Debat: Opråb til demokratiets kommando-soldater

"Journalister er i dag demokratiets kommandosoldater, der må arbejde sig gennem mørklægning af beviser, vildledende spin og andre former for sabotage til en afdækning, som magthaverne i sidste ende ikke kan slippe for at forholde sig til," skriver Lars Rugaard i denne nytårstale til journaliststanden
  • Foto: Jakob Carlsen
    Lars Rugaard er journalist, tidligere på blandt andet Ritzau, Aktuelt, DR og arbejder nu freelance. Cavlingmodtager i 1995, medlem af Cavling-­komitéen og næstformand i DJ’s Kreds 2.
02.01.2018 · 08:36

”Vil du skrive en – hvis muligt – optimistisk nytårstale til journaliststanden om journalistikkens fremtid?” 

Dagens tilbud fra Journalistens redaktør lå i morgenens indbakke sammen med en newsflash:

”Regeringen tilbyder DF at skære 12,5 procent af DR.”

Inden dagen blev meget ældre, fik den selskab:

”Jysk Fynske Mediers chefredaktør og udviklingsdirektør stopper ved årsskiftet. Han begrunder bruddet med, at tiden ikke er til de ambitiøse redaktionelle udviklingsaktiviteter, han gerne ville sætte i gang.”

Good Morning Challenge!

Nogle vil sikkert galgenhumoristisk se optimistisk på, at DR vil have færre til at interviewe Søren Espersen m.m. Andre vil hente optimisme i, at der nu måske er mulighed for at indskrænke chefgangene, efterhånden som cheferne kører træt.

Der kan også være dem, hvis optimisme blomstrer på grund af politikernes store og udelte interesse i mediernes aktivitet og deres vilje til at styre dem.

Min egen optimisme næres af den måde, som kollegerne i medieverdenen håndterer det pres, de arbejder under. Det er faktisk ufatteligt, at Cavlingkomitéen hvert år får et stort antal stærke projekter, hvor journalister går tæt på samfundet og med brug af hele mediepaletten dokumenterer, hvor det fungerer, og hvor det ikke fungerer.

Det er ikke os, der dømmer jer, men jeres gerninger.
Lars Rugaard

Hvad mere er: Dette materiale er jo kun en del af det gode mediestof, der produceres hver dag over hele landet. Der er tale om afsløringer i ordets bredeste betydning. Nogle afslører myndigheder, andre virksomheder. Andre igen afslører den menneskehed eller kultur, vi er en del af, eller den natur, vi lever af.

Disse bidrag til vort verdensbillede produceres i redaktioner, der bliver mindre og mindre, og hvor der bliver mindre og mindre tid og økonomi. Der skal ofte produceres samtidig til flere forskellige platforme.

I mange sager kæmpes der under fjendtlig ild. Journalister er i dag demokratiets kommandosoldater, der må arbejde sig gennem mørklægning af beviser, vildledende spin og andre former for sabotage til en afdækning, som magthaverne i sidste ende ikke kan slippe for at forholde sig til.

Et af de politiske angreb på journalister er, at de satser på forargelsen og derved skader demokratiet. Men når jeg ser på de sager, hvor journalister har afsløret f.eks. toppolitikere, der har vildledt, undertrykt viden eller direkte løjet, så handler det ikke om at satse på at forarge, men på at vise forhold, der er forargelige og derved skadelige for demokratiet.

Det er ikke os, der dømmer jer, men jeres gerninger, som en gammel retsformulering siger.

Det styrker også optimismen, at vi som stand ikke længere viger tilbage for at føre politisk kamp på et kerneområde – åbenheden i samfundet. Som journalister er politisering i vore produkter bandlyst. Men når der kæmpes mod mørklægning gennem den forringede offentligheds­lovgivning, er der fuld opslutning.

Så hvad er så overskriften på denne ­optimisttale?

Der var engang en statsminister ­Schlüter, der leverede en super­optimist-rubrik: ”Det går ufatteligt godt.”

Duer ikke. Hvad med et andet ­Schlüter-citat: ”Det skal nok gå alt ­sammen.”

Hvad synes I?

 

Magasin: 

Kommentar

02/01/2018 - 12:30

Jens Kølbæk

Det er længe siden, journalister arbejdede i demokratiets tjeneste. I dag indgår de i et samarbejde med politikerne, som mod god omtale bevilger lønninger, langt over hvad der kan tjenes i et frit marked.

02/01/2018 - 16:04

Niels Krog

Jeg er ikke journalistisk uddannet, men skriver en del læserbreve af kritisk art især om vore politikeres beslutninger, men jeg har svært ved at forstå, hvad Lars Ruggaard mener med ovenstående. Jeg synes jo, at det næsten ikke er til at sparke sig frem for journalister på Christiansborg, og set i det lys, synes jeg ikke, at det er imponerende, hvad der kommer frem i den skrivende presse om det væld af dumheder folketings politikere producerer.
Jeg synes snarere, at holdningen er "vi skal jo alle være her, så det er begrænset, hvad vi kan tillade os".

08/01/2018 - 15:37

Lasse Jensen

Mit yndlingscitat fra Schlüter er dér, hvor han referer til sin tidligere udtalelse, da han skulle forklare kartoffelkuren fire år senere: "Ja, det er ufatteligt, at det stadig går godt"

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Pressekonsulent

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 13.05

Kommunikationsmedarbejder til Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Ansøgningsfrist: 06.05

Studentermedhjælper til SoMe og kommunikation til Danske Mediestuderende

Danske Mediestuderende
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikationsmedarbejder (journalist)

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 10.05

Journalist til kommunikationsopgaver i Helsingør Stift

Helsingør Stift
Ansøgningsfrist: 04.05

Kommunikationsansvarlig

Kunstforeningen GL STRAND
Ansøgningsfrist: 01.05

Information søger korrespondenter

Information A/S
Ansøgningsfrist: 30.04

KOMMUNIKATIONSCHEF

Krifa
Ansøgningsfrist: 14.05

Kommunikationskonsulent med teknisk snilde og politisk flair

FARMAKONOMFORENINGEN
Ansøgningsfrist: 08.05

Dansk Blindesamfund søger struktureret webredaktør

Dansk Blindesamfund
Ansøgningsfrist: 23.04

Højskolelærer til undervisning på journalistlinjen

Rønde Højskole
Ansøgningsfrist: 23.04