Den store vidensverden

Internettet rummer nu så mange muligheder for at kombinere og tjekke informationer, at journalist Nils Mulvad har sagt sit job på Jyllands-Posten op for at undervise andre i, hvordan man graver dybt ned i de gode historier.

Han afslørede, at læge Tage Voss var på cigaretgiganten Phillip Morris' lønningsliste. Han afslørede også, at Dandys reklamer for tandsundt tyggegummi ikke byggede på videnskabelige resultater.

Flere og flere informationer fra myndighederne bliver lagt ud på nettet. En af dem, der har været med til at overbevise de danske myndigheder om, at det er nødvendigt, er den dybdeborende journalist Nils Mulvad.

Ifølge ham vil halvdelen af alle oplysninger i fremtiden være elektroniske. Insisterer man på pen, papir og telefon, så fraskriver man sig en vigtig del af grundmaterialet.

Det gælder for såvel den dybdeborende stjernereporter som for lokalredaktøren i den lille kommune.

Men det er ikke nok at kunne finde brugbare dokumenter på nettet. For at kunne bruge oplysningerne skal man ifølge Nils Mulvad kunne omsætte sine informationer til regneark, kunne tænke logisk og matematisk og kunne sin offentlighedslov.

I tobakssagen var han selv langt inde på nogle amerikanske internetsider. Her kunne han se, at næstformanden for Hensynsfulde Rygere, lægen Tage Voss, blev betalt af Phillip Morris.

I tyggegummisagen kombinerede han lægernes forsk-ningsresultater med oplysninger om, hvem der betalte, suppleret med dyk i EUs databaser.

"På Medline kunne jeg se, hvilke forskere der havde offentliggjort hvad, og hvor de arbejdede. Desuden søgte jeg på de omtalte stoffer i EUs databaser og fandt ud af, at det var forbudt at markedsføre det pågældende stof, fordi der ikke var dokumentation for dets virkning. Men man skal vide, hvor det er relevant at søge. Man skal vide, hvad man er på jagt efter og kunne reflektere over oplysningerne, siger Nils Mulvad og tilføjer, at man skal kunne analysere sine oplysninger på regneark.

Han har også afsløret, hvilke højesteretsdommere der bijobber og i hvilket omfang. Oplysningerne har han også lagt ud på nettet, så vi andre med et par klik hurtigt kan finde frem til dem.

 

Virtuelt institut
Nu har han sagt sit job op som journalist på Jyllands-Posten. Fremover skal han undervise andre i at bruge computeren til research samt lave en veltrimmet og tilgængelig elektronisk værktøjskasse for journalister.

Han er leder af Dicar, Dansk Institut for Computer-Assisted

Reporting, der holder til i et lille gråt lokale på 200-gangen på DJH. To computere, nogle hylder med et par stakke papirer og et par hvide porcelænsfigurer udgør hele instituttet. Den ene porcelænsfigur er en hund – instituttets vagthund – skænket af en tidligere studentermedhjælper.

Indtil for nylig eksisterede Dicar kun virtuelt – i hovederne på den inderkreds, der har skabt instituttet. Men da Foreningen for Undersøgende Journalistik, FUJ, og Dicar inviterede til og arrangerede verdens første globale konference for computerstøttet journalistik i København i april, rykkede FUJ/Dicar frem som global aktør. Der kom 300 journalister, heraf var over halvdelen fra udlandet. 44 lande var repræsenteret, og der blev holdt 74 talere.

"Der kom nogle af de bedste journalister i verden. De kom fra Hong Kong, Australien og USA," siger Nils Mulvad. Han er i fuld gang med at arrangere næste konference, der bliver 1.-4. maj 2003.

 

Den åbne værktøjskasse
Nils Mulvad har lavet en elektronisk værktøjskasse, som alle journalister må bruge. Her er links direkte ind til hjertet af spændende søgemaskiner, tip og masser af informationer. For eksempel har han lagt oplysninger ud om førtidspension. Kommunerne håndterer ikke loven om førtidspensionen ens. På Mulvads oplysninger kan man se en tydelig sammenhæng mellem stramninger og borgmesterens partifarve.

I øjeblikket underviser han nogle journalister på Nordjyllands Radio i at researche historierne på nettet. Pengene kommer fra puljen Det digitale Nordjylland, der udskrev en projektkonkurrence. Dicar vandt en pris på 1,5 million kroner. Efter Nordjyllands Radio skal NORDJYSKE Stiftstidende og de nordjyske lokalradioer igennem samme tur.

"Skriver man om skolerne, kan man ved at finde de rigtige tal på nettet nemt sammenligne ens egen kommune med landets øvrige kommuner," siger Mulvad.

På http://www.dicar.dk/ kan man finde undervisningsmateriale, så man selv kan læse om arbejdsmetoderne og søgesystemerne. Det er på dansk, norsk, engelsk, albansk, lettisk og snart også på rumænsk, moldavisk og flere andre sprog.

"Alt, hvad vi skriver om, bliver globalt. Jeg håber, vi kan opbygge et netværk og udvek-sle metoder," siger Mulvad. Det er hans plan at få journalister bag afslørende journalistik, Cavlingpris-modtagere for eksempel, til at beskrive deres metoder på hjemmesiden, så andre kan hente inspiration.

 

Historien om Dicar
Dansk Institut for Computer-Assisted Reporting.

– 1991 – Nils Mulvad arbejdede freelance og havde fundet ud af, at nogle ministerielle embedsmænd arbejdede med nye regler for elektronisk akt-indsigt uden at samarbejde med journalister.

– 1995 – Nils Mulvad kom med i et udvalg om elektronisk aktindsigt sammen med Danmarks Journalisthøjskoles jurist, nu afdøde Knud Aage Frøbert. Samme år blev han ansat på Jyllands-Posten.

– 1996 – Nils Mulvad tog på kursus i USA for at lære mere om at lave dybdeborende journalistik ved hjælp af de informationer, der kan nås via alverdens hjemmesider, databaser og søgesystemer. Også kaldet computerstøttet journalistik.

– 1997 Foreningen for Computerstøttet Journalistik, FCJ, blev dannet.

– 1999 FCJ stod bag oprettelsen af Dicar. Pengene kommer fra fonde og fra DJH.

– 2001 Nils Mulvad siger op på Jyllands-Posten for at arbejde fuld tid for Dicar og Journalisthøjskolen..
http://www.dicar.dk

Links, værktøjskasser, undersøgelser og undervisningsmateriale på dansk, norsk, svensk, engelsk, albansk etc.

0 Kommentarer