Debat: Velkommen til Dyrby

Du har måske prøvet det: Du bliver udnævnt. Samtale på chefredaktørens kontor, et ”velkommen om bord”, en underskrift i HR-afdelingen, og da du er tilbage på din plads, har du allerede fået den første indkaldelse til møde i redaktionsledelsen.

Fedt, tænker du, ansvar, muligheder, indflydelse. Og lønforhøjelse. Det bliver godt, dette her. Men noget er ikke det samme; der bliver forlegent tavst, når du dukker op i de små samtalegrupper i tekøkkenet, og latteren er ligesom lidt anspændt, når du kommer med dine kendte sarkastiske vittigheder. En dag er der et menneske, som vil dig det godt, der trækker dig til side – det kunne være chefredaktøren, eller tillidsmanden:

Han vil bede dig om at skrue lidt ned for charmen.

Husk, at du er chef nu, lyder det gode råd. Det betyder noget, hvad du siger. Folk bliver bange, når du laver jokes med kvaliteten af deres arbejde.

Der er nemlig en verden til forskel på, hvad man kan sige som menig og som chef. Som menig er man en ligemand, der lukker damp ud; det tæller ikke, hvad man siger; ens ord er lette som luft. Når man er chef, kan ordene være tunge som bly. En chef har magten over sine underordnede. Han kan gøre deres dag god eller dårlig, han kan afgøre, hvad de skal lave, hvornår de skal lave det og hvordan. Han er med til at bestemme, om de skal have lønforhøjelse. En dag er han måske den, der afgør, om deres navn skal med på listen til næste sparerunde.

Så chefens ord er tunge, og de bliver vejet og drejet af de menige og ofte tolket i retninger, chefen aldrig havde drømt om.

Nej, jeg har aldrig selv prøvet at være chef. Men jeg har som tillidsmand set kolleger blive det, og jeg har oplevet flere af dem snuble lidt i starten på den måde, jeg fortæller her. Og det er sket, at det har været mig, som var det venlige menneske, der sagde: Husk lige, at du er chef nu.

Nu vil jeg sige det igen, og denne gang offentligt – til BT’s nye chefredaktør, Michael Dyrby, for det er ham, som har inspireret mig til betragtningerne ovenfor. Lad os lige løbe igennem, hvad der er sket her.

Dyrby bliver udnævnt, og samme dag taler fagbladet Journalisten med ham.

Journalistens medarbejder minder ham om noget, han sagde for et par år siden om politisk journalistik – at politikere og politiske journalister er for tæt på hinanden. Det skal Dyrby da straks bekræfte:

”Nu får jeg alle de gamle på nakken. Men jeg kan allerede nu sige, at ingen kommer til at sidde 15 år på BT’s politiske redaktion,” siger den nyudnævnte chefredaktør.

Dén kan BT’s to meget erfarne politiske journalister jo så sidde og tænke lidt over, men konflikten er i hvert fald tegnet op: Her er Dyrby, og dér er ”de gamle”; dem får han nu ”på nakken”.

Dagen efter har Journalisten så talt med formanden for Folketingets Presseloge, Jyllands-Postens Marchen Neel Gjertsen.

Hun siger noget om håndværk og værdien af erfaring. Og så siger hun én ting til:

”Jeg synes, det er ufint over for BT’s politiske journalister, at de skal læse i deres fagblad, at deres nye chef har planer om at rotere dem ud.”

BT’s tillidsmand og politiske journalister bliver også spurgt i artiklen, men de vil ikke sige noget. Det vil deres nye chef til gengæld gerne. Han har faktisk meget mere, han gerne vil have sagt: Ud over et æselspark til Gjertsen fremsætter han en interessant betragtning, som rammer hovedet på – ikke sømmet, men tommelfingeren:

”Jeg har tidligere udtalt mig om et rotationsprincip, og det ville være både ufint og utroværdigt af mig ikke at vedkende mig den holdning nu, hvor jeg også har et ansvar,” siger han.

Det er jo netop det: Når man har ansvar, skal man vare sig. Også for at gentage gamle udsagn. Bliver man foreholdt dem, er det faktisk tilladt at tie stille. Vil man for sin troværdigheds skyld absolut sige noget, er det også i orden at sige ”ja, det har jeg sagt, men nu må jeg lige sætte mig ind i avisens arbejde og tale med medarbejderne først” – eller sådan noget. Som chef må man gerne træde vande.

Nu er Dyrby jo ikke helt ny som chef, kunne man indvende, men mennesker er forskellige og har ikke samme hældning på deres læringskurve.

Og måske gør Dyrby bare, som han altid har gjort.

Og som han har set andre gøre. Der er i mediebranchen nemlig en rigdom af nyudnævnte chefer, som tumler ind i deres nye ansvar, og en mangel på voksne chefredaktører, der kan trække dem til side og sige: Husk, du er chef.

Måske romantiserer jeg mit billede af ledelse i andre brancher, men det forekommer mig, at ledelse i mediebranchen ofte er forholdsvis gammeldags, til tider brutal og i hvert fald ureflekteret. Det regnes for god ledelse at udstede ordrer og turde tage konflikter. HR-afdelingerne er tosser, der spilder tiden med pjat, efteruddannelse er spild af penge, og medarbejdersamtaler spild af tid. Dette er en karikeret fremstilling, men den præger nu mange arbejdspladser til en vis grad, og både blandt chefer og menige. Man kunne håbe på, at det er et generationsspørgsmål, men jeg deler ikke håbet, for de unge chefer vil jo være tilbøjelige til at gøre som de ældre chefer.

Og her er vi ved problemets kerne: Mediechefer rekrutteres næsten udelukkende blandt mediefolk. Sådan må det nu engang være i en så håndværkspræget branche. En chefredaktør skal helst være journalist, på samme måde som en VVS-mester helst skal være udlært VVS-er.

Men det betyder, at mediebranchen skærmes af mod udviklingen i det omgivende samfund, også udviklingen i ledelse, som i mange år har været præget af, at ledelse ses som et fag, og et fag, der skal læres. Og det er branchen nødt til at gøre noget ved.

Husk, at du er chef, og husk, at det at være chef er noget, man skal lære. Dine ord tæller tungt, så brug dem varsomt. Tal med dine underordnede, og sæt dig i deres sted. Få dem på efteruddannelse, og rotér dem gerne en gang imellem, men spørg dem til råds først, og husk: En god chef er ikke én, der tør tage konflikter, men én, som kun sjældent behøver at gøre det. Velkommen til, Michael Dyrby.

Michael Dyrby har ikke ønsket at kommentere indlægget.

0 Kommentarer