Efter gidseldramaet i Moskva er Tjetjenien kommet på mediernes verdenskort. Ifølge fotograf Stanley Greene er krigen i Tjetjenien svær at dække. Det er livsfarligt at tage dertil som journalist, med mindre man melder sig på en af den russiske hærs guidede ture.
Under et ophold i Grosnij boede Stanley Greene dør om dør med en ung tjetjensk kvinde. De havde et spil kørende, som var de et ægtepar. De kaldte hinanden skat og sagde ting som: "Vi ses i aften, darling", når han drog til fronten om morgenen for at fotografere krigen. Den amerikanske fotograf Stanley Greene arbejder for Agence Vu i Paris. Han var med helt fremme sammen med de tjetjenske soldater.
En dag havde været værre end de andre. Alt for mange døde og sårede. Han glædede sig til at komme hjem og drikke te med den unge kvinde, som de gjorde hver dag, for at ryste rædslerne af sig. Da han endeligt træt og udmattet kom hjem, fandt han pigen liggende på køkkengulvet. Hun havde stået i køkkenet i sin prikkede kjole, da en raket ramte ind i lejligheden og dræbte hende.
"Jeg tog billeder af hende for at kunne fortælle hendes skæbne. Men også fordi moderen insisterede. Hun ville have, at hendes datter skulle huskes," fortæller Stanley Greene, mens billedet af den unge kvinde fylder lærredet bag ham i det mørke auditorium på Hotel Nyborg Strand.
Vi befinder os på FagFestivalen søndag eftermiddag. Stanley Greene har samlet sine oplevelser og billeder fra Tjetjenien i bogen 'Open Wounds'.
Der er manden, som ligger på jorden med to åbne sår, hvor benene engang havde siddet. Mens Stanley Greene fotograferede ham, stoppede en journalist op og rakte en pakke Marlboro til manden. Der var ikke andet, de kunne gøre for ham.
En hel dag befandt han sig i lighuset for at tage billeder af de lemlæstede lig. Da han kom ud derfra, kunne han ikke forestille sig, hvordan det ville være at smile igen, fortalte Stanley Greene, mens billeder af venner og bekendte, der døde i krigen, glider forbi på lærredet bag ham.
Gennem 10 år blev han ved med at vende tilbage for at rapportere fra krigen i Tjetjenien.
Pressekortet beskytter ikke
Stanley Greene har Rusland som sit primære stofområde. Hans intense arbejde i Tjetjenien har blandt andet resulteret i en dusør på hans hoved. Ifølge Stanley Greene står de russiske myndigheder bag.
Den russiske hær gør, hvad den kan for at forhindre uafhængige reportere i at arbejde i landet. Stanley Greene oplever derfor, at det ikke kun er ham, der er i fare under opholdene i Tjetjenien, men også de folk, der hjælper ham på hans illegale rejser.
Når han arbejder i Tjetjenien, bruger han bodyguards og 'safe-houses'. Han kalder det selv 'rabbit in a hole'-metoden. Han flytter fra hus til hus og kontakter ingen, før han er uden for grænserne igen.
"Vi (journalister, red.) har en ide om, at vi er beskyttede med pressekortet. Den tanke kan vi godt forkaste," mener Stanley Greene.
En mørk hemmelighed
Den russiske Tjetjenien-reporter fra The Moscow Times, Yevginia Borisova, fortalte på FagFestivalen om de svære arbejdsbetingelser i Tjetjenien.
Yevginia Borisova har ofte været i Tjetjenien siden 1999, hvor den seneste krig brød ud.
Hun har rapporteret om de grusomme overgreb mod civilbefolkningen og ødelæggelsen af Tjetjeniens økonomi. Hun forklarer, hvordan de russiske myndigheder laver guidede ture for pressen til konfliktområderne i Tjetjenien.
Journalister og fotografer kan kun filme det, de får fremvist.
"De fører mænd fra landsbyen ind i en baggård, skyder dem, og fremviser dem for pressen som rebeller. Bagefter sælger de ligene," fortæller Yevginia Borisova.
Hun fortæller endvidere, hvordan de russiske soldater tager bestikkelse for at lukke journalisterne ind gennem de 18 checkpoints, som de skal passere for at komme ind i landet.
Ifølge Yevginia Borisova er billedet af tjetjenerne som terrori-ster blevet forstærket i de russi-ske medier efter gidseldramaet i Moskva.
For Stanley Greene har krigen sat sig i sjælen. Han mener selv, at han har mistet objektiviteten, hvilket betyder, at han ikke føler, han kan dække krigen journalistisk. Faktisk er han ikke sikker på, at han kan tage tilbage dertil igen uden at krakelere følelsesmæssigt.
Læs også: Krigen i Tjetjenien
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.