Delte du eks-DF’ers Facebook-status? Nu opkræver han penge

Tidligere lokalformand i DF opkræver penge for krænket ophavsret, efter at både medier og personer har spredt screendumps af en kontroversiel Facebook-status om Anker Jørgensens død. Eks-DF'eren vil ikke sige, hvem eller hvor mange han har kontaktet, men han har en god sag, vurderer ekspert

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti i Brøndby Carsten Horn kom i strid modvind, efter at han på Facebook jublede over, at Anker Jørgensen var død. Han skrev følgende:

»Det skal fejres!!! Skål alle sammen, tillykke med dagen!! Endeligt er Anker blevet en god socialdemokrat, for en god socialdemokrat er en død socialdemokrat.«

Den udmelding faldt flere for brystet, og de delte herefter deres forargelse ved at tage et screendump af Carstens Horns opdatering og lægge den på deres egen Twitter- eller Facebookprofil.

Det er imidlertid brud på ophavsretten, mener Carsten Horn.

»Jeg har konstateret, at der er en række personer, der har brugt mit billede uden at have fået en tilladelse,« siger Carsten Horn til Journalisten.

MX spurgte om lov

Han har derfor taget kontakt til flere, der har taget et screendump af hans opdatering og tilbudt dem hver især et forlig, hvor de kan betale 5.000 kroner for brug af ulovligt materiale.

Hvor mange har du taget kontakt til?

»Jeg ønsker ikke at kommentere verserende sager,« siger Carsten Horn.

Også flere medier har benyttet samme metode og bragt et screendump af opdateringen.

Carsten Horn ønsker ikke at svare på, om han har taget kontakt til medier, men han fortæller, at Metroxpress spurgte om lov, inden de brugte billedet i en artikel, og at de fik hans tilladelse.

»De udviste god stil og fik derefter min tilladelse til at bringe billedet og opdateringen. Det her handler om, at man skal følge dansk lov,« siger Carsten Horn.

Ekspert: Krænkelse at bruge billedet

Mediejurist og partner i advokatfirmaet Bird & Bird Peter Lind Nielsen giver Carsten Horn ret i, at ophavsretten er krænket med screendumpet. Han lægger især vægt på, at Carsten Horns profilfoto optræder.

»Han har ret i, at ophavsrettighederne til billedet er krænket, hvis man ikke har spurgt om lov, inden man bringer et screendump,« siger Peter Lind Nielsen og tilføjer:

»Men man kan muligvis godt bringe et screendump af selve teksten, da man kan argumentere for, at den, når den er så kort, hører under citatreglen i ophavsretsloven,« siger Peter Lind Nielsen.

Han vil ikke gøre sig klog på, om 5.000 kroner er et realistisk beløb.

Han understreger, at det ikke ville have været et problem, hvis man havde linket til opslaget, delt det på Facebook eller embedded det. Men man må ikke screendumpe ophavsretsbeskyttet materiale og uploade det selv uden samtykke, forklarer Peter Lind Nielsen.

Er der forskel på, om et medie eller en privatperson må bringe sådan et screendump?

»Nej, der er ikke ophavsretlig forskel på, om det er et medie, en politiker eller en privatperson, der har viderebragt foto og screendump. Er det en krænkelse, er det en krænkelse, uanset ”benytterens” status,« siger Peter Lind Nielsen.

En af dem, der har taget et screendump af Carsten Horns opslag og lagt det op på sin Twitter-profil, er socialdemokraten Annette Gregersen.

Hun kalder henvendelsen fra Carsten Horn for ”afpresning” på sin Twitter-profil.

Journalisten har været i kontakt med Annette Gregersen. Hun ønsker dog ikke at udtale sig om sagen.