiesen i teten, er mit svar et rungende NEJ.

Simpelthen fordi Sossernes tankegang og filosofi aldeles ikke er bygget op på at hjælpe de svage i samfundet, men alene det at erobrere magten blot for den rå uforfalskede magts skyld, og gøre samfundet svagt og ikke modstandsdygtigt, som ejede de Glostrup. Ikke for ingenting er Sossernes motto stadig: "Kontrol er bedre end tillid!"

Denne marxistiske magtfuldkommenhed er stadig hugget dybt ind i jernbeton i Glostrups Sossers underbevisthed og ligeså umulig at fjerne, som gråspurve i denne verden.

Så, der hersker ingen tvivl i min sjæl, end ikke en nano-mm, at Sosserne absolut ikke har i sinde at opgive den rå magt over Glostrup og intet har lært.

Deres politiske moral, eller rettere, den amoral Sosserne har udvist i sagen om Charlotte, med helt uacceptable trusler om grov vold og chikane, selvom det er enhver politikers Grundlovssikrede ret at skifte holdning og parti, beviser helt klart og tydeligt, at Glostrups Socialdemokrater end ikke besidder eller ved hvad god moral overhovedet er. Og, for den sags skyld ligeså SF.

Tør du, helt ærligt, at sætte dit demokratiske kryds ved en så udemokratisk flok udisciplinerede marxister som Glostrups Socialdemokrater og SF?
Heinrich Frohwasser
19. SEPTEMBER 2012
Re: Der er også lækagesager i Glostrup
Jeg er imponeret af, at det er lykkes at få has på en magtfuldkommen levebrødspamper som Søren Enemark og er særligt glad for, at der stadigvæk findes ægte kritiske journalister, der uden populisme, forfølger sandheden. Med den udtalte degeneration over tid af journalistiske principper jeg har været vidne tid, er der måske håb forude?
Jens U
18. SEPTEMBER 2012
Re: Der er også lækagesager i Glostrup
Det er godt at der stadig findes helte som Thomas Kokholm i det danske samfund. En mand, der med civilcourage sætter fingeren dybt ned i såret og trykker hvor det gør mest ondt, og ikke giver slip før benet knaser. Vogt jer, magtfuldkomne politikere, eller I må til at gå med koks i støvlerne så længe der er mod og mandshjerte i journaliststanden - og det ER der!