Den fjerde FM-kanal får såkaldt “news/talk-profil”

Danmarks næste landsdækkende FM-station bliver en kanal for voksne over 35 år med vægt på nyheder og snak. Det er resultatet af en aftale mellem VK-regeringen og forligspartierne. Forbilledet er NPR, Channel 5 live og 702FM, erfarer Journalisten.dk. (opdateret 11:09)

Danmarks næste landsdækkende FM-station bliver en kanal for voksne over 35 år med vægt på nyheder og snak. Det er resultatet af en aftale mellem VK-regeringen og forligspartierne. Forbilledet er NPR, Channel 5 live og 702FM, erfarer Journalisten.dk. (opdateret 11:09)

Forligsparterne (V, K, DF og Liberal Alliance) havde i alt tre forslag at vælge imellem, som det hurtigtarbejdende udvalg med radiofaglig ekspertise var kommet frem til:

  1. En smal og meget vitaminrig kulturkanal.
  2. En News/Talk radio – med vægt på aktualitet, nyheder, satire, sport og kultur samt lytterinddragelse og værdibårne egenskaber.
  3. Og endelig en musikradio med meget få nyheder, som skulle være en konkurrent til de kommercielle kanaler.
Og her er valget altså faldet på kanalen med den profil, der af udvalget kaldes "News/Talk"-profilen.
"Vi har lagt vægt på at give danskerne en stærk og anderledes radiokanal. Vi har valgt en kanalprofil, der udfordrer det eksisterende radioudbud med nyskabende programmer inden for kultur, samfundsstof, nyheder og debat, satire og musik og dermed vil levere kerne-public service af høj kvalitet. Vi sætter barren højt for den nye public service-kanal med rum til kompetent formidling og dyb indsigt," udtaler kulturminister Per Stig Møller.
Ifølge Journalisten.dk's oplysninger er forbilledet for den ny landsdækkende danske radiokanal en blanding af amerikanske NPR, britiske Channel 5 Live og 702FM i Johannesburg.
Og radioudvalgets formand, Suzanne Moll, tilføjer, at tanken er, at stationen helst skal opfattes som "min kanal" og ikke en radiostation med folk, der bare sidder og snakker inde i et studie:
"Det er vigtigt, at kanalen er nyskabende og giver mulighed for interaktion med lytterne," fortæller hun til Journalisten.dk.
Derfor vil der blive lagt stor vægt på debatprogrammer, ligesom det vil blive muligt at komme i direkte kontakt med nyhedsværterne – som det blandt andet kendes fra visse NPR-stationer i USA. 
"Med denne radio har vi forsøgt at lave et format, der ikke i dag findes på det danske radiomarked. Vi lægger vægt på at sikre en udvikling af dansksproget indholdsradio, og at den gode forståelige formidling prioriteres. Der vil være tale om en tidssvarende radio, hvor der er plads til at bryde grænser og overraske. Men også en radio, der holder fast på de klassiske radiotraditioner," udtaler Suzanne Moll. 
Den kommende radiokanal skal i luften til november 2011, men allerede til foråret skal det afgøres, hvem der skal drive stationen ved en udbudskonkurrence. Vinderen får op til 100 mio. kroner årligt til at drive stationen for. 10 pct. af nyhedsproduktionen skal dog produceres uden for huset.
Som led i medieaftalen for 2011-2014 blev det bl.a. aftalt, at den fjerde landsdækkende FM-radiokanal skulle være en licensfinansieret public service-kanal med krav om nyheds-, aktualitets-, kultur- og debatprogrammer.  

 

Profil for den nye radiokanal:

Live-radio, aktivt udfordrende, nysgerrig/vidende/åben imod omverdenen, engageret og engagerende, overraskende.

I dagtimer mellem klokken 6 og 18 vil der blot 20 pct. af tiden være musik. I aftentimerne frem til midnat vil musik udgøre 60 pct. af tiden. Mens det vil være 50/50 i nattetimerne. 

Målgruppe:

De store årgange med yngre tilsnit (35+). Folk, der ikke har noget reelt alternativ til deres nuværende lytning af enten P1, P3 eller P4. Folk, som ønsker et aktivt liv med indflydelse, og som ikke opfatter sig selv som ”gamle”. Kanalen vil opfattes som ungdommelig tale- og nyhedsradio.  
PS: Hele programprofilen for den nye radiokanal kan læses her som PDF-dokument.

 (opdateret 11:09)

1 Kommentar

Christian Kjeldsen
10. SEPTEMBER 2010
Re: Den fjerde FM-kanal får såkaldt "news/talk-profil"

For DKK 100.000.000,00 kan man godt nok også producere noget gedigent talk/news radio - spørgsmålet er om man overhovedet kan bruge så mange penge på et sådant format :-)

 Det bliver spændende at følge de kommende måneders udvikling på det her felt....