»Denne pris har givet mig mod og inspiration til at kaste mig ud i større ting«

En historie om flygtningekvoter og au pairs i Gentofte Kommune sikrede Villabyerne prisen som Årets Ugeavis. »Da jeg havde Inger Støjbergs pressechef i telefonen, og hun sagde ”du hører fra os”, så vidste jeg, det blev en god historie,« siger Kathrine Albrechtsen, som skrev historien

I aftes blev Ugeavisen Villabyerne kåret som Årets Ugeavis 2016 ved Ugeavisernes Årspris. De vandt desuden guld for deres dækning af flygtningekvoter og au pairs i Gentofte Kommune, som Journalisten tidligere har skrevet om.

»Jeg er simpelthen så stolt,« siger Kathrine Albrechtsen, som er journalisten bag historierne.

»Sådan en pris er jo et skulderklap fra branchen,« tilføjer hun.

For godt til at være sandt

Kathrine Albrechtsen fortæller, at historien startede med et tip, som var for godt til at være sandt. Det drejede sig om, at au pairs talte med, når flygtninge skulle fordeles i kommunerne.

Da Kathrine Albrechtsen skrev artiklen, eksisterede der ikke et præcist tal for hvor mange au pairs, der var i kommunen. For at komme tættest muligt på det reelle tal, tog hun udgangspunkt i filippinske borgere i kommunen, da det er den ikke-danske nationalitet, der er flest af i Gentofte Kommune, og hvor langt de fleste er der som au pairs.

Det daværende fordelingssystem, der fordelte flygtninge ud på kommunerne, så ud til at give Gentofte Kommune en fordel, fordi de mange au pairs fra ikke-vestlige lande talte med i statistikken.

»Jeg tænkte ”Det kan ikke passe”. Men jo mere, jeg dykkede ned i den, jo mere sikker blev jeg på, at det hang sådan sammen. Og da jeg havde Inger Støjbergs pressechef i telefonen, og hun sagde ”du hører fra os”, så vidste jeg, det blev en god historie,« siger Kathrine Albrechtsen.

Resten af redaktionen bar mig igennem

Hvordan fandt du tiden til at lave et undersøgende projekt på en ugeavis?

»Jeg sad lidt med opgaven hver dag, sendte en mail ud, ringede til en. Det tog lang tid, og resten af redaktionen var med til at bære mig igennem, fordi de gav mig den tid,« siger hun.

Har du et råd til andre journalister på lokale medier, der vil lave undersøgende journalistik?

»Man får aldrig en hel dag til at dykke ned i en historie, så det handler om at arbejde på det løbende og hele tiden sætte skibe i søen. Man kan hurtigt komme til at lave dag til dag-nyheder og ikke føle, man har tid til at lave undersøgende journalistik, og der er det vigtigt, at man planlægger sig ud af det og arbejder lidt på det hele tiden,« siger Kathrine Albrechtsen.

Ville du have gjort noget anderledes i dag?

»Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror, denne her pris har givet mig mod og inspiration til at kaste mig ud i større ting, der godt må tage noget tid. Sådan en pris forpligter lidt. Når man får ros, vil man gerne blive ved med at gøre sig umage,« siger hun.

Præciseret den 7/10 klokken 10.17: Journalisten har præciseret, at Villabyernes tal for au pairs var baseret på antallet af filippinske indbyggere i kommunen. Inger Støjbergs særlige rådgiver oplyser desuden, at det ikke var ham, men ministerens pressechef, som Kathrine Albrechtsen talte med. Og så har Journalisten tilføjet, at Villabyerne både vandt Årets Ugeavis og en guldpris for dækningen af flygtningesagen.

0 Kommentarer