”Der er et splitsekund, hvor alt står stille. Man tror næsten ikke, at det sker”

Livvagt, kilde i internationale medier og pressemand. Kommunikationschefen i Danmarks Cykle Union skulle pludselig have mange flere kasketter på, da den danske rytter Mads Pedersen sensationelt blev verdensmester i cykling søndag: ”Der har været tryk på”

”Jeg har aldrig oplevet at have så mange fotografer liggende halvvejs oven på mig.”

Kommunikationschef i Danmarks Cykle Union, Morten Anderson, var blevet forvandlet til en sikkerhedsvagt.

Da danske Mads Pedersen søndag vandt VM i cykling som den første dansker nogensinde for herreeliten, fik cykellandsholdets pressemand pludselig flere nye kasketter på hovedet.

Med en smadret verdensmester på jorden efter flere timers cykling i øsende regnvejr, et væld af journalister og fotografer omkring sig og adrenalin bankende rundt i kroppen blev hans job lige pludselig meget mere fysisk.

”Han skal op igennem horden af fotografer til det første interview. Lige da han kommer over stregen, falder han nærmest af cyklen, fordi han kramper til. Han er iskold. Han ryster, og hans læber er blå. Og vi skal have ham i tørt tøj, fordi han er helt gennemblødt,” siger han.

Så du var nærmest mere livvagt end kommunikationschef?

”Haha, ja, lige der var jeg. Vi prøvede at holde fotograferne lidt på afstand. Det var voldsomt. Selv om han er i centrum, og pressen også skal have det gode billede af ham, så er det en mand, der er presset til sit absolut yderste fysisk,” siger Morten Anderson.

”Der er et splitsekund, hvor alt står stille. Man tror næsten ikke, at det sker” 1 En smadret Mads Pedersen på jorden. Morten Anderson hjælper ham med at få varmen. Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Meget få timers søvn

Morten Anderson havde sammen med resten af det danske cykellandshold svært ved at forstå, at Mads Pedersen rent faktisk havde vundet.

”Vi kan næsten heller ikke se eller høre noget fra de sidste kilometer af løbet. Vi kan først se ham igennem fans og fotografer cirka 50 meter før målstregen, hvor han træder fra og vinder. Der er et splitsekund, hvor alt står stille. Man tror næsten ikke, at det sker,” siger han.

Det er en af de vildeste oplevelser, Morten Anderson har haft som kommunikationschef, siger han.

”Det har været enormt hektisk. Det er ikke mange timers søvn, det er blevet til, og telefonen har bogstaveligt talt været varm, lige siden han passerede målstregen. Der har været tryk på,” siger han.

Efter sejren var Morten Andersons opgave så vidt muligt at stille rytterne og jublen til rådighed for pressen, samtidig med at holdet kunne fejre sejren.

”Det er vigtigt, at jeg ikke agerer en rigid gatekeeper, men netop skaber nogle gode rammer, så folk kan få et indblik i, hvordan det er at være en del af holdet,” siger han.

Det gjorde holdet blandt andet ved at invitere TV 2, DR og den skrivende presse med, da champagnen sprang på hotellet efter sejren, hvorefter pressen ifølge Morten Anderson pænt blev bedt om at give rytterne fred.

Hvad giver det?

”Det er vigtigt, at alle får mulighed for at tage del i sejren. Det er vi forpligtet til som forbund. Alle dem, der har været en del af sejren, fra folkene bag holdet, hans barndomsklubber og fansene derhjemme. Og vi får fortalt den store historie om, hvordan det faktisk er en holdpræstation,” siger han.

Selv kilde i flere store medier

Den næste kasket, Morten Anderson fik på efter sejren ud over kommunikationschef, var som kilde.

Samtidig med at han forsøgte at line interviews op og finde ud af, hvornår og hvordan pressen kunne følge cykelrytteren, måtte han også stille sig selv til rådighed for flere internationale medier – særligt den italienske sportsavis La Gazzetta dello Sport var udfordrende.

”De ville gerne have hele baggrunden på, hvem han er. Men de var meget udfordret på, at han er fra Tølløse: Hvad fanden er det for nogle bogstaver?”

”De store, internationale medier ville gerne høre, hvem han egentlig er, fordi han er ret ukendt. Jeg skulle ikke kun komme med fakta, men give et portræt af en rytter og beskrive, hvem han er,” siger kommunikationschefen.

Det er ikke normalt en opgave for Morten Anderson: Typisk handler hans job om at få gjort rytterne tilgængelige som kilder for medierne. Han tror, han alene gav interview til op imod 10 internationale medier.

”Det er meget sjældent mig, der taler. Rytterne repræsenterer normalt sig selv og deres personligheder. Jeg er ikke vant til at skulle stå og opsummere dem på flere sprog til journalister.”

”Der er et splitsekund, hvor alt står stille. Man tror næsten ikke, at det sker” 2 Mads Pedersen ankommer i Københavns Lufthavn mandag. Morten Anderson er til venstre forrest i billedet, med telefonen i øret. Anton Unger/Ritzau Scanpix

Jublen i bilen

Ud over pressen har holdet også selv delt opslag på sociale medier efter sejren. Særligt et videoklip, hvor mekaniker Rune Kristensen filmer jubelen i den bil, hvor landstræner Anders Lund blandt andet sidder, er gået viralt.

”Vi har talt om også at vise, hvad der virkelig sker bag scenerne. Den film er virkelig et udtryk for stemningen i bilen. De sidder bare og venter, helt spændte og på kanten af sædet. Man kan mærke, hvor meget det betyder,” siger han.

Videoen var en kommunikativ gave for kommunikationschefen. Men faktisk har han også holdt igen med kommunikationen på landsholdets egne kanaler.

”Vi har ikke villet overeksponere os selv på bekostning af sejren. Derfor har vi eksempelvis begrænset antallet af opslag på Facebook og Instagram,” siger han.

Trænger til at gå en lang tur

Det har heller ikke været nødvendigt at presse på for at få opmærksomhed, siger han.

I stedet har han arbejdet hårdt for at holde styr på de interview, Mads Pedersen og de andre ryttere skulle give.

Søndagen efter sejren fejrede Morten Anderson sammen med resten af holdet til ”to-tre om natten. Og så var jeg oppe igen cirka klokken fem dagen efter”.

Sammen med Mads Pedersen forberedte han interview til ’Go’ Morgen Danmark’ allerede halv seks. Derefter skulle verdensmesteren nærmest give interview konstant.

”Vi aftalte, at så mange interview som muligt skulle ligge mandag. Han har som person ikke det store behov for at være i medierne, men sætter meget pris på at være sammen med familien i fred og ro,” siger Morten Anderson.

Nu mangler der stadig et sidste, stort presseevent – pandekager på rådhuset i København onsdag – før kommunikationschefen kan få en smule ro.

Hvornår sluttede din arbejdsdag i går – hvis den overhovedet gjorde?

”Hahaha. Ja. Uha. Den sluttede vel i bund og grund, da jeg slukkede computeren klokken et, og så startede den klokken halv syv igen i dag. Jeg tænker, at når dagen i morgen er veloverstået, så skal jeg gå en lang tur ved vandet og lade det hele sive ind,” siger han.

Scenerne, da det danske hold tog imod Mads Pedersen lige efter målstregen:

0 Kommentarer