Der er færre penge, men flere ansatte i mediebranchen

Ny opgørelse viser, at stadig flere bliver beskæftiget i mediebranchen, på trods af at omsætningen falder

Flere personer skal leve af en stadig mindre omsætning. Det er groft sagt scenariet, som man kan læse ud af en ny statistisk opgørelse, som Danske Medier netop har publiceret i rapporten ’Fakta om danske medier’. 

Tallene viser, at omsætningen i mediebranchen – tv-området undtaget – er faldet med 1,1 milliard kroner fra 2012 til 2016. Men antallet af beskæftigede går altså den modsatte vej. Her er sket en stigning på cirka 700 personer alene fra 2014, hvor tallet var 18.434, til 2016, hvor der var 19.130.

Opgørelsen viser også, at branchens udgifter til løn var uændret fra 2014 til 2016, selv om der blev 700 flere beskæftigede.

Marianne Bugge Zederkof, der er direktør i Danske Medier Research, peger på dagbladenes faldende avissalg og annoncesalg som en primær årsag til, at branchens samlede omsætning er faldet. Hun peger også på, at en faldende omsætning ikke nødvendigvis betyder, at økonomien er dårlig.

”De tal siger ikke noget om bundlinje – du kan sagtens have en forbedret bundlinje, selv om omsætningen er faldet. Hvis der skal trykkes og omdeles færre aviser, vil den samlede omkostning også blive mindre,” siger Marianne Bugge Zederkof.

Et område, hvor antal beskæftigede og omsætning tydeligt går i hver sin retning, er kategorien ’pressebureauer’, hvor antallet af beskæftigede er steget fra 366 til 480, mens omsætningen er faldet fra 676 millioner kroner til 471 i årene 2012-2016.

Tilsvarende er der sket en relativt stor stigning af beskæftigede i kategorien ’Uafhængig journalistvirksomhed’. Omsætningen er også steget, men ikke nær i samme grad.

Et sted, hvor der tilsyneladende er flere penge, er på fotoområdet. Her er sket en stigning af beskæftigede på cirka 250 personer, og omsætningen er samtidig steget med 450 millioner kroner. Den udvikling kan Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne, godt genkende.

”Det går faktisk ikke så skidt. Når virksomheder har det godt, investerer de i at promovere sig visuelt. Det skal være eye-catching, det skal se lækkert ud, og så kan de godt se, at det betaler sig at investere i professionelle, der ved, hvad de laver,” siger han, men peger også på, at tallene dækker over nogle fotografer, der tjener mange penge, mens andre stadig ”hakker i det”.

Ifølge DJ's lønstatistikker har der ikke overordnet været lønnedgang for DJ's medlemmer.

Herunder kan du se udviklingen i antal beskæftigede, omsætning og lønudgifter. Kilde: Danske Medier

0 Kommentarer