Debat: Snyd med aktualitet

”Nyheder bliver ikke mere vedkommende af at få et skud kunstig aktualitet,” skriver Henrik Lind Jørgensen med reference til tv-nyhedernes upræcise tidsangivelser

»Lige to sekunder,« råber jeg til børnene. To sekunder er ikke særligt længe, og børn kan man ikke snyde. Man kan heller ikke fordreje ting for læsere, lyttere og seere, uden at det bliver bemærket – selv om nogle nyhedsværter forsøger. 

Når vi åbner for nyhedsudsendelserne, sker det ofte, at vi ryger lige ned i en stor begivenhed, der sker for øjnene af os. Så meget nu, at vi næsten fornemmer genlyden fra en sprængning eller braget fra en statsbankerot.

Problemet er bare, at Kim Bildsøe Lassen, Klaus Bundgaard Povlsen eller Divya Das Andersen ikke altid har samme tidsregning som jeg.

En aprilaften i 2011 bad Portugal EU om økonomisk hjælp. Det var, før Grækenland fyldte hele fladen. Klokken 22.13 sagde Divya Das Andersen, at anmodningen var kommet »for få minutter siden«. Men den samme nyhed stod på TV 2’s eget tekst-tv 94 minutter tidligere. Klokken 20.39.

Og en af de sidste dage i juli 2015 sitrede det omkring Grækenland. TV 2’s nyheder meddelte i 19-udsendelsen, at den græske regering »for kort tid siden« havde oplyst, at bankerne ikke ville åbne om mandagen. Et par timer senere benyttede Kim Bildsøe Lassen nøjagtigt samme vending, da ’TVA Søndag’ 21.30 serverede samme historie.

Og helt galt gik det, da Klaus Bundgaard Povlsen åbnede ’TV Avisen’ en onsdag aften i august. Dramatiske eksplosions-billeder fra kinesiske Tianjin viste, hvad der var foregået for »kort tid siden«. TVA-værten kunne også have sagt »for fire timer siden«, »sidst på eftermiddagen« eller »klokken 17.30 dansk tid«, men det lyder ikke helt så vildt – det er bare mere præcist.

Og når ’P1 Morgens’ vært Jan Falkentoft en torsdag morgen klokken 07.42 lægger op til et interview med eks-MF’er Lars Barfoed ved at fortælle, at Barfoed »meddelte i aftes«, at han trækker sig fra politik, så lugter det også af, at morgenprogrammet vil være mere aktuelt, end det er.

Barfoeds facebookopslag kom klokken 16.39. Det er ikke aften i min verden, selv om dagene bliver kortere.

Når jeg åbner for P1 eller ser nyhederne på TV 2, DR1 eller DR2, gør jeg det for at blive oplyst. Informeret. Få perspektiv. Jeg gør det ikke for at mærke suset fra en verden i kaos. 

Det sus kan jeg få på nettet. Hele tiden.

Det er alvorligt, når en container med sprængstof jævner et industriområde i Kina med jorden, så mange mennesker bliver dræbt og kvæstet, og det er opsigtsvækkende, når en markant konservativ skikkelse hiver stikket til politik. Men nyheder bliver ikke mere vedkommende af at få et skud kunstig aktualitet.

Jeg anfægter ikke, at ’TV Avisen’ skal åbne med drama og eksplosioner i luften, men sig det, som det er. Fortæl, hvornår tingene sker, så det ikke bliver op til mit personlige tidsbegreb at regne det ud. 

Det er ingen skam at komme halve eller hele timer senere end så mange andre, men det er irriterende, manipulerende – eller bare tankeløst – at lade, som om man er der på sekundet. 

Henrik Lind Jørgensen er journalist på Skive Folkeblad

—-

SVAR fra redaktionschef Thomas Falbe, DR Nyheder:

I DR Nyheder har vi ingen intentioner om at smykke os med lånte aktualitetsfjer eller foregive, at begivenheder finder sted, mens vi sender, hvis det ikke er tilfældet. Vores eneste interesse er at være så nøgterne som muligt. De nyheder, begivenheder, debatter og andet aktualitetsstof, der rammer DR Nyheders udsendelser, er forhåbentlig så interessante og væsentlige i sig selv, at en oppumpet aktualitetsangivelse er unødvendig. I forhold til det konkrete eksempel kan det blive på grænsen til det fortænkte, hvis en vært på ’TV Avisen’ ikke kan referere til en voldsom eksplosion i en kinesisk storby, der har fundet sted fire timer før udsendelse, som ”for kort tid siden”. Men vi diskuterer gerne præcision i tidsangivelser, og vi arbejder hele tiden på at blive endnu mere præcise og luge ud i sproglige uvaner, så jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak for påmindelsen til Henrik Lind Jørgensen. 

 

0 Kommentarer