Debat: Ikke kun i grænselandet

”Som gammel journalist havde jeg aldrig troet, jeg kunne undvære at holde en papiravis i hånden, men jeg har overgivet mig,” skriver Jette Westphal

Jette Westphal, journalist, Skødstrup 

Det var en øjenåbner at læse Maja Langbergs artikel i Journalisten nummer 9 om bladsituationen i grænselandet. Godt nok handlede det om Der Nordschleswiger, men udviklingen i læserskaren kan omplantes til et hvilket som helst område af landet:

Abonnenter bliver ældre og ældre, de unge familier og de unge i det hele taget holder ikke avis, og efterhånden overstiger omkostningerne ved at udkomme som papiravis indtægterne.

I min familie har vi i tre generationer holdt avis. Jeg har fire børn.

Ingen af dem får en avis ind ad døren. De henter deres nyheder online, enten i abonnement eller gratis.

Som gammel journalist havde jeg aldrig troet, jeg kunne undvære at holde en papiravis i hånden, men jeg har overgivet mig. Mine daglige morgennyheder får jeg digitalt, kun i weekenden dumper der papiraviser i postkassen.

Som Der Nordschleswigers læsere ved jeg godt, at jeg mister en hel masse af det stof, der kitter et (lokal)samfund sammen: De personlige nyheder, fødselsdage, dødsfald, lokale arrangementer, nye jobs, for at nævne nogle eksempler. En af dem citeres for følgende: Hvad skal jeg så snakke med folk om, jeg ved jo ingenting.

Som ung journalistelev arbejdede jeg i Aabenraa. Min arbejdsplads var Hejmdal; derudover var der lokalredaktioner for Jydske Tidende, Sønderjyden og Flensborg Avis. Der Nordschleswiger havde sin hovedredaktion i byen. Vi var alle konkurrenter, men vi hjalp også hinanden med gennemslag (kopier), for vi var samtidig gode kolleger, der hjalp hinanden med stort og småt.

Der Nordschleswiger forlader papir­avisen i 2021 og bliver digital. Over en tredjedel af avisens læsere er i dag mellem 70 og 99 år, og mange af dem er slet ikke på internettet.

På landsplan har bladdøden tyndet stærkt ud i papiravisernes antal, og alderen gør det i abonnenternes. Hvis den typiske avisholder er plus 60, er det let at regne ud, hvor længe der bliver ved med at være nogen til at holde avis.

Jeg tvivler på, at mine børnebørn nogensinde kommer til at sidde med en papiravis i hænderne. Deres verden udfolder sig på internettet – så de ved ikke, hvad de går glip af.

0 Kommentarer