Der bliver kamp om skattesags-pladserne

Med kun 16 stole kommer der til at mangle pladser til journalister, når skattesagskommissionen om få uger går i gang med høringerne. Kommissionens formand overvejer at indføre pladsreservation.

Med kun 16 stole kommer der til at mangle pladser til journalister, når skattesagskommissionen om få uger går i gang med høringerne. Kommissionens formand overvejer at indføre pladsreservation.16 pladser er slet ikke nok til at dække mediernes behov for at berette fra skattesagskommissionen, der begynder sit to år lange arbejde den 28. august. Sagen handler om en af de mest omtalte politiske sager de seneste år, og medieinteressen bliver kolossal. Kommissionen skal blandt andet finde lækken, der førte til, at BT op til valgkampen i 2010 kunne skrive om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold. Og den handler også om, om topfolk i Skatteministeriet måske prøvede at påvirke SKAT Københavns vurdering i sagen.

Derfor er det ifølge journalist Bo Maltesen fra Politiken slet ikke nok med 16 pladser til medierne i kommissionens lokaler i den opbyggede retssal i Gladsaxe, der skal huse afhøringerne.
»Man må gå ud fra, at mange medier kommer med to medarbejdere – især på de store dage, hvor en tidligere statsminister og to tidligere skatteministre skal afhøres. Hvis man kommer i en situation, hvor man må afvise folk fra medierne, vil det være helt uacceptabelt. 16 pladser er hurtigt solgt, hvis bare der skal være plads til de største aviser og Ritzau,« siger han.

Da Bo Maltesen dækkede sagen mod Amagermanden, kom DR og TV 2 for eksempel med to medarbejdere, og aviserne dukkede op med en journalist til print og en til net.
»Jeg kunne også godt tænke mig at tage en tegner med en dag,« siger Bo Maltesen.

Bo Maltesen synes, det er underligt, at kommissionen ikke har gjort mere for, at medierne får ordentlige arbejdsbetingelser.
»Det undrer mig, at der ikke er gjort mere ved det, når man tænker sig, at man har haft så lang tid til at forberede sagen.«

Kommissionens afhøringer kommer til at finde sted i Gladsaxe Rets tidligere bygninger uden for København. Formand for kommissionen, landsretsdommer Lars E. Andersen, forklarer, at der er blevet revet en væg ned i den største retssal for at give plads til 24 tilhørerpladser, 18 bisiddere og 16 mediefolk.
»Vi overvejer, om man skal kunne reservere pladser. Det har flere journalister efterlyst,« siger han og lover at komme med en udmelding i løbet af ugen på kommissionens hjemmeside.

I Oslo kunne journalister under Breivik-sagen følge sagen fra et lokale ved siden af retssalen. Bliver det en mulighed i Gladsaxe?
»Når vi står der den 28. august, er der ikke indrettet noget ved siden af.«

Lars E. Andersen fortæller, at DR har fået lov til at opstille et kamera i lokalet. Men det er dog yderst begrænset, hvad tv-stationen må sende.
»De må filme de første minutter, hvor jeg fortæller om kommissionens opgave. Vi ønsker ikke, at vidnernes forklaringer skal filmes,« siger Lars E. Andersen, der har arbejdet på forberedelsen af sagen på fuld tid siden marts, hvor kommissionen blev nedsat.

0 Kommentarer