Den hellige gris

FOTO. På forsiden af Journalisten nummer 4 var der et meget smukt billede af en dame, der sad blandt svin. Billedet blev suppleret med en stor type, der kundgjorde, at temaet var Årets Pressefoto, og en mindre type med citatet "Det har noget helligt og religiøst over sig. Det bliver næsten en ironisk kommentar. Vi er jo ikke vant til at se, at dyr har det godt." I min egenskab af redaktør på Landbrug & Fødevarers magasin Food & Culture interesserede både billedet og i særdeleshed citatet mig, og jeg gav mig til at læse bladet for at finde referencen. Det viste sig, at der ikke var tale om Årets Pressefoto

FOTO. På forsiden af Journalisten nummer 4 var der et meget smukt billede af en dame, der sad blandt svin. Billedet blev suppleret med en stor type, der kundgjorde, at temaet var Årets Pressefoto, og en mindre type med citatet "Det har noget helligt og religiøst over sig. Det bliver næsten en ironisk kommentar. Vi er jo ikke vant til at se, at dyr har det godt."

I min egenskab af redaktør på Landbrug & Fødevarers magasin Food & Culture interesserede både billedet og i særdeleshed citatet mig, og jeg gav mig til at læse bladet for at finde referencen. Det viste sig, at der ikke var tale om Årets Pressefoto, hvilket jeg ellers havde en formodning om i kraft af de store typer på forsiden. Desuden var citatgiveren ikke nævnt i den tilhørende artikel, ligesom det fremhævede citat heller ikke var med. Den eneste måde, billedet kan genfindes i artiklen, er i citatet "Nej, se lyset i det her med grisene! Det er ligesom Gud, der kommer ind gennem vinduet." Dette citat endda uden afsender.

Mine spørgsmål er derfor: Med hvilken begrundelse har redaktionen valgt at lade et billede, der kun har perifer tilknytning til bladets indhold, have så bærende en rolle? Og med hvilken begrundelse har man valgt at fremhæve et citat, der ikke kan genfindes, endsige begrundes, i artiklens indhold?

– Felix Bekkersgaard Stark, redaktør, Food & Culture

SVAR. Kære Felix. Som det fremgår af artiklen, er billedet valgt blandt alle motiver i Årets Pressefoto af fotoskolen Fatamorganas yngste elever. Billedet har derfor ikke en perifer rolle, men en central rolle, da det viser spændvidden i, hvad fotografer og fotoelever finder interessant. Når citatet ikke er genbrugt i artiklen, er det et spørgsmål om genre. Hvert billede bærer et citat, således også billedet på forsiden.

– Øjvind Hesselager, redaktør

0 Kommentarer