Debat: Journalister skal holde op med at tillægge dyr menneskelige træk

Ulve lusker, skarven er grådig, og sæler er grovædere. Journalister tillægger rovdyr menneskelige egenskaber, som næsten aldrig er gode, skriver fotograf Søren Skarby med udgangspunkt i en aktuel artikel fra JydskeVestkysten

Disney har ikke levet forgæves. Når journalister skal beskrive vild dansk natur, og især rovdyrene, bliver kassen med værdiladede udtryk fundet frem. Nogle gange skal man ligefrem tjekke byline for at være sikker på, at det ikke er Emil-bøgernes Tyttebær-Maja, der har skrevet artiklen.

Rovdyrene bliver tillagt alskens menneskelige egenskaber, som næsten aldrig er gode og meget ofte er en af de syv dødssynder. Ulve lusker, der er også noget skummelt ved dem, skarven, den sorte fugl, er grådig, og sæler er grovædende.

Det sidste kan man læse i JydskeVestkysten 11. januar.

Rubrikken udråber sælerne til at være ”grovædende”. Men ikke nok med det. Ifølge brødteksten er de både glubske og driver rovdrift. Alt i alt virker sælerne, på trods af deres nuttede udseende, til at være nogle modbydelige bæster.

Der er bare den hage ved det, at de er en del af naturen og dermed helt uden grådighed og andre onde hensigter. De agerer kun med en eneste hensigt, nemlig at sikre artens overlevelse. Alle de ubehagelige menneskelige egenskaber kan kun, det ligger i begrebet, tilskrives mennesker.

Hvis det modsatte var tilfældet, kunne en historie med rubrikken ”Fedmeepedimi blandt sæler” være en passende opfølgning. Sæler er jo grovædere.

En anden mulighed kunne være ”Sæler raser over overfiskeri”

Den holder ikke rigtig, vel? Skal vi derfor ikke blive enige om, at natur er natur, og kun bruge kassen med menneskelige træk om hinanden?

JydskeVestkysten har ikke svaret på debatindlægget inden deadline.