search

Den klovnerøde nyhedsnæse

Dækningen af Boston-attentatet afslørede endnu engang, at de danske nyhedsmedier er ramt af en kollektiv hjerneblødning - rent kreativt. Seriøse nyhedsmedier klovner rundt med voldsæstetiske betragtninger og ’Gæt, hvem der stod bag bomben’-quizzer. Det siger jeg kun, fordi jeg selv er på nyheds-afvænning

Der er dage, hvor jeg takker de højere mediemagter for at jeg ikke længere er nyhedsreporter. For ellers havde jeg formentlig siddet lige nu og ringet rundt til hele Danmark. Angående nødvendigheden af et forhøjet sikkerhedsniveau efter Boston-bomberne. For hvor folk er samlet, er der risiko for terror, det mener enhver fornuftig redaktionschef. Det var derfor, at der i tirsdags straks blev sat flueben ved Copenhagen Marathon, for en rigtig nyhedshaj har selvfølgelig regnet ud, at her er en ny højrisiko-zone for terroristangreb.

Jeg er sikker på, at jeg selv ville have fået tilbagefald, hvis jeg stadig havde været nyhedsjunkie og ikke tilfældigvis er inde i en god periode, hvor jeg sidder klar til de ugentlige møder i LANA – Landsforeningen af Nyheds Afhængige. Ja, ja, jeg ved godt, at det LANA er anagram for anal, og det er måske ikke helt ved siden af, når jeg tænker på, hvordan jeg i mine tilbagefald som high five-nyhedshund mest snuste mig selv bag i, og hverken kunne finde hoved eller hale i det journalistiske perspektiv. I en bombesag som denne her ville jeg ekstatisk ringe fra Døllefjelde-Musse Marked til Ringriderfesten i Sønderborg, fra Fredagsrock i Tivoli til Torsdagsbanko i Tårnborg Forsamlingshus. Jeg er allerede på kanten af at bryde med mit 12 trins-program, fordi jeg i morges sad og tjekkede kommende arrangementer; der er både bornholmske mesterskaber i trillebørsløb og junior-rollespil i Hareskoven. Og lige nu tænker jeg på om Jammerbugt Kulturcenter mon har opdateret sin terrorberedskabsplan? Har de? Ritzau, kom ind!

Det var jo på den ustoppelige Ritzau-rulle, at man kunne læse at det såkaldte IAAF-AL-Bank VM Halvmaraton 2014, arrangeret af Dansk Atletik Forbund, var i fuld færd med at ’etablere sin egen sikkerhedsplan’. Og det endda i rigtig god tid. Så er det, at man går ud og får en fyraftensøl sammen med kollegaerne – når man har kastet sådan en pløk. Det ville jeg gøre, hvis jeg ikke var på afvænning, altså. Det er derfor også særlig svært at komme igennem dage som de her, hvor der på alle platforme er mediemennesker, som gransker hver en blodig møtrik for at analysere på ofre og forbrydere. Og ikke alene journalisterne, men også eksperterne gætter ivrigt med på alt fra invasions-vrede irakiske sunni-muslimer til amerikanske højreorienterede, der måske/måske ikke bevidst havde valgt Patriots’ Day til at slå ihjel. For hvem gjorde det? Nogen må da vide det. Og hvis hverken journalister eller eksperter ved det med sikkerhed, så kan vi da altid spørge folket. De helt almindelige mennesker derude, der jo selv tænder for medierne for netop at få noget at vide. Måske ved de noget? Hvem tror du står bag bomberne i Boston? Det spurgte DR Nyheder om på facebook. De fortrød ærgerligt nok. Ledelsen har også beklaget, men jeg ville faktisk gerne have hørt et par bud fra folkedybet. For DR Nyhedernes facebook-brugere var skam straks med på legen. Er Elvis overhovedet død? Hvem stod egentlig bag 9/11-angrebet? Og hvad med månelandingen? Var den overhovedet ægte? Der gik konspiranoia i kommentarsporet, som det så ofte sker, når man spørger ud i luften uden selv at vide hvorfor. Ligesom på Ekstra Bladets svinehunds-site ’Nationen’,  hvor muleposerne gemmer på masser af fremmedhad, alverdens konspirationsteorier og sure opstød af enhver smålig og småborgerlig art. Hvis ’Nationen’ rent faktisk var et land på denne klode, ville det nok mest ligne Hitlers drøm om Det Tredje Rige. Ups! Får jeg tilbagefald nu? Bliver jeg tendentiøs? Er det nyhedsjournalisten, der strammer vinklen lidt dér? Undskyld.

