Debattør bombarderes med følgere på Facebook

I løbet af en måned har Jeppe Søe fået tidoblet antallet af følgere på sin facebookprofil. Mange kommer fra Tyrkiet, Indien og Bangladesh – og han aner ikke, hvem de er. »Nogen prøver at ødelægge min troværdighed, og det her er en af måderne,« siger han  

Journalist, mediekritiker og foredragsholder Jeppe Søe er på ingen tid blevet en stor mand på Facebook. Helt ufrivilligt. I løbet af en måned er antallet af følgere nemlig tidoblet, så han i dag bliver fulgt af 88.000 personer. Tusindvis kommer fra Kina, Bangladesh, Indien og Tyrkiet.

Jeppe Søe tror, at tsunamien af likes måske hænger sammen med, at han har blandet sig i den offentlige debat. I november fik han en mail med beskeden: "Stop med at skrive på Facebook". Afsenderen skrev, at han ville kløve Jeppe Søes kranie i to. "Den ene del fodrer vi dyr med. Den anden del sender vi ned til alle dine venner i Mellemøsten."

Prøver at skade omdømme

»Serveren til min hjemmeside blev lagt ned, og jeg fik dødstrusler på nettet. Det er sådan noget, der kan ske, når man har holdninger og blander sig i debatten – nogen prøver at ødelægge ens troværdighed, og det her er en af måderne,« siger Jeppe Søe.

Jeppe Søe er tidligere studievært og redaktør på TV3, TV 2, TV Danmark og TV 2/Nord. Han holder foredrag om blandt andet sociale medier, presseetik og kommunikation.  

Jeppe Søe har to profiler på Facebook. En privat og en professionel. Det er på hans professionelle profil, at antallet af følgere er gået amok den seneste måned. I Facebook Graph kan man se, at han har 88.000 følgere. På en professionel profil skal man ikke personligt acceptere følgernes venskab, som man gør på en privat facebookprofil.

Mærkelige likes

Jeppe Søe mener, at han er blevet udsat for samme nummer som De Konservatives EU-parlamentariker Bendt Bendtsen. Han oplevede i april 2014, at hans professionelle facebookprofil fik 40-50 likes i minuttet. Jeppe Søe er gået fra 8.000 likes til 88.000 likes på en måned.

20.000-25.000 er ægte danske følgere. Resten er ”ret mærkelige”, siger han.

»Det er en kendt måde at ødelægge folks profiler på. De udser sig ens profil, og så liker de ens side, så den bliver spammet med indlæg. Jeg vil tro, at de får penge for det,« siger han.

Har lukket for hele verden

Mere end hundrede følgere kommer fra Bangladesh.

»De kommer alle mulige mærkelige steder fra,« fortæller han.

Derfor har han nu lukket af for resten af verden.

»Jeg fik et fedt tip for en time siden, hvor jeg kunne vælge, at min profil kun kan ses fra Danmark. Det er sat til nu,« siger han.

Orker ikke slette

Det er ikke, fordi du har købt dig til en masse likes?

»Nej, jeg har ikke købt en eneste. Det ville være totalt ødelæggende. Hvad kan jeg bruge et like til i Kina eller Tyrkiet, når jeg skriver et opslag om DR's radiounderholdningsorkester?« spørger Jeppe Søe.

Du har mere end 1.000 følgere alene fra Istanbul.

»Ja, det er vildt. Det er må være, fordi de er meget optaget af dansk pressetik og radiounderunderholdningsorkesteret. Jeg har blokeret dem, men jeg orker ikke slette dem alle sammen.«

Dyrt med mange følgere 

Han siger, at han intet får ud af de mange følgere. Faktisk kan det være en dyr affære, hvis han ønsker at bruge penge på at booste sine indlæg.

»Da jeg sælger foredrag i Danmark, er det endnu mere irriterende. Det koster penge at have spøgelser, man risikerer at betale for at nå ud til,« siger Jeppe Søe.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right