Debat: Journalisterne skal samle Danmark

”Det er jer journalister, der skal og kan redde Danmark og det fællesskab, vi eksisterer i endnu. I har nøglen. Jeres åbenhed, undren og jeres lyst til at formidle alt til alle,” skriver Chresten Ibsen

Af Chresten Ibsen, Brabrand

Forleden faldt jeg over en kronik i Kristeligt Dagblad fra den 24. juni 2018 af sognepræst i Varde og formand for kirkepolitisk udvalg Morten Thaysen og Ingrid Ank, leder af Grundtvig Akademiet.

De skriver: ”Folkekirken […] kan minde os om, at der ved ethvert varmt fællesskab vil være nogen, der er udenfor. I Folkekirken kan du ikke forvente at møde mennesker, der har det lidt ligesom dig selv.”

Essensen, som de to kronikører fremfører, er i stedet, at kirken er et rum, hvor alle – uanset hvilke identitetsfællesskaber, man tilhører, kan være sammen. Uden at have noget til fælles.

Identitetsfællesskaber er et nøgleord i Danmark i dag. Vi indordner os i fællesskaber, der har et fælles anker. En passion eller en interesse. Fotokunst, musik, gastronomi, rejser, politik på den ene eller anden fløj, fra AGF til ’House of Cards’. Nichefællesskaber, kan man kalde dem.

Nationalitet og det at være dansk er ikke et af dem. Hvilket sender danskhed, dansk nationalitet og den danske kultur ud i et faretruende udbud til strengt sagt hvem som helst.

Vi oplever stærkere fællesskaber via vores personlige interesser, end vi gør som en del af et land.

Her er det – i mine øjne – kun nogle få institutioner og faggrupper, der kan opdage, se og fortælle os selv, hvad det egentlig er, vi har til fælles som danskere.

Journalister er efterhånden de eneste, som færdes frit mellem alle typer danskere. Fra høj til lav, fra rask til syg, fra beslutningstager til dém, som beslutningerne berører. Og ikke mindst på tværs af alle politiske, uddannelsesmæssige og indkomstmæssige skel.

Det er en meget ansvarsfuld rolle. Ikke, at den ikke kan være sjov og varetages med letsind, lyst og et glimt i øjet. Men det betyder, at man som journalist har del af den fælles opgave, det er at formidle dansk brogethed fordomsfrit på tværs.

Og dermed en hyldest til alle jer hårdtarbejdende journalister derude. Det er jer, der skal og kan redde Danmark og det fællesskab, vi eksisterer i endnu. I har nøglen. Jeres åbenhed, undren og jeres lyst til at formidle alt til alle.

En forpligtelse til at skildre virkeligheden, ikke kun dele af den, men hele virkeligheden.

Jeg håber, I vil fortsætte med det og dermed hjælpe med at sikre min og mine medborgeres forståelse for hinanden i mange år frem. 
 

1 Kommentar

Hans Jørgen Kirkeby
10. DECEMBER 2018
Kære Chresten.

Kære Chresten.
Je er enig i at journalister kan og bør redde DK. Fordi de har adgangen til medierne og kan formidle hvadsomhelst. MEN: journaliststanden idag er utroværdig. De fleste journalister har den opfattelse at deres mening er vigtig - ofte meget vigtigere end det de beretter om. Idag er der meget få journalister der formår nøgternt at berette hvad de observerer - evt. set fra flere vinkler (helst ikke deres egen). Jeg er længst holdt op medar stole på journalister, og de rangerer da også næsten lavest på de troværdighedsllister der af og til laves. De er lavere end brugtvognsforhandlere og det er ikke uden grund. Skal dette ændres må de selv kæmpe sig op gennem mange års sober og redelig, ikke-manipulerende journalistik - men det kommer næppe til at ske.