Da Politikens pressefotograf Martin Lehmann i går blev frifundet i Retten i Sønderborg, var det blandt andet med henvisning til en dom i Højesteret i 1994. En dom, der handlede om Svend Aukens have og en ung græsrods-journalist, som Journalisten har interviewet i anledningen.
Dannede retspraksis
I dommen fra 1994 blev den københavnske tv-station TV Stop, med rødder i bz-miljøet, pure frifundet i en sag, der ligner Lehmann-sagen. Og dommen har siden dannet retspraksis for, hvor tungt offentlighedens interesse vejer, når journalister er på arbejde – som da Martin Lehmann afviste at adlyde politiets ordre på motorvejen i Sønderjylland.
”Det var en dom, der lagde en ny linje for, hvordan man afvejer hensynet til nyhedsformidlingen over for hensynet til andre modstående interesser – fx privatlivets fred, tavshedspligt eller lov og orden,” siger Vibeke Borberg, chef for Forskning og Viden på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Interview i Aukens have
Sagen udsprang af, at den dengang 28-årige græsrods-journalist Helle Hansen gik ind i Svend Aukens private have og interviewede en række demonstranter, der havde taget ophold på plænen.
”Dengang tænkte vi ikke, at vi skulle ændre retspraksis. Men hvor er jeg glad for det i dag. Og det er der sikkert også mange af mine daværende og nuværende kolleger i branchen, der er,” siger Helle Hansen.
”Vi havde fået et tip”
En stor del af redaktionen på TV Stop bestod af arbejdsløse og aktivister. Og TV Stop var ofte mediet, der var først med nyheder fra aktivistmiljøet. Det var også i kraft af stationens netværk i miljøet, at TV Stop hørte om demonstrationen i Svend Aukens have.
”Vi havde fået et tip om, at en gruppe demonstranter ville gå ind i Svend Aukens have, fordi han var formand for Socialdemokraterne og støttede en Øresundsforbindelse. Så vi dukkede op med et kamera og lavede et indslag,” siger Helle Hansen.
Auken var ikke hjemme
Der var ikke andre journalister eller fotografer fra den etablerede presse til stede ved demonstrationen.
”De vidste jo ikke, at det foregik,” fortæller Helle Hansen.
Da Helle Hansen og kameraholdet ankom til demonstrationen, bankede hun på Svend Aukens hoveddør for at få en kommentar.
”Men han var ikke hjemme.”
Dømt for ulovlig indtrængen
I stedet begyndte hun at interviewe aktivisterne i haven.
”Vi var jo nødt til at se, hvad der foregik. Planen var at forlade stedet, før politiet kom. Jeg ville ikke være obsternasig,” siger hun.
Men reportagen førte til, at Helle Hansen blev tiltalt og dømt for ulovlig indtrængen. Først i byretten og siden i Østre Landsret.
I Højesteret blev hun frikendt, fordi Højesteret mente, at hensynet til offentlighedens interesse vejede tungere end hensynet til privatlivets fred.
Ingen hjælp fra medierne
Helle Hansen husker, at hun ikke fik den store opbakning fra de etablerede medier eller Journalistforbundet.
”Der var ikke nogen, der spurgte, om de kunne hjælpe os juridisk eller økonomisk,” siger hun.
Den største hjælp kom fra forsvarsadvokater som for eksempel Thomas Rørdam, der arbejdede næsten gratis for TV Stop.
Kan man sige, at støtten fra advokaterne var større end fra de etablerede medier?
”Ja, så absolut,” siger hun.
Glad og stolt
Dengang var det ifølge Helle Hansen ikke ualmindeligt, at politiet forsøgte at stoppe TV Stop i at filme, når de dækkede demonstrationer. Men Thomas Rørdam kunne ifølge Helle Hansen se, at sagen om Svend Aukens have havde principiel karakter.
”Det var på grund af hans professionelle syn på sagen, at vi gik videre,” siger Helle Hansen.
Hvordan har du det med, at det indslag har fået så stor betydning?
”Jeg er glad og stolt over, at vi gjorde det, og at det kan bruges til at bygge videre på i dag.”
Helle Hansen er også glad for, at Martin Lehmann vægtede journalistikken højere end politiets ordre.
”Jeg kan se, at Martin Lehmann siger, at han gjorde det i offentlighedens interesse. Det er superfint, at det føres videre,” siger hun.
Helle Hansen arbejdede på TV Stop, fordi hun ikke kunne komme ind på Journalisthøjskolen. Siden har hun blandt andet arbejdet i DR, TV 2 og Det danske Filminstitut. I dag er hun konsulent i det norske filminstitut.
TV Stop lukkede i 2005. Du kan se indslaget på TV Stops hjemmeside.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Retfærdigvis skal det siges, at hædersmanden Jørgen Flindt Pedersen, dengang chefredaktør på Det Fri Aktuelt, skrev opbakkende på lederplads om sagen og dens betydning for pressefriheden, da sagen skulle for landretten, men ellers var der påfaldende tavst i medierne.