Debat: Måske hamburgerryg-anekdote, men aldrig skinke-løgn

Bindestregerne florerer vildt og voldsomt i dansk journalistik, mener Lene Munk

Sygehus-drama, sne-kast, terror-sag, skinke-løgn, sex-overgreb, kunst-ballade, bil-mysterium, teater-støtte, rum-opdagelse og hamburgerryg-anekdote.

Bindestregerne florerer vildt og voldsomt i dansk journalistik. Ovenstående er læst på bt.dk, eb.dk, tv2.dk, b.dk og pol.dk, og jeg fandt på få dage mange flere.

Okay, når Politiko skriver “hamburgerryg-anekdote”, synes jeg, det er i orden. Den kan man godt snuble over. Men derudover mener jeg ikke, at ordene kan kaldes “usædvanlige sammensætninger”, som er, hvad de skal være for at gøre sig fortjent til en bindestreg.

“Sammensætninger med usædvanlige eller svært læselige ord- og bogstavsammenstød kan for tydelighedens skyld skrives med bindestreg,” skriver Dansk Sprognævn. De giver blandt andre disse eksempler; shampoo-overforbrug, arkivar-vikar og termoluminescens-dosimeter.

Og det er forståeligt, at man vil hjælpe sine læsere med ord som termoluminescensdosimeter eller blot hamburgerryganekdote. Men hvor dårlige læsere, tror EB, BT og TV 2 – hvor jeg hyppigst ser den overdrevne brug af bindestreger – deres brugere er? Sne-kast? Teater-støtte? Hvis det virkelig er ment som en hjælp, virker det nedladende. 

Derudover er (mis)brugen inkonsekvent. BT skriver snebolde uden bindestreg i samme artikel som sne-kast, og EB mener, at læserne kan forstå ordet sexkrænkelser, som ikke deles, mens sexovergreb åbenbart er for vanskeligt og skrives sex-overgreb. 

Jeg mener, det er problematisk, at der begås retskrivningsfejl i så høj en grad i medierne. Det er enormt forstyrrende for læsere, der ved, at det er forkert. Fejl forstyrrer altid! Samme læsere tager måske historien/journalisten/mediet mindre alvorligt, fordi fejl også slår skår i seriøsiteten. Derudover påvirkes sproget generelt, fordi journalister forventes at have styr på det. Når en gymnasieelev foretager en Google-søgning for at finde ud af, hvordan man staver til plastikkirurgi, skal der derfor ikke dukke en artikel op fra EB, hvor der står plastic-kirurgi.

Dansk Sprognævn har på dsn.dk en udmærket guide til brugen af bindestreger, og så kan de desuden træffes på spørgetelefonen (33747474), skulle man være yderligere i tvivl. 

Lene Munk, freelancejournalist

0 Kommentarer