”Min kollega Simon har slået øjnene op i campingvognen et sted ude i landsdelen. Simon hvor er det, du er landet henne i dag?”
”Jamen i dag er jeg i Brøns, der ligger i Tønder Kommune lige ud til Vadehavet.”
Sådan lød det i P4 Syd klokken lidt over 6 om morgenen torsdag den 26. juli. Det var Simon Kvist Sandemand, som havde slået øjnene op, og P4 Syds campingvogn, han havde gjort det i som en del af projektet ”Den Blinde Vinkel”. I ”Den Blinde Vinkel” sendte P4 Syd radio fra byer i sendeområdet, som de ikke har dækket i det forløbne år, fortæller Kirsten Elley, redaktionschef på DR Syd.
”Vi spurgte os selv: ”Hvad er vi gået glip af det sidste år? Hvor har vi ikke været?” Det er nemt at få øje på vores større byer, Esbjerg, Sønderborg og Aabenraa, for de har egne pressefolk og fortællinger. Der er mange byer, man ikke når hen til, medmindre man beslutter sig for at gøre det,” siger hun.
Ti byer på to uger
Projektet kørte i uge 28 og uge 30. I uge 28 var det journalistpraktikant Nikolaj Krogh Bonde, der kørte rundt i campingvognen, og i uge 30 var det journalistpraktikant Simon Kvist Sandemand. Hver morgen var den rejsende reporter på i radioen med fire forskellige indslag fra en ny by. Ti byer kom de forbi i løbet af de to uger.
”Der er mange rigtig gode historier, som man ikke finder, medmindre man går ud og siger ”Mojn, hvad sker der her?” siger Kirsten Elley.
Kirsten Elley, redaktionschef på DR Syd. Foto: DR / Agnete Schlichtkrull
Projektet, som kørte for første gang i år, er en reaktion på, at der er dele af Danmark, hvor det er svært at nå ud til på en almindelig nyhedsvagt, fortæller Kirsten Elley.
”Der er helt klart områder i Danmark, der er ret tyndt dækket i vore dage, hvor de lokalt baserede redaktioner næsten alle er væk. Der er flere folk i Esbjerg end i Nymindegab, og derfor også mere at fortælle om, men det er da et problem, at yderområderne må passe sig selv. Vi gør i det daglige, hvad vi kan for at komme hele vejen rundt, hvad det her også er en understregning af,” siger Kirsten Elley. [quote:0]
”Der er mange, der sidder rundt omkring og føler sig overset af medierne. Folk bliver glade, når vi kommer. Alle mennesker har brug for at føle sig set, og det har små byer og mindre samfund også.”
Plads til at eksperimentere om sommeren
Til hverdag sender P4 Syd & Esbjerg både om morgen-formiddag og igen om eftermiddagen. Men i sommerperioden har de i hverdagene kun sendt morgen-formiddag. Det har givet nogle andre muligheder.
”I sommertiden kan vi sprænge rammerne. Udviklingen i mediebilledet med lavere bemanding og større krav til effektivitet giver overordnet set mindre plads til eksperimenter og mulige fejltrin. Så vi sidder og ringer ting hjem, fordi det går hurtigere, og man skal levere. Sommeren tillader, at man kommer ud til et sted og nogle mennesker med en åben dagsorden,” siger redaktionschef Kirsten Elley. [factbox:0]
Det har dog ikke været svært at finde historier ude i lokalsamfundene.
”Man kan altid finde et interessant menneske at snakke med, som har en god historie,” siger hun.
Er det ikke en meget naturlig udvikling som følge af, at der bliver færre og færre journalister på redaktionerne?
”Jo, og jeg har heller ikke nogen løsning på den. Derfor har nyhedsbilledet også en tendens til at blive mere og mere unuanceret.”
Hvad kan jeres projekt bidrage med i forhold til det?
”Det giver internt på redaktionen en tillid til, at alt ikke behøver at være på plads på forhånd. Vi freestyler jo ikke vildt på P4 til dagligt, men dette er en anden form for fortælling. De klare nyheder, konsekvens-historierne, og den kritiske journalistik skal altid være der, men sommeren giver os mulighed for at tegne et langt mere nuanceret billede af egnen, vi bor i,” siger hun.
Handler om at turde møde det ukendte
En af historierne, som kom ud af projektet, handler om et lokalsamfund på Als, hvor borgerne er gået sammen om at skabe et alternativ til den offentlige transport, som efterhånden er sparsom på stedet.
Den historie følger DR Syd op på til TV Avisen i sensommeren, og det er et eksempel på, at der også kan komme nyheder af bred interesse ud af et projekt som dette, mener Kirsten Elley.
”Det handler om som journalist at turde møde det ukendte. Til daglig vil vi gerne vide, hvad vi kommer hjem med. Man skal nærmest have præmissen klar, før man tager afsted. Sådan er vilkårene.”
Er det her noget, I kommer til at gøre mere til dagligt?
”Nej, det tror jeg desværre ikke, der er plads til. Vi ved jo alle sammen godt, at det er et spørgsmål om tid og ressourcer og at være lidt mere fleksible i hverdagen," siger Kirsten Elley.
Hun siger, at et projekt som ”Den Blinde Vinkel” også kræver nogle journalister, som vil lægge de ekstra kræfter i, som det kræver at være på farten i en uge, som Nikolaj Krogh Bonde og Simon Kvist Sandemand var.
”Jeg mener ikke, at folk skal arbejde over, men man må jo spørge sig selv, hvad det er for nogle historier, man vil have, og hvordan man kan få dem hjem. Det er ikke alle historier, der ligger indenfor normal arbejdstid.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.