Der er andet i livet end kontorarbejde

NYT JOB ∞ JOHN DANIELSEN, 48 ÅR29/6 fra kunde-redaktør på Ritzaus Bureau til frivillig livsnyder og redaktør af egen arbejdsglæde.

NYT JOB ∞ JOHN DANIELSEN, 48 ÅR
29/6 fra kunde-redaktør på Ritzaus Bureau til frivillig livsnyder og redaktør af egen arbejdsglæde.

Du skal nu være "livsnyder og redaktør af egen arbejdsglæde". Betyder det, at journalistikken
er lagt på hylden?
Ikke nødvendigvis, men det betyder, at jeg selv vil bestemme, hvornår jeg laver hvad. Jeg har ikke en færdig plan klar. Fratrædelsesordningen kom jo ret hurtigt med en uges tænkepause. Men jeg har gået og puslet med, om der ikke er andet i livet end at sidde på et kontor. Da jeg så fik muligheden for at bruge 10 måneder med løn til at tænke videre over mine idéer, slog jeg til.

Hvordan lyder dine idéer?
50 procent af planerne ligger uden for faget. Jeg sejler, så ofte jeg kan komme til det, og kunne forestille mig at være instruktør på sejlbåde. Konklusionen er, at jeg ikke vil have et fast kontorjob igen, hvis det kan undgås, men vil gerne arbejde freelance med journalistikken.

Hvorfor valgte du at tage imod en frivillig
aftrædelsesordning?

Jeg kan skidegodt lide at være på Ritzau. Det er en af de bedste arbejdspladser, jeg nogensinde har været på. Men det ligner meget det arbejde, jeg har lavet, siden jeg blev færdiguddannet, og så var det, jeg tænkte, at der måtte være noget mere. Det er selvfølgelig vanvittigt at sige sit gode job op med en fed løn og familieforpligtelser, som skal passes, men lysten til at prøve noget andet bliver ved med at vokse i mig. Tager jeg ikke springet nu, vil jeg ærgre mig om 10 år. Min frygt for dét er større end frygten for at skulle samle flasker for at klare mig.

Hvordan føles det at skulle sige farvel
til Ritzau efter 12 år?

Rædselsfuldt! Det er ligesom en skilsmisse. Mentalt er jeg allerede langt væk, men når jeg er her, tænker jeg da "hvordan fanden skal jeg undvære alt det her?" Det er en identitet, jeg siger farvel til. På den lokale kalder de mig bare "Ritzau", og nu skal jeg til at tage navneforandring. Jeg skal aflevere mit kreditkort og nøglekort, og pludselig er min identitet skiftet til en ny.

Du har her til sidst været kunderedaktør. Hvordan
oplevede du skiftet med den nye kunderedaktør-funktion på Ritzau?

Jeg havde ansvar for de store morgenaviser,
gratisaviserne og tv-stationerne. Det har
krævet en vis tillæring, men det gav mening
efterhånden. Det er den rigtige vej, selv om det stadig skal finjusteres. Tidligere var kunderne bare i vejen, og vi vidste bedre. Nu er vi begyndt at høre på dem, og idéen er, at vi ikke skal lave bunker af stof, som ikke bliver brugt.

Blev hverdagen mere presset med den større tilpasning til kundernes specifikke ønsker?
Vi havde alle en frygt for det, men i praksis viste det sig at ikke holde stik. Nu kan vi bedre koncentrere os om at lave det nødvendige. Jeg tror, de fleste medarbejdere vil svare, at frygten var ubegrundet.

Hvad mener du om Ritzaus beslutning om at levere gossip-stof til kunderne, fordi det er efterspurgt?
Hvis der sidder 10 kunder ude på lokalaviserne og efterspørger det, må vi lave det. Men for mig personligt er gossip-stoffet ikke noget for et nyhedsbureau. Jeg kan godt frygte, at det ødelægger det saglige ved Ritzaus rygte.

CV: Vejle Amts Folkeblad 1986-1988. Politiken 1988-1996. Redaktør på TV3 Scannews 1997. Nyhedsredaktør og siden kunderedaktør på Ritzau 1997-2009.

0 Kommentarer