search

Den befriede journalist

Fremtidens journalist skal gøre sig fri fra medierne, argumenterer den belgiske mediekritiker Ides Debruyne.

Fremtidens journalist skal gøre sig fri fra medierne, argumenterer den belgiske mediekritiker Ides Debruyne. Hans iagttagelser er faktisk ligeså provokerende som de – måske – er banebrydende.

I Danmark er der for tiden vel nærmest en bevægelse, hvor vigtige medier satser på graverjournalistik. Men det internationale billede er ikke så positivt, som det danske ser ud lige nu. Derfor er Debruynes overvejelser alligevel værd at tænke igennem.

Hans tankerække er ganske kort følgende:

  • Borgerne i de vestlige demokratier har befriet sig fra parti-båndene. De shopper frit på det politiske marked, og de shopper mindst lige så frit efter oplysninger.
  • Samtidig har mange af de klassiske medier droslet idealismen ned til fordel for større profitter eller måske simpel overlevelse. Og når medierne ikke længere ser sig som samfundsaktør, bliver grundig og undersøgende journalistik klemt, og journalisternes opgave som vagthund bliver ikke opfyldt.
  • Hvis en journalist skal producere 3-5-10 historier hver dag, bliver produktet – i sagens natur – mere overfladisk. For stadig at levere kvalitet, vil de journalister, der er til den slags, derfor skulle frigøre sig fra de medier, der har så travlt med hurtige nyheder. Ligesom borgerne har gjort sig fri fra partibåndene.

Er fremtidens journalist altså en freelancer? Debruyne mener, at fremtidens journalist skal have iværksætter-ånd.

De befriede journalister skal samarbejde og satse på at dele viden. De skal efteruddanne sig løbende. De skal specialisere sig og brande sig selv indenfor denne specialisering. Men først og fremmest skal de være entreprenører, der ikke blot finder deres egne historier, men også finder egen finansiering for at researche deres historier ordentligt. Og i sidste ende kan de selv tage kontakt til deres målgruppe via de nye medier – mener altså Debruyne.

Journalisten som udgiver? Besværligt, men med de nye medier ikke utænkeligt.

Det store spørgsmål er så, hvad der vil ske med det fællesskab i samfundet, med vores fælles debat, som bygger på de klassiske fælles medier?

Læs hele Debruynes debatindlæg på engelsk  eller originalteksten på hollandsk.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen