Hos Novozymes i Bagsværd fortæller de denne historie:
I efteråret 2000 var firmaet ved at miste en stor ordre på flere millioner kroner, fordi kunden ville have ændret noget i et nyt produkt. Ledelsen indkaldte de eksperter, som vidste noget om sagen. Alle afviste kundens ønsker som uladsiggørlige.
Så bad man en projektleder om at stå i spidsen for en 13 personer stor gruppe. Hun, der intet vidste om emnet, men var kendt for at være dygtig og modig, skulle nu lede en gruppe med så forskellige medlemmer, at nogle af dem nærmest hadede hinanden. De blev fritaget fra alle andre opgaver og skulle arbejde i samme lokale, indtil de var færdige.
Efter tre måneder var ikke blot opgaven løst og produktet væsentligt forbedret. Men der var også fundet en ny måde at arbejde på, som var langt bedre end den gamle.
"Se, det er en virkelig historie," siger ingeniør Finn Kollerup fra Novozymes. Han har hørt denne historie fortalt og har lagt den ud på virksomhedens intranet. Der kan man læse den og 23 andre historier, som alle har til formål at skabe noget, som man kan være fælles om i virksomheden. Det kaldes også for corporate spirit og corporate identity.
"Vi fortæller historien for at vise, hvordan den blev et springbræt til en ny arbejdsform. Historien viser vores værdier og metoder. Naturligvis fik vi kunden," forklarer han.
Finn Kollerup har arbejdet 14 år i Novozymes. De 12 af årene var han forsker, projektleder, afdelingschef og meget andet. Men for et par år siden opdigtede han jobtitlen "innovation anchor". Den dækker over, at han "ikke skal lave noget ud over at få kreativiteten til at blomstre".
"Min fornemste opgave er at gøre mig selv usynlig og få andre til at blive bedre til deres arbejde. Folk skal have frie hænder og klare rammer".
Det er også en af Novozymes' værdier, lyder forklaringen.
Og det vil ledelsen i Novozymes gerne have, at alle de ansatte ved. Derfor har man længe bakset med at få Novozymes' intranet til at være det sted, personalet finder oplysninger, etiske regler og udveksler ideer.
Men den gik ikke. Folk "gad ikke hente tingene dér", husker Finn Kollerup.
En nat for et par år siden lå han i et telt ved en sø og hørte en storyteller fortælle historier.
Som innovation anchor gik det op for ham, at historier kommunikerer. Og hvorfor ikke kommunikere oplysninger som historier i stedet for som tør information på nettet?
Novozymes indledte et samarbejde med IBM, der har ansat en af verdens førende storyteller-forskere, Dave Snowden. Hans "story circles" er en metode til at fortælle historier.
Otte personer placeres i en gruppe omkring en mikrofon. Så bliver der stillet et spørgsmål – for eksempel: "Hvordan tager I jer af nye ansatte?" Derefter gælder det om at få fortalt de historier, man husker. Og med historier menes alle typer af historier – brok, sladder, negative historier om chefen, rosenrøde fortællinger og løgnehistorier, morsomheder, plat.
I Novozymes bliver der fortalt over 200 historier. De er nu ved at blive indsamlet, generaliseret og sammenfattet til bl.a. at illustrere og understøtte Novozymes' grundlæggende værdier.
"Det gik op for mig, at historier lever af at blive fortalt. Historier er interaktive. Man hører dem og bliver samtidig selv en del af dem ved at fortælle dem videre," siger Finn Kollerup.
Han kan en anden historie. Den handler om Novozymes topchef, der er biolog med speciale i ænder.
"Ved et ledermøde skulle chefen kommentere virksomhedens måde at fungere på. "Når man ser ænder svømme, ser det ud som om, de ved nøjagtigt, hvor de skal hen. De bevæger sig stille og roligt. Men under overfladen går benene i alle retninger for at holde balancen. Sådan er det også i Novozymes," sagde chefen. Da historien kom ud på intranettet, gik folk og puffede til hinanden og spurgte, om de havde hørt den om anden…"
Læs også: Manden bag, Fortæl din virksomhed, Journalister skabt som storytellere og Corporate storytelling
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.