Chancen for et bredt mediestøtteforlig blev mindre, da V, K og DF i går aftes forlod forhandlingerne sammen. Uffe Elbæk kalder det en tænkepause, men Ellen Trane føler ikke behov for at tænke yderligere over udspillet (opdateret 11:42, interview med Ellen Trane Nørby)
Efter oppositionen i går aftes forlod mediestøtteforhandlingerne, udtalte Uffe Elbæk, at der nu blev holdt tænkepause. Men Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, mener ikke, at der er ret meget at tænke over for hendes vedkommende:
»Vi støtter ikke og kommer heller ikke til at støtte det nuværende udspil. Det er regeringen, som skal holde tænkepause,« siger hun til journalisten.dk.
Inden forhandlingerne havde Uffe Elbæk meddelt, at dagbladene kan se frem til en ekstraudgift på 40 millioner på grund af lønsumsafgiften, og han havde også advaret sine politiske kolleger om, at de skulle støtte den beslutning, hvis de ønskede at være med i mediestøtteforhandlingerne. Det var Lars Barfoed tilsyneladende ikke afklaret med:
»Ministeren forsøger at flytte rundt på pengene, men han kan ikke få det til at gå op i en højere enhed. Han vil kaste hele dagbladsområdet ud i kaos, og det kan vi ikke bakke op om,« sagde den konservative medieordfører.
Ellen Trane Nørby vil ikke referere fra forhandlingerne, men gør klart, at det ikke kun er den omdiskuterede lønsumsafgift, blå blok stejler over:
»Hvis det her udspil gennemføres, kommer nogle af de regionale dagblade til at lukke. Og vi er bekymrede for de mindre dagblade som for eksempel Information og Kristeligt Dagblad,« siger hun.
Uenighed om penge til DR
Et af oppositionens kritikpunkter under gårsdagens forhandlinger var, at DR lige har fået 130 mio. kr. mere i licenspenge med det nye medieforlig, mens der skal spares i mediestøtteforhandlinger for de andre medier:
»Vi mener simpelthen ikke, at enderne kommer til at hænge sammen. Der er både vindere og tabere i det her udspil, men vi synes, at vinderne var tilfældige. Og vi er ikke enige om kriterierne for at kunne få tildelt mediestøtte for eksempel på digitale medier.«
Udspillet kan gennemføres uden blå blok
Uffe Elbæk udtalte i går:
"Jeg ønsker så bredt et forlig som overhovedet muligt, og jeg vil ikke udelukke, at kredsen kan blive bredere end dem, der lige nu har lyst til at diskutere videre. Jeg lukker i hvert fald ikke døren for dem," sagde ministeren til Berlingske i går aftes. Nu har Uffe Elbæk mulighed for at gennemføre sit udspil med Enhedslisten, men maner foreløbig til tænkepause. Han står fast på beslutningen om lønsumsafgiften:
"Udgangspunktet er, at lønsumsafgiften ikke er til diskussion. Den ligger et helt andet sted end i Kulturministeriet, og den er vedtaget. Hvis det er den, de tager som kardinalpunkt, så er der ikke ret meget at snakke om," lyder det fra ministeren.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg synes, at politikerne skal tænke sig rigtig godt om, for hvis udgangspunktet er, at mediestøtten, portostøtten, momsfritagelsen, o.s.v. alt i alt udgør 4,6 milliarder kroner om året. Så vil den danske stat kunne gi' alle borgere i Danmark en iPad, for den samme pris, som mediestøtten koster hen over 3,2 år, og her har jeg ikke en gang medregnet, at vi nok vil kunne få en klækkelig rabat, hvis Danmark køber 5 mill. iPads i et hug.
Når alle danskere har hver deres iPad, så vil alle danske medier kunne droppe den kæmpe store udgift det er, at trykke sorte bogstaver på døde træer, de kan også spare den kæmpe store udgift det er, at levere de døde træer i folks postkasser, og til de butikker som sælger dem.
Og det danske samfund vil spare en utrolig masse ressourcer, CO2 udledning og affaldshåndtering, og Danmark vil være det første land i verdenen, hvor alle borgerne er trådt ind i et 100% digitalt samfund.
Det vil i mine øjene være støtte til en sund og demokratisk udvikling af vores samfund.
Men lige nu har medierne jo meget travlt med, at få slagtet Uffe Elbæk inden han får lavet alt for meget om på mediestøtten, og det blot fordi han måske har brugt nogle få skattekroner på en lidt uhensigtsmæssig måde, jeg må i hvert fald konstatere, at gøglerskolens gevinst under alle omstændigheder er pebernødder i forhold til de 4,6 milliarder, som medierne hvert år suger ud af statskassen.
Og så vil jeg runde af med at sige, at det da er meget betryggende at opleve, hvordan politikerne fra de forskellige partier kæmper for mest mulig mediestøtte, til lige netop de aviser, som de kan forventer af få opbakning fra, både løbende og især i den næste valgkamp.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen