search

Debat: Om 20 år er det Louise, Camilla og Mortens tur

”I 2040 vil rigtig mange DJ-medlemmer, der i dag er i 40’erne eller yngre, formentlig have en pensionsalder på mere end 70 år. Og selv om det er relativt få af vores medlemmer, der har decideret fysisk nedslidende arbejde, så kan man altså også blive slidt på psyken,” skriver DJ's næstformand, Allan Boye Thulstrup

Mens disse linjer skrives, fylder regeringens forslag til en ny ”Tidlig Pension” for nedslidte i mediebilledet.

Forhandlinger følger, og alt tyder på, at der er flertal for at sikre, at den famøse sønderjyske bryggeriarbejder Arne – og andre med mindst 42 år på arbejdsmarkedet – får mulighed for tidlig pension.

For langt de fleste af DJ’s medlemmer vil den ”Tidlige Pension”, som er foreslået, være uden for rækkevidde. Enten på grund af for få år på arbejdsmarkedet eller for stor pensionsopsparing.

Vi under selvfølgelig Arne muligheden for at trække sig tilbage. Men i DJ vil vi også arbejde for, at Louise, Camilla, Morten og andre af vores medlemmer kan få mulighed for at trække sig tidligere tilbage, hvis det er det, de har behov for.

For om 20 år – i 2040 – vil rigtig mange DJ-medlemmer, der i dag er i 40’erne eller yngre, formentlig have en pensionsalder på mere end 70 år.

Og selv om det er relativt få af vores medlemmer, der har decideret fysisk nedslidende arbejde, så kan man altså også blive slidt på psyken. Årevis med SoMe-vagter døgnet rundt (den såkaldte shitstorm-watch), de lange aftener i diverse newsrooms, 18 timers-vagterne i hektiske produktionsmiljøer eller afgørende møder for at skaffe den næste kunde til sin freelance-forretning kan også slide på psyken. For nogle af os i en grad, så der bliver brug for at trække sig før tid.

Selv om den Louise, der i 2040 er fyldt 61, ikke har været på arbejdsmarkedet i 43 år, så kan jeg blive helt træt på hendes vegne ved tanken om, at hun fortsat vil have 11 år tilbage på arbejdsmarkedet.

Nu er det selvfølgelig ikke op til mig at beslutte, hvornår – eller hvorvidt – Louise er træt. Og heldigvis har vi i DJ også rigtig mange medlemmer, der er både åndsfriske, raske og rørige langt forbi pensionsalderen og lystigt fortsætter med at bedrive journalistik, foredragsvirksomhed, skrive bøger eller undervise langt op i deres 70’ere og 80’ere.

Vi skal bare huske, at vi er en mangfoldig skare af medlemmer – og for dem, der undervejs i arbejdslivet har haft hårde perioder, kan seniorlivet ende som en barfodet dans på nogle meget tornede roser.

For rigtig mange af DJ’s medlemmer bliver det derfor virkelig interessant, når der i foråret 2022 kommer en rapport fra Pensionskommissionen. Den er indtil videre fløjet noget under radaren i pensionsdebatten, men kommissionen blev besluttet i efteråret 2019 og har netop fået udpeget en formand, nemlig Jørn Neergaard, mangeårig DA-direktør og senere beskæftigelsesminister.

I kommissoriet står der blandt andet: ”For at sikre fortsat bred opbakning til en stigende folkepensionsalder, og i lyset af undersøgelserne af sammenhængen mellem levetid og raske leveår, kan det være relevant at se på de langsigtede virkninger af princippet om levetidsindeksering.” Med andre ord: Måske skal pensionsalderen alligevel ikke bare fortsætte med at stige?

I DJ vil vi i den kommende periode sætte fornyet fokus på de mange dilemmaer, som overvejelserne om tilbagetrækning rummer for vores medlemmer – for næste gang er det også Louise, Camilla og Mortens tur til at få afklaring.

Allan Boye Thulstrup, næstformand, DJ

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen