Undersøgelse har blåstemplet den svenske USA-valgdækning, og medieforsker Mark Ørsten betragter også den danske dækning som fair. Men det er både Bent Blüdnikov og den svenske medierforsker Kent Asp lodret uenige i.
Svenske medier er stort set lige positive over for henholdsvis John McCain og Barack Obama. Det viser en større analyse foretaget af analysebureauet United Minds. Det har nærlæst 424 web-artikler i Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet.Undersøgelsen viste, at 67 procent af artiklerne om McCain og 56 procent af artiklerne om Obama helt var blottede for vurderinger. Ud af de tekster, der indeholdt vurderinger, blev Obama omtalt positivt i 56 procent og McCain i 55 procent.
Den svenske medieforsker Kent Asp er dog overrasket og opfordrer til, at man tager undersøgelsens blåstempling med et gran salt. »Når det gælder dækning af amerikanske valg, er det næsten altid sådan, at den demokratiske kandidat får en mere skånsom behandling. For en medieforsker er det helt naturligt, for medier har det med at afspejle sit eget publikum, og læserne står ofte politisk nærmere den demokratiske kandidat,« siger Kent Asp til Svenska Dagbladet.
Medieforsker Mark Ørsten fra RUC er enig så langt, som at demokraterne får en langt mere massiv dækning. Men han mener ikke, det giver dækningen tendentiøs.
»Et tælletræ vil hurtigt vise, at demokraterne får mere dækning. Og det spiller også en rolle, at danskerne generelt ligger tættere på den demokratiske politik. Men den overvejende årsag er, at Obama er en bedre nyhedshistorie. Hans valgkamp er ny, hans brug af nettet er ny, han har fået gang i nogle nye vælgere og han har en anden hudfarve,« siger Mark Ørsten.
Han mener ikke, der er sammenhæng mellem, hvor stor dækningen er, og hvor tendentiøs, der er.
»McCain og Sarah Palin har fået en hård medfart, men de har også klokket i det. Der har simpelt hen været flere dårligere historier i den republikanske lejr. Men jeg mener også, der er blevet stillet kritiske spørgsmål til Obama – om det hele bare var oratorisk begavelse, eller om han havde noget at have det i,« siger Mark Ørsten.
Bent Blüdnikow lægger – som sædvanligt – ikke fingrene imellem i sin beskrivelse af danske mediers dækning af den amerikanske valgkamp: østtyske tilstande.
»…stort set samtlige europæiske medier har temmelig ensidigt givet deres støtte til Obama. Det er sket gennem alt for negativ fokusering på McCain og alt for positiv dækning af Obama gennem en række måneder. Det er en skam, for det er ikke godt for pluralismen,« skriver Bent Blüdnikow i et indlæg på 180grader.dk.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Mark Ørsten er et eksempel på, at ikke blot pressen er ufattelig ensidig - det er medieforskerne også. Det er rigtigt, at McCain og Sarah Palin har klokket i det nogle gange - men det har Obama og Joe Biden så sandelig også. Tænk bare på Obamas forslag om at angribe USAs allierede, Pakistan, eller Bidens påstand om, at amerikanerne sad og så TV under børskrakket i 1929. Men disse og mange andre "klokkerier" fra Obama og Biden er stort set blevet fortiet af dansk presse.
PS. Her er en link til Bludnikows klumme på 180grader.dk:
http://www.180grader.dk/klumme/sttyske_tilstande.php