Fra både kommunikationssiden og de undersøgende journalister lyder det, at det er bedre at favne hinanden end at begynde at ekskludere. Begge sider efterlyser flere nuancer i debatten om Dansk Journalistforbunds medlemsgrupper.
INTERESSEKONFLIKT. Både Jacob Mollerup og Louise Münter har via Journalisten.dk efterlyst færre fordomme og flere nuancer i debatten om, hvordan og hvorvidt Dansk Journalistforbund skal favne både journalister og kommunikatører.
»Man skal huske, at der er gode og dårlige journalister, ligesom der er ærlige kommunikationsfolk og kommunikationsfolk, der snyder og fortæller løgne,« siger Jakob Mollerup, der understreger, at hans ærinde ikke er at komme med gode råd til Dansk Journalistforbund. Men:
»Jeg vil advare imod, at man stiller det så sort-hvidt op, at det er de heltemodige, undersøgende journalister imod de manipulerende kommunikationsfolk,« siger Jacob Mollerup, der er formand for Foreningen for Undersøgende Journalistik og til daglig seer- og lytterredaktør i DR.
Og Louise Münter, der 1. juli skifter fra DONG til pressechef i Mærsk, påpeger samstemmende, at stridighederne mellem journalister og kommunikationsfolk i Dansk Journalistforbund er røget ud af proportioner.
»For mig at se udfylder jeg en servicefunktion over for journalisterne, hvor jeg hjælper dem med at gøre deres arbejde. Det fremstilles oftere og oftere som en kamp, hvor man taler om spindoktorer på den ene side og journalister på den anden. Det har jeg meget svært ved at få øje på. Man taler kommunikationsfolkenes magt op. Jeg ser ikke mig selv som nogen spindoktor,« siger Louise Münter.
Diskussionen har kørt på Journalisten.dk, efter at journalist Christoffer Guldbrandsen tilkendegav, at han har meldt sig ud af Dansk Journalistforbund, fordi han ikke vil være medlem i et forbund, der støtter hans direkte modpart Jacob Winther, tidligere pressechef i Forsvarsministeriet.
Louise Münter kan slet ikke se, at det er et stort problem, at begge grupper er medlem af Dansk Journalistforbund.
»Jeg ved ikke, om journalister og pressechefer skal dele samme forbund, men jeg synes, at grænsen bliver trukket for hårdt op. Jeg er lige så interesseret i journalistik som alle andre journalister,« siger Louise Münter, der understreger, at hun vil forsøge at gøre Mærsk mere åben over for pressen.
»Den strategi har man arbejdet på i flere år, men det er en hel supertanker, man er i gang med at vende,« fortæller Louise Münter.
Dansk Journalistforbunds holdning er, at man ikke vil gøre sig til dommer over medlemmernes arbejde – og at alle, der arbejder med indhold i medierne, skal kunne blive medlem af Dansk Journalistforbund.
Jacob Mollerup fremhæver en lignende problemstilling, som Foreningen for Undersøgende Journalistik for nylig har stået midt i. Også her har undersøgende journalister klaget over, at kommunikatører kan være medlem. Men i FUJ-regi har Mollerup været imod at begynde at smide medlemmer ud.
»Jeg tror ikke, det vil gavne den undersøgende journalistik, hvis vi begynder at bruge foreningens tid på at diskutere, hvem der skal smides ud. Jeg synes i stedet, vi skal tage de relevante journalistiske diskussioner og gøre det med så megen gennemsigtighed som muligt,« siger han.
Jacob Mollerup henviser til et konkret eksempel: Et debatarrangement om modspin, som FUJ afholdt i april. Journalisten var også til stede til arrangementet, der foregik i Informations kantine.
Ved debatarrangementet skulle en række undersøgende journalister fortælle om, hvordan virksomheder og kommunikationsfolk forsøgte at modarbejde nogle konkrete, journalistiske projekter.
Ved debatten var der også personer til stede, der repræsenterede de parter, der blev kritiseret i de undersøgende historier. De deltog efterfølgende i debatten og stillede flere gange spørgsmål ved journalisternes udlægninger.
»Det har også fordele. Så får vi en direkte diskussion af, hvordan sagen hænger sammen,« mener Jacob Mollerup.
Hvorfor hører kommunikationsfolk til i FUJ's medlemsskare?
»Jeg vil hellere sige, at vi prøver at få det til at fungere i FUJ, fordi jeg ikke tror på alternativet. Hvis man ellers toner rent flag, så kan det være nyttigt at diskutere forskellige sager fra forskellige positioner. Jeg tror ikke, det vil fremme det, vi gerne vil fremme, hvis vi bruger tiden på at ekskludere hinanden,« siger Jacob Mollerup.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.