Journaliststuderende får nu mulighed for at researche og begrave sig i 35 flyttekasser fyldt med nogle af de store sager, der har fyldt medierne gennem de sidste 10-15 år.
Nordjyden, politikeren og dynamoen Kirsten Jacobsen er papirnarkoman. Mens skraldespanden ofte har stået halvtom, er Kirstens Jacobsens personlige arkiver vokset.
De er ikke fyldt med udvalgspapirer og lignende, som gemmes i de officielle arkiver – derimod har hun gemt papirerne fra alle de sager, hun personligt har kæmpet for.
"Hvis du vil vide noget om, hvad der er blevet lovet på hjemmehjælpsområdet, så er det i arkivet," siger Kirsten Jacobsen og nævner Tvindsagen, som fylder to papkasser alene, realkreditsagen, sagen om statens ejendom, hele Færøbank- sagen, alt om overbelåningen af skibe, Himmerlandsbanken, Lejerbo, branden i Proviantgården, hele Ungbo-sagen.
Kirsten Jacobsen remser op. Hun har lige samlet sit arkiv sammen, det havde bredt sig ud over Christiansborg – blandt andet stod der et to kvadratmeter stort arkivskab hos hendes politiske modstandere, SF.
Nu er alt pakket ned. 35 flyttekasser fylder arkivet.
Dem skal landets kommende journalister have glæde af. Det er en gammel aftale, som Kirsten Jacobsen indgik med sin gode ven, nu afdøde Knud Aage Frøbert, dengang lektor på Danmarks Journalisthøjskole.
Skolens nuværende rektor Kim Minke går og venter på de 35 tunge flyttekasser.
"Jeg har hørt, Folketingets kasser vist nok er lidt mindre end almindelige flyttekasser," siger Kim Minke håbefuldt. Han hørte først om den gamle aftale i sidste uge.
Foreløbig vil han stille flyttekasserne ned i kælderen. Inden de journaliststuderende kan bruge arkiverne, skal papirer med personlige oplysninger sorteres fra, så det kun er de samfundsrelevante papirer, der bliver tilgængelige.
"Jeg håber, vi kan få en eller flere historiestuderende til at gøre det," siger rektor.
Kirsten Jacobsen, der har ladet flere Christiansborg-journalister bruge sit omfattende arkiv, siger, at hun opfatter pressen som den fjerde statsmagt, og hun kan se, at de nye unge journalister har forstået journalistens opgave.
"Det er vigtigt, journalister holder magthaverne i ørene. Arkivet er mit bidrag til, at de kommende journalister kan vænne sig til at researche store sager. I mange år syntes jeg, det blev gjort for dårligt, det var som om, journalister havde mere fokus på villa og vovhund, men jeg har oplevet gennem de seneste fem-syv år, at de unge virkelig forstår, hvad det vil sige at være den fjerde statsmagt. Både i Færøbanksagen og realkreditsagen oplevede jeg praktikanter, der satte sig grundigt ind i sagen. Jeg håber, fremtidens redaktører vil give dem plads, det er nemlig kun de gennemresearchede historier, der vækker politikerne," siger Kirsten Jacobsen og fortæller, at hun har været gæstelærer på Danmarks Journalisthøjskole.
"Her opdagede jeg ildhuen og stædigheden og arbejdsomheden hos de unge, derfor skal de have glæde af arkivet," siger Kirsten Jacobsen og fortsætter:
"Vil du ikke nok skrive, at arkivet jo ikke kun er for de studerende på Danmarks Journalisthøjskole. De studerende på RUC og SDU skal også have adgang til arkivet," siger Kirsten Jacobsen i telefonen fra Nordjylland.
Hun fortæller, at hun begyndte at samle sine papirer i midten af 80erne, og siden hun kom i Folketinget i 1988, har hun gemt alt det, som ikke er blevet gemt andre steder. Det har fyldt.
"Her er alle de sager, jeg har været inde og rode i. Jeg har jo været sådan et mærkeligt medlem og kom ofte ind i en sag i samråd med en minister," forklarer Kirsten Jacobsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.