search

Den er gal i maskinrummet!

For to år siden sad hovedbestyrelsesmedlem Didde Elnif bænket sammen med René Simmel på Ekstra Bladet til en webtv-transmitteret dialog på Journalisten.dk om at kønskvotere kvindelige medlemmer ind i hovedbestyrelsen.

For to år siden sad hovedbestyrelsesmedlem Didde Elnif bænket sammen med René Simmel på Ekstra Bladet til en webtv-transmitteret dialog på Journalisten.dk om at kønskvotere kvindelige medlemmer ind i hovedbestyrelsen. Kvoteringsforslaget som sådan stod mejslet på stentavler af den simple årsag, at de kvindelige bestyrelsesmedlemmer var – og altid har været stærkt underrepræsenteret trods deres andel på ca. 40 % af den samlede medlemsskare.

Dialogen mellem Elnif og Simmel skulle have været en civiliseret samtale mellem to mennesker, der – må man formode – gerne ville hører og lærer af hinanden ud fra devisen, at alt andet er uholdbart.

Det blev den bare ikke.

Ret hurtigt i det syv minutter lange indslag "Kønnene koger" lægger René Simmel nemlig niveauet, da han om kønskvoteringsforslaget konkluderer, at det er "noget selvglad pis at fyre af", og hvis Didde Elnif iøvrigt er kommet for at overtale ham til at stemme for forslaget, kan hun glemme det. Herefter går det slag i slag med at patronisere hende langt op i et hjørne, hvor luften fiser ud af hende, fordi hun tydeligvis erkender, at der hverken er respekt eller ørenlyd at hente hos manden overfor.

Hvis du endnu ikke har set dette webtv-indslag, så er det tid nu. Det kan ses her.

For delegeretmødet står for døren. Og fire af hovedbestyrelsens fem kvinder har meddelt, at de forlader skuden blandt andet med argumentet, at "hovedbestyrelsen er verdensfjern og nye ideer har svært ved at blomstre".
Tv-indslaget er afgørende, fordi det anskueliggør baggrunden for kvindernes argumenter. Det fungerer ganske enkelt som feltstudiekig ind i det daglige hovedbestyrelsesarbejde, og synliggør i al sin hårrejsende dokumentarisme såvel tonen som magtforholdet og taleretten.

Hvis jeg har ret, er den helt gal i selve maskinrummet. Og så er den kønsskæve repræsentation i hovedbestyrelsen slet ikke klaret med et rekrutteringsudvalg, hvor godt et initiativ udvalget end er.

Nej, vi er der, hvor en nyvalgt bestyrelse, som det første er nødt til at gennemføre den undersøgelse af klimaet på møderne, der tidligere er blevet pure afvist af en række mandlige bestyrelsesmedlemmer, fordi de ikke "ville i psykoanalyse". Men før vi kender inklusions- og eksklusionsmekanismerne i topledelsens herreværelse kan vi næppe med succes tiltrække og fastholde kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Og indtil da er det måske lidt vidtgående at kalde sig "verdens stærkeste journalistforbund".

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen