Den nye mediestøtte er sat på tænkepause

Chancen for et bredt mediestøtteforlig blev mindre, da V, K og DF i går aftes forlod forhandlingerne sammen. Uffe Elbæk kalder det en tænkepause, men Ellen Trane føler ikke behov for at tænke yderligere over udspillet (opdateret 11:42, interview med Ellen Trane Nørby)

Chancen for et bredt mediestøtteforlig blev mindre, da V, K og DF i går aftes forlod forhandlingerne sammen. Uffe Elbæk kalder det en tænkepause, men Ellen Trane føler ikke behov for at tænke yderligere over udspillet (opdateret 11:42, interview med Ellen Trane Nørby)
Efter oppositionen i går aftes forlod mediestøtteforhandlingerne, udtalte Uffe Elbæk, at der nu blev holdt tænkepause. Men Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, mener ikke, at der er ret meget at tænke over for hendes vedkommende:

»Vi støtter ikke og kommer heller ikke til at støtte det nuværende udspil. Det er regeringen, som skal holde tænkepause,« siger hun til journalisten.dk.

Inden forhandlingerne havde Uffe Elbæk meddelt, at dagbladene kan se frem til en ekstraudgift på 40 millioner på grund af lønsumsafgiften, og han havde også advaret sine politiske kolleger om, at de skulle støtte den beslutning, hvis de ønskede at være med i mediestøtteforhandlingerne. Det var Lars Barfoed tilsyneladende ikke afklaret med:

 »Ministeren forsøger at flytte rundt på pengene, men han kan ikke få det til at gå op i en højere enhed. Han vil kaste hele dagbladsområdet ud i kaos, og det kan vi ikke bakke op om,« sagde den konservative medieordfører.

Ellen Trane Nørby vil ikke referere fra forhandlingerne, men gør klart, at det ikke kun er den omdiskuterede lønsumsafgift, blå blok stejler over:

»Hvis det her udspil gennemføres, kommer nogle af de regionale dagblade til at lukke. Og vi er bekymrede for de mindre dagblade som for eksempel Information og Kristeligt Dagblad,« siger hun.

Uenighed om penge til DR

Et af oppositionens kritikpunkter under gårsdagens forhandlinger var, at DR lige har fået 130 mio. kr. mere i licenspenge med det nye medieforlig, mens der skal spares i mediestøtteforhandlinger for de andre medier:

»Vi mener simpelthen ikke, at enderne kommer til at hænge sammen. Der er både vindere og tabere i det her udspil, men vi synes, at vinderne var tilfældige. Og vi er ikke enige om kriterierne for at kunne få tildelt mediestøtte for eksempel på digitale medier.«

Udspillet kan gennemføres uden blå blok 

Uffe Elbæk udtalte i går:
"Jeg ønsker så bredt et forlig som overhovedet muligt, og jeg vil ikke udelukke, at kredsen kan blive bredere end dem, der lige nu har lyst til at diskutere videre. Jeg lukker i hvert fald ikke døren for dem," sagde ministeren til Berlingske i går aftes. Nu har Uffe Elbæk mulighed for at gennemføre sit udspil med Enhedslisten, men maner foreløbig til tænkepause. Han står fast på beslutningen om lønsumsafgiften:

"Udgangspunktet er, at lønsumsafgiften ikke er til diskussion. Den ligger et helt andet sted end i Kulturministeriet, og den er vedtaget. Hvis det er den, de tager som kardinalpunkt, så er der ikke ret meget at snakke om," lyder det fra ministeren.