Debat: Pressens minister underkender mediernes rolle

Mette Frederiksen appellerer til, at ’personsager afklares i et professionelt rum’ og ikke i medierne. Men hvis Socialdemokratiet havde haft et ’professionelt rum’, så havde Frank Jensens krænkelser næppe stået på i årtier

I sidste uge måtte den socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, trække sig, efter at det kom frem, at han i årevis har begået krænkelser af kvinder. Det var dygtige journalister fra Jyllands-Posten, der gravede sagen, som førte til den magtfulde politikers fald, ud.

Derfor er det trist, at vi med Mette Frederiksen har en statsminister, der også er pressens minister, men som på Facebook lægger luft til pressen ved at skrive, at det ikke skal ’være mediernes fremstilling, der afgør udkommet af en sag. Jeg vil kraftigt appellere til, at andre personsager afklares i et professionelt rum’.

Men lad os lige slå fast, at havde det ikke været for mediernes fremstilling, så kunne Frank Jensen også til den næste julefrokost slikke kvinder i øret.

På Ekstra Bladet kunne det sexistiske miljø være fortsat i årevis. Det samme gælder krænkelser i DR, hos De Radikale, i advokatbranchen og mange andre steder, hvor man nu er gået i gang med at rydde op efter mediernes mange afsløringer.

Hvis Socialdemokratiet faktisk havde haft et ’professionelt rum’, så havde Frank Jensens krænkelser næppe stået på i årtier. Den nu tidligere overborgmester har kunnet fortsætte sin grænseoverskridende adfærd, fordi ingen greb ind, på trods af at offentligheden to gange i 2004 og 2011 blev gjort bekendt med lignende sager. Derfor er det godt, at vi har en fri og kritisk presse, der bringer sagerne frem.

Det er også godt, at der den seneste tid er kommet flere ’professionelle rum’ i form af advokatundersøgelser, whistleblower-linjer og et større mod til at stille sig frem. Men tilliden til, at alt kommer frem i virksomheder og organisationer, hvor magtfulde mænd og kvinders karrierer kan være på spil, er udfordret af, at de i mange tilfælde indtil nu kun har været tvunget til at handle på grund af mediernes afsløringer.

Mediernes afsløringer skal ikke gøres til en folkedomstol og kan selvfølgelig ikke stå alene. De skal følges op i ’professionelle rum’, hvor en krænker som Frank Jensen har mulighed for at komme til orde med sin version. Men havde medierne ikke insisteret på at få de krænkedes historier frem, så var metoo-bølgen stoppet et par dage efter Sofie Lindes tale ved ’Zulu Comedy Galla’.

Derfor bør statsministeren i stedet for sin slet skjulte kritik hylde medierne for deres rolle i den nødvendige kulturforandring, som hun efterlyste i sin tale til Folketingets åbning. Opgøret med krænkelseskulturen er alt for vigtigt til udelukkende at overlade til lukkede ’professionelle rum’ – her er mediernes undersøgende journalistik fortsat helt afgørende.

0 Kommentarer

Læs også

TEST FRANK JENSEN

Frank ville hellere tale om sine egne meritter end om metoo – og det var klogt

19. OKTOBER 2020
Tidligere S-rådgivere om åbningstale:

”En klassisk Mette Frederiksen-tale”

06. OKTOBER 2020