Seks måneders web-kursus giver reel chance for fast arbejde bagefter. Foreløbig har ti ud af 17 fået job.
OMSTIGNING. Når journalisterne begynder på kurset, er de alt for smalt orienterede. Det mener Pernille Søe, der underviser på et web-producer kursus på Den journalistiske Efteruddannelse (DjE).
Hun bruger tid på at forklare kursisterne, at kommunikation kan bruges mange andre steder end i mediebranchen.
"De skal slippe drømmen om et job på et dagblad," supplerer Steffen Borch, leder af DJE.
Kursisterne skal have gået ledige et år, inden de kan komme på DjEs webkursus, der består af 22 uger med seks timers daglig undervisning, masser af lektier og 12 uger i praktik.
Her gælder det ikke om at kile sig sidelæns ind på Horsens Folkeblad, Jyllands-Posten eller ens lokale distriktsblad for at få lov til at komme i praktik.
"Alt andet end mediebranchen," slår Steffen Borch kontant fast og erklærer, at det vil være en skam at lade kursisterne komme ud på et dagblad og mærke varmen og miljøet, når der helt sikkert ikke er job bagefter.
Derfor var det første hold kursister i praktik på steder som Grundfos, AGF, BUPL, Den Gamle By og Dansk Center for Jordbrugsuddannelse.
Her et halvt år efter kursets afslutning er ti ud af de 17 deltagere enten i gang som freelancere eller har fået fast arbejde.
En af dem er Britta Ank Pedersen. Hun har tidligere arbejdet 13 år som informationsmedarbejder, derefter freelancer på supplerende dagpenge, mens hun samtidig læste Retorik, kommunikation og formidling på Åbent Universitet i Århus. Dernæst kom hun på DJEs webproducer-kursus.
"Jeg ville frygteligt gerne på det kursus, fordi det er spændende at bruge vores faglighed inden for nye kommunikationsområder. Jeg har tidligere arbejdet med hjemmesider, men uden at have den teoretiske ballast," siger Britta Ank Pedersen, der i dag er kommunikationschef på it-vest – et netværk mellem Handelshøjskolen i Århus samt Syddansk-, Aalborg- og Aarhus Universitet.
"En fjerdedel af kursisterne på dette hold regner med at gå i gang som freelancere bagefter, men kommer det verdensberømte opsving, så kommer de direkte i job," fastslår Steffen Borch.
Det er Pernille Søes og Steffen Borchs erfaring, at de kvindelige kursister har nemmere ved at omstille sig til en verden uden for radio, tv og dagbladene.
"Langtidsledige, mandlige arbejdsløse journalister har svært ved at forestille sig ikke længere at arbejde som traditionelle journalister," siger Steffen Borch.
Pernille Søe tilføjer:
"Kvinderne er nemmere at begejstre. For at få mændene med skal man rykke ved deres faglige stolthedsgrænser."
Det er Arbejdsformidlingen, der finansierer kurset. Derfor er det et krav, at kurset skal være for alle. Fire ud af de nuværende 17 kursister er da heller ikke journalister. En er for eksempel biolog, men arbejder med web.
Inden DjE tilbød Arbejdsformidlingen at oprette kurset, besøgte Pernille Søe otte organisationer, otte virksomheder og otte myndigheder for at finde ud af, hvad de efterspørger.
Hun har selv skiftet retning – er uddannet på Videoskolen i Viborg og har arbejdet som klipper i DR, men ville ikke sidde resten af sit liv alene i et mørkt klipperum og læste derfor Retorik, kommunikation og formidling på Åbent Universitet i Århus. Herefter underviste hun på Filmhøjskolen, men kunne mærke, at hun vidste for lidt om multimedier og web. Derfor tog hun en to-årig uddannelse som multimediedesigner, mens hun var på uddannelsesgodtgørelse.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.