DEN BEDSTE GUIDE

Det handler om mere end nyttige tricks, når Jens Jørgen Madsen bruger CAR (Computer-Assisted Reporting) i sit daglige arbejde. Han mener, at journalister er en truet race, hvis de ikke tilpasser sig de nye forhold og muligheder, som Internettet byder på.

Det handler om mere end nyttige tricks, når Jens Jørgen Madsen bruger CAR (Computer-Assisted Reporting) i sit daglige arbejde. Han mener, at journalister er en truet race, hvis de ikke tilpasser sig de nye forhold og muligheder, som Internettet byder på.
»Vi har ikke længere monopol på at formidle. I dag kan alle lægge informationer ud på nettet, og alle kan læse dem. For journalister vil det gælde om at blive den bedste guide i et hav af informationer,« siger Jens Jørgen Madsen.
En nyhed kan brede sig som en steppebrand over nettet, og læseren kan få den overalt. Jens Jørgen Madsen mener, at der altid vil være et marked for nyheden, men for de fleste journalister vil arbejdet bestå i at bringe nyheden et skridt videre.
»Allerede i dag er aviserne fyldt med analyser og baggrund. Den kunst skal forfines, for det er i høj grad det, vi skal overleve på: Overblik og perspektiv,« siger Jens Jørgen Madsen.

Fisk i nettet
Et eksempel: Hvis en læser er fiskeentusiast, kan han i teorien finde alt, hvad der er værd at vide om både salt- og ferskvandsfisk på nettet. Der ligger en mængde informationer, som fiskeforeninger eller andre entusiaster har lagt ud. Han kan finde lige præcis den information, der er vigtig for ham – og finde den selv. Så hvad skal en fiskeentusiast bruge journalister til?
»Vi skal danne det overblik, som vi med vores journalistiske evner er i stand til – og som brugeren ikke er. Det er vores opgave at være som et filter for brugeren. Vi skal sortere, vælge korrekt ud og formidle korrekt.«
At filtrere og sortere informationer er bestemt ikke nogen ny disciplin for journalister. Men for fremtiden skal journalister konkurrere med brugeren selv: Han har nemlig mulighed for selv at finde sine informationer. Her ligger den nye udfordring, og her vil nettet være uundværligt – farligt.
»Det er svært at udøve kildekritik på nettet. Bag et flot layout kan gemme sig det rene svindel. Det skulle journalister gerne kunne gennemskue. For menigmand er det umiddelbart svært at skelne, og det er derfor, vi for fremtiden skal være deres betroede guide.«
For Jens Jørgen Madsen gælder den lære ikke kun for journalister, der skriver til fiskeentusiaster. Den gælder på alle områder: Politik, kultur, erhverv, lokaljournalistik, sport. Internettet dækker det hele.

0 Kommentarer