Journalisten fra Ekstra Bladet spørger: ’Hvem finder på at bombe et maratonløb? Med spørgsmålet til brugerne på Nationen: ’Hvad tænker du?’

’Finn R’ svarer prompte: Det er selvfølgelig de sædvanlige kujoner med islamistisk baggrund! Hvem ville ellers kunne synke så dybt? Han bliver modsagt af ’Vagthunden Maja L’, som skriver: ’Nej, det er er nogle højreekstremistiske, der står bag. Sådanne som Breivik. Altså sådan nogle som vi ser fra et bestemt parti herhjemme’. Vagthunden har fået 22 minus-likes so far, Finn R har kun fået et. Hvad siger det om vores nation? Hvem kan vride en nyhed ud af det? Jeg må ikke, jeg er i behandling.

Intet har ellers været for småt eller for fordrejet i de sidste par dage. En dansk ishockeyspiller var så tæt på bombeangrebet, at han kunne mærke trykket fra eksplosionerne. Også den var Ritzau på, dog uden perspektivering. For det siger vel sig selv?

Der var naturligvis kloge hoveder, der var tidligt ude med dybsindige analyser. Journalisten og historikeren Michael Jalving headlinede på sin blog hos Jyllands-Posten, at ’Bostonbombe er ingen tragedie’. Noget med at forskellen på tragedie og forbrydelse kan måles i ondskab. Jeg forstod hverken sammenhængen eller nyhedsværdien. Hvad med tragedie plus tid? Man kan godt diskutere om det er en god eller dårlig begravelse, men da ikke mens at ligene bliver sænket i jorden. Man venter. Reflekterer. Holder sig tilbage. Det er så noget vi lærer i LANA (Landsforeningen af Nyheds Afhængige). At JP gør sig til på ordkløveri om, hvorvidt en bombe er en tragedie eller ej, forekommer mig, her i ’ædru’ tilstand, næsten lige så upassende og anstødeligt som at se Deadline på DR2 tirsdag aften. Her ringede man som det allerførste til Informations USA-korrespondent, der mente at ofrene for bomberne var smukt afbilledet på forsiden af Boston Globe. Jeg var ikke sikker på, jeg hørte rigtigt. Men Martin Krasnik bad ham uddybe, og så røg vi ellers en tur tilbage til Goyas malerier fra krigens rædsler. Æstetikken i terroren. Det smukke. Jeg læste korrespondentens reportage i Information dagen efter, og jeg tror, han mente at der var en godhed i al ondskaben. En vilje til at hjælpe hinanden. Det var bare ikke det, han sagde. Men at vinkle på det smukke var nærmest som at se en intellektuel udgave af ’Nationen’, bare på live-tv.

Det er derfor, at jeg er så taknemmelig for at være på vandvognen, rent nyhedsmæssigt. For i Danmark har hverken høj eller lav indtil videre kastet en eneste selvstændig relevant nyhedsvinkel ind i sagen om bombningen af Boston. Det skåler vi på her i LANA (Landsforeningen af Nyheds Afhængige), mens jeg nu bliver draget mod dagens nye mediestormvejr. Dansk Folkeparti vil have kulturministeren til at løfte pegefingeren overfor tv-stationen, fordi TV2 har bragt følgende artikel: ’TV2-vært sætter rækkehus til salg’. Den er nu pillet af igen, med en beklagelse. Det er derfor, det kribler så meget for at vende tilbage til tastaturet og skrive den helt store nyhed om at Danmarks nyhedsnæse er blevet klovnerød.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen