search

Vold på bånd

Tre unge døde sidste år under de voldsomme protester mod valgsvindel i Moldova – lige på den anden side af EUs grænse.

Tre unge døde sidste år under de voldsomme protester mod valgsvindel i Moldova – lige på den anden side af EUs grænse. Volden fra myndighederne under det daværende styre er aldrig blevet opklaret. Efter protesterne måtte valget gå om, og styret faldt. Men heller ikke under den nye regering er volden blevet opklaret helt, langt fra.

Nu har et hold journalister fået fingre i 300 bånd fra CCTV kameraer, der filmer 16 timers gadekampe. Et scoop, for det var blevet hævdet, at båndene ikke fandtes længere.

Men det er jo en ab-so-lut håbløs opgave, at sætte sig ned og se båndene igennem. Billederne er ofte taget på lang afstand, man skal bruge tid til at zoome og se slagene tæt på, for slet ikke at tale om at kunne genkende ansigter – for hvem kender hvem i det menneskevrimmel, som protesterne jo var?

At analysere båndene er altså en opgave, journalisterne ikke kan klare alene. Derfor beder de offentligheden i Moldova om hjælp. Men hvordan?

Skal man gå til Wikileaks? Det er jo lækkede bånd? Men nej, det ville ikke hjælpe at gå til Wikileaks. Det her handler jo om at gøre det muligt for almindelige mennesker at gøre deres bidrag i research-arbejdet. Altså at få folk, der måske var med på pladsen, måske kendte en af de unge, måske genkender en af sikkerhedsfolkene til at gå ind og sige at på bånd xx ved minut xx kan jeg genkende en. Med den viden vil journalisterne kunne gå videre og kryds-checke og ad den vej bidrage til at opklare noget af de dage.

Derfor gik journalisterne på udkig efter nogen, der ville kunne programmere en webside, som gør netop denne interaktivitet mulig. Heldigvis har en af kollegerne på holdet en god kontakt til det højtrenommerede Massachusetts Institute of Technology. Og der har programmørerne udviklet et program, der skulle kunne analysere ansigter, fotos og film af folk på Haiti, så de jordskælvsramte lettere ville kunne finde kære, de ledte efter.

Nu er websiden programmeret, og den bliver læst – journalisterne melder allerede på dag et om en række reaktioner, de har fået direkte. 

Projektet har fået research-støtte fra danske Scoop, som er et projekt af Foreningen for Undersøgende Journalistik og International Media Support betalt af de danske skatteydere som del af EUs naboskabsprogram, og altså med teknisk hjælp fra det renommerede Massachusetts Institute of Technology.

Gå til selve research-siden via det Rumænske Center for Undersøgende Journalistik.
Eller hos en række bloggere, fx min engelske kommentar på Euobserver.com, hos amerikanske Ethan Zuckerman  eller hos amerikanske Center for Future Civic Media.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